Zamel zapowiada "Wiosenne nowości"

• 15 Odpowiedzi
  • 7794 Wyświetleń
*

Offline tool

• *
  • 14
Zamel zapowiada "Wiosenne nowości"
« dnia: Lutego 27, 2019, 17:38:51 »
Na targach w dniach 13 - 15 marca
Jakie nowości obstawiacie?
https://extalife.pl/przygotuj-sie-na-nowe-doznania-exta-life-wiosenne-nowosci-2019/

Odp: Zamel zapowiada "Wiosenne nowości"
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2019, 19:37:40 »
Na moje oko to coś do RGB i czujnik zmierzchowy

*

Offline PiCiU

• *
  • 27
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2019, 06:12:46 »

Witam
Na pierwszy rzut oka myślałem, że to będzie pilot (kolejny).
Wydaje mi się, że chyba tak bo do LED RGB muszą mieć odbiornik i pilot odpowiedni.
I to będzie pewnie to.
Co do "czujnik zmierzchowy" to to rozwiązanie jest w już w zegarze astronomicznym szybsze i dokładniejsze. Wystarczy ustawić opóźnienie lub przyśpieszenie sam mam rolety i światła na elewacji tak rozwiązane i działa to wyśmienicie. Bardziej moim znaniem przydałby się Czujnik Wiatru wraz z temperaturą  i deszczu, aby dom reagował sam na wichury, burze lub fale upału. I czujnik PIR (ruchu)https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-free-sterowanie-bezprzewodowe/czujniki/rcr01, do okien  RADIOWY CZUJNIK KONTAKTRONOWY jak w FREE ----> TYP: RCK-01 https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-free-sterowanie-bezprzewodowe/czujniki/rck01

Coś w tym stylu ---> 
Elementy systemu, których używam: kontroler efc-01 | 4X RNK-24 | 2X p-457/4 | 5X ROP-21| 2X ROP-22 | 13X SRP-22 | 1X RDP-21 | KOLEJNE ZALEŻĄ OD POSTĘPU PRAC :p

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 01, 2019, 09:59:10 »
Ja też obstawiam moduł do sterowania LED RGB - prawdopodobna nazwa SLR-21. Kilka razy już wspominany na forum. Myślę, że skoro aplikacja ma już od dawna wbudowaną obsługę tego modułu, to tylko kwestia czasu aż się pojawi i pewnie chcą to teraz na targach oświetlenia pokazać.

Zamel wyraził się w liczbie mnogiej - może więc chodzić o więcej modułów - może być wersja SLR na szynę TH-35 czyli np SLM. Może chodizć też o pilot do SLR-21. Kolega PiCiU może mieć rację - to by pasowało - sterowanie z aplikacji i z pilota.
Ewentualnie inną nowością może być jakiś ficzer softu EFC-01 - może w końcu kopia zapasowa nad którą rzekomo pracują. Poczekamy zobaczymy, ale ja bym się raczej czujników nie spodziewał. Niby nad czymś pracują, ale to zbyt wcześnie aby coś z tego było moim zdaniem.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2019, 10:08:13 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2019, 20:31:10 »
Ta... kultowa hahahahahhshs!
Tak kultowa jak wy poważni

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2019, 14:25:25 »
O czym tu mowa, nowości to powinny być w stylu integracja z Asystentem Google/otwarty protokół komunikacji bo to jest następny "level". Dziś kupując głośniczek typu Google Home Mini za całe 160zł można domem sterować głosowo o ile system jest otwarty. Do tego można już to robić po polsku (urządzenia Google jeszcze tego nie wspierają ale jest na to 'myk'). Tego bym się spodziewał. A jak się skończy na ściemniaczu RGBW czy może jakimś czujniku PIR (chyba przesadziłem :) ) to będzie to tylko uzupełnienie czegoś co już dawno powinno być dostępne. Ale poczekamy zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2019, 14:28:36 wysłana przez Automatic »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2019, 14:54:54 »
Ta... kultowa hahahahahhshs!
Tak kultowa jak wy poważni
;D Tak, mnie też aż ścisnęło w boku jak to przeczytałem. Ich marketing chyba trochę "odleciał"  ;) Kultowa to może jest, ale tylko w samym Zamelu :)
PS. Tu na marginesie polecam wrzucić w google taką frazę "zamel exta life aplikacja". Zobaczcie co się uplasowało na drugim miejscu  ;D Musieli zareagować komentarzem pod filmem, bo choć problemy tam pokazane pewnie już rozwiązała aktualizacja z kwietnia 2018 to niesmak pozostał a Google pozycjonuje ten filmik bardzo wysoko :)

O czym tu mowa, nowości to powinny być w stylu integracja z Asystentem Google/otwarty protokół komunikacji bo to jest następny "level". Dziś kupując głośniczek typu Google Home Mini za całe 160zł można domem sterować głosowo o ile system jest otwarty. Do tego można już to robić po polsku (urządzenia Google jeszcze tego nie wspierają ale jest na to 'myk'). Tego bym się spodziewał. A jak się skończy na ściemniaczu RGBW czy może jakimś czujniku PIR (chyba przesadziłem :) ) to będzie to tylko uzupełnienie czegoś co już dawno powinno być dostępne. Ale poczekamy zobaczymy.
Zgadza się. To by były nowości na miarę obecnych czasów. Moduły oczywiście też są ważne (bo w końcu coś musi być elementem wykonawczym), ale teraz na topie jest sterowanie asystentami głosowymi, a tego w Exta Life nie ma i raczej nigdy nie będzie (przynajmniej w oficjalnym rozwiązaniu - my możemy się cieszyć sterowaniem głosowym elementami Exta Life dzięki Home Assistant :) )
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2019, 14:25:19 »
No i coś cicho na temat nowości w Exta Life. Facebook Zamela milczy w tej kwestii i pokazali zdjęcia akurat tak, żeby zasłonić ekspozycję Exta Life  ???

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2019, 14:50:41 »
O no i w końcu coś wiadomo: SLR-21 i SLR-22  ;D Prognozy się sprawdziły  O0

*

Offline tool

• *
  • 14
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2019, 17:12:56 »
No i to by było na tyle nowości

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2019, 22:27:00 »
No i to by było na tyle nowości
No niestety. Niestety dla tych, co dalej chcą kupować Exta Life i wierzą w Zamela.
Zamel choć raz mógłby nie być sobą i zamiast fundować przewidywalne niespodzianki mógłby czymś na prawdę zaskoczyć...najlepiej czymś bardzo wartościowym co odpowiada dogłębnie na potrzeby użytkowników. Sterowniki LED na pewno się przydadzą. Na pewno wielu na nie czekało, ale szkoda, że nie są to czujniki lub bardziej zaawansowane funkcje softu.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2019, 22:29:51 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 21, 2019, 16:51:06 »
SLR-21 i SLR-22 pojawiły się na stronie Exta Life w dziale Produkty: https://extalife.pl/produkty/

Można więc już coś więcej na ich temat poczytać. Ze zdjęć wynika, że mamy do podłączenia aż 8 gniazd! Co prawda tylko w przypadku gdy chcemy sterować lokalnie łącznikiem ale jednak.
Konia z rzędem temu kto zdoła w puszce zmieścić te moduły i aż 8 kabli. Rozumiem, że Zamel chciał zachować funkcjonalność podobną do pozostałych modułów i dodali opcję sterowania lokalnego, ale podłączenie tego w puszcze będzie moim zdaniem nie lada wyzwaniem.

Ciekawe kiedy trafią do sprzedaży.

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 21, 2019, 21:26:07 »
Puszka kieszeniowa i sprawa załatwiona :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 05, 2019, 23:18:05 »
Czy ktoś wie kiedy to będzie w sprzedaży?

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 06, 2019, 20:11:08 »
Witam!!Z doświadczenia powiem że pewnie koło grudnia. Pozdrawiam