Z-Wave zostanie otwartym standardem!

• 2 Odpowiedzi
  • 4436 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Z-Wave zostanie otwartym standardem!
« dnia: Grudnia 21, 2019, 11:23:22 »
Poniekąd jest to kontynuacja tego wątku o rozwiązaniach alternatywnych dla Exta Life.

Dla tych, którzy postanowili swój dom wyposażyć w urządzenia z-wave jest świetna wiadomość: standard z-wave zostanie otwarty dla producentów chipów!  :D A to oznacza niechybnie spadek cen urządzeń końcowych!  :D :D :D

Głównym zarzutem w stosunku do standardu z-wave było do tej pory to, że to standard jedynie częściowo otwarty. Z-Wave Aliiance tworzy wiele firm produkujących urządzenia wykonawcze, ale tylko jedna firma produkowała chipy z-wave. A to oznaczało, że dyktowała ceny bazowych komponetów każdego urządznia z-wave. Łatwo można było zobaczyć, że na tle innych rozwiązań radiowych urządzenia z-wave były (są nadal) znacząco droższe. Nawet te chińskiej produkcji kosztują czasem więcej niż polskie urządzenia Zamela. Można wymienić wiele przypadków chińskich firm produkujących urządzenia oparte na z-wave i ich bliźniacze wersje działające na WiFi. I od razu widać, że urządzenia z-wave są co najmniej 2 razy droższe od analogicznych urządzeń WiFi. To doskonale uwidocznia jak duży składnik ceny całego urządzenia stanowi chip z-wave produkowany przez Silicon Labs.
I tu dochodzimy do meritum - nie ma to jak silna konkurencja. Ruch największych firm IT na świecie - Amazon, Google, Apple - polegający na utworzeniu sojuszu wraz z Zigbee Alliance (IKEA, Xiaomi itp) i planie stworzenia jednolitego standardu dla systemów Smart Home spowodował to co łatwo było przewidzieć. Najpopularniejszy dotąd system bezprzewodowy na świecie czyli z-wave otwiera się dla innych producentów. To jedyne sensowne posunięcie w tej sytuacji, jeśli system ten ma nadal funkcjonować szeroko na tym rynku. W innym przypadku szybko zostanie zastąpiony przez kosztujące kilkukrotnie mniej urządzenia Zigbee.
Dla mnie to świetna wiadomość i bardzo cieszę się z tego posunięcia, chociaż realny wpływ na rynek będzie widoczny zapewne dopiero w perspektywie kilku lat gdy inne firmy zaczną produkować swoje moduły radiowe z-wave. Niemniej jednak spadek cen jest nieuchronny, co mnie osobiście bardzo cieszy :) z-wave alliance będzie się musiało bardzo postarać, aby oferta urządzeń z-wave była atrakcyjna, gdyż można być pewny, że połączone siły gigantów IT stworzą system, który na pewno będzie wydajny, prosty w rozbudowie i konfiguracji. Skorzystamy na tym wszyscy.
FYI kolego @Automatic :)
Więcej:
https://www.theverge.com/2019/12/19/21029661/zwave-open-standard-radios-smart-home-multiple-vendors-silicon-labs?fbclid=IwAR0DejrP-R5xAikuyo2hud-PHoKYFQLSMksqm5qlsEBlSoxP6PxI8Eb6BaQ
https://news.silabs.com/2019-12-19-Silicon-Labs-and-Z-Wave-Alliance-Expand-Smart-Home-Ecosystem-by-Opening-Z-Wave-to-Silicon-and-Stack-Suppliers
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2019, 12:26:19 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Z-Wave zostanie otwartym standardem!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 21, 2019, 14:34:03 »
No i to jest dobry prezent na święta :). Dzięki za informacje, jakby nie patrzeć standardy będą się teraz docierać/walczyć o odbiorcę, zobaczymy co z tego wyniknie, ale na pewno będzie to z korzyścią dla klientów końcowych. Rzeczywiście za z-wave trzeba zapłacić więcej, do tej pory trzymali technologię w swoich rękach i na niej zarabiali. Ale i tak spodziewałem się, że w najbliższym czasie przez rosnącą popularność tzw. "inteligentnych rozwiązań" wiele się w standardach zmieni. A na razie próbuję obniżać cenę kupując niebrandowane rozwiązania np.:

https://pl.aliexpress.com/item/4000270345636.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.d8495c0fQOacD7
co odpowiada dokładnie:
https://allegro.pl/oferta/aeotec-wallmote-quad-z-wave-7908183932
Różnią się tylko naklejką z tyłu no i oczywiście ceną, to pierwsze jest dwa razy tańsze (po zniżkach na 11.11.2019 - 146zł)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2019, 14:38:51 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Z-Wave zostanie otwartym standardem!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 21, 2019, 15:05:47 »
No i to jest dobry prezent na święta :). Dzięki za informacje, jakby nie patrzeć standardy będą się teraz docierać/walczyć o odbiorcę, zobaczymy co z tego wyniknie, ale na pewno będzie to z korzyścią dla klientów końcowych. Rzeczywiście za z-wave trzeba zapłacić więcej, do tej pory trzymali technologię w swoich rękach i na niej zarabiali. Ale i tak spodziewałem się, że w najbliższym czasie przez rosnącą popularność tzw. "inteligentnych rozwiązań" wiele się w standardach zmieni. A na razie próbuję obniżać cenę kupując niebrandowane rozwiązania np.:
https://pl.aliexpress.com/item/4000270345636.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.d8495c0fQOacD7
co odpowiada dokładnie:
https://allegro.pl/oferta/aeotec-wallmote-quad-z-wave-7908183932
Różnią się tylko naklejką z tyłu no i oczywiście ceną, to pierwsze jest dwa razy tańsze (po zniżkach na 11.11.2019 - 146zł)
No proszę, dzisiaj kupiłem odpowiednik TKB Home TZ-74 tej samej marki (Haozee) na Alim :) wygląda identycznie i ma identyczną specyfikację i instrukcję, więc zakładam, że będzie to dokładnie to samo. Nawet opakowanie jest identyczne. Na razie dla testu kupiłem jeden. Zobaczymy czy sparuje się bez problemu z siecią.

Fajne to twoje urządzenie. Generalnie w z-wave brakuje mi takich właśnie rozwiązań, które mogłyby zastąpić Zamelowe RNK i RNP. Podtynkowych jeszcze nie znalazłem, za to natynkowych kilka jest (w tym Twoje), ale nadal jest tego bardzo mało. Mam nadzieję, że pełne uwolnienie standardu z-wave spowoduje spory wzrost i dalsze zróżnicowanie urządzeń z-wave na rynku. W Zigbee (m.in. IKEA Tradfri i Xiaomi Aquara) takie urządzenia się pojawiają, więc liczę na to, że z-wave, aby nie zostać w tyle także rozwinie tą kategorię urządzeń.

Kolejne lata na rynku smart home zapowiadają się ciekawie. Rynek będzie rósł coraz szybciej a konkurencji jak widać tylko przybywa, co dla nas klientów jest świetną wiadomością :)
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant