Zamel zapowiada oficjalnie nowe czujniki w Exta Life

• 2 Odpowiedzi
  • 3562 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Zamel zapowiada oficjalnie nowe czujniki w Exta Life
« dnia: Września 16, 2019, 10:39:49 »
Piekło zamarzło! Zamel zapowiada czujniki w systemie...
https://extalife.pl/nowe-czujniki-exta-life-uroczysta-premiera-energetab-2019-bielsko-biala/

Ile trzeba było wylać żali i złości, aby w końcu coś drgnęło w temacie...chociaż bardziej prawdopodobne, że to nie nasze żale, a najzwyczajniej w świecie konkurencja - np. wspomniane przez kolegę PiCiU produkty Shelly
Może sprzedaż im siadła i teraz kombinują jakby tu ją pobudzić. No cóż jak się sprzedaje niekompletne i niedopracowane rozwiązanie to takie są efekty.

I ciesze się, że coś się dzieje w temacie, choć nie zamierzam już rozszerzać systemu o nowe elementy Exta Life mimo, że w końcu Exta Life zaczyna doganiać wyposażeniem Exta Free.
Natomiast zastanawia mnie jedno - zastosowanie przykładowo nowego czujnika zalania (zakładam, że ten z symbolem wody to zalanie, a nie wilgotność do ogródka). Jedynym przypadkiem użycia czujników w Exta Life są funkcje logiczne. No to spróbujmy ułożyć funkcję. Jeśli wykryto zalanie to...zaświeć światło??  ;D No właśnie i tu dochodzimy (znowu) do podstawowej kwestii systemów inteligentnego domu - oprogramowania. Jeśli Zamel nie rozszerzy możliwości EFC-01 o integrowanie się ze światem zewnętrznym to czemu te nowe elementy mają służyć? Przecież nikt nie będzie non stop monitorował stanu systemu w aplikacji, więc gdy wystąpi zalanie to nawet się nie dowie, że dzieje się coś złego. Trzebaby zintegrować to np z jakąś scentralką alarmową poprzez wysterowanie jej wejścia - zdecydowanie przekombinowane rozwiązanie.
Ta kwestia braku powiadomień w aplikacji oraz braku integracji z innymi systemami (np wysłanie maila chociażby) zastanawiała mnie już w przypadku Exta Free. Po co komu te czujniki, skoro w wielu przypadkach nie można z nimi zrobić nic poza włączeniem/wyłączeniem jakiegoś odbiornika.

Kolejna sprawa - dorzucenie czujników ma w domyśle spowodować większe wykorzystanie funkcji logicznych - a te wiążą się ze scenami. Ale ilość scen to tylko 24. I z doświadczenia wiem, że to na prawdę 'tylko' jeśli ktoś na poważnie i szeroko chce używać swojego systemu. Pamiętajmy, że włączenie i wyłączenie danego odbiornika lub grupy wymaga dwóch osobnych scen.

System nadal wymaga dopracowania i przede wszystkim rozwoju oprogramowania, które nadal ma skromne możliwości zastosowania.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline JPAT

• *
  • 12
Odp: Zamel zapowiada oficjalnie nowe czujniki w Exta Life
« Odpowiedź #1 dnia: Września 25, 2019, 20:52:37 »
Nie wiem po co te narzekania, ja się cieszę że zostaną wprowadzone nowe moduły, czujnik zmierzchu/ruchu do oświetlenia przed domem na pewno znajdzie zastosowanie, temperatury i wilgotności również, czujnik zalania/stopnia wilgotności - to najbardziej mnie zainteresował
Zgodzę się z tobą jedynie co do braku możliwości wysyłania maili/sms lub portu do innej aplikacji.
Osobiście zdziwiło mnie zachowanie firmy zamel z dwóch powodów:
a) po pierwsze jeżeli jest już po targach to niech uchylą trochę tajemnicy na forum - chyba że jeszcze nie wrócili...
b) tworzą promocje na efc01 a zapominają o obecnych użytkownikach

Należy tylko trzymać kciuki, i że nie powtórzą problemów z zasięgiem które na szczęście się da samemu ulepszyć.

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Zamel zapowiada oficjalnie nowe czujniki w Exta Life
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2019, 09:45:05 »
Nie wiem po co te narzekania, ja się cieszę że zostaną wprowadzone nowe moduły, czujnik zmierzchu/ruchu do oświetlenia przed domem na pewno znajdzie zastosowanie...
Tak jak napisałem - i ja również, choć liczba przypadków użycia nie będzie zbyt duża 0 tylko do sterowania odbiornikami energii. To trochę za mało. Nadal Kuleje soft i jego możliwości są małe.
Co do samego czujnika ruchu - oczywiście, może posłużyć do włączania światła jako czujka. To drugi najpopularniejszy scenariusz po scenariuszu użycia go jako czujnika obecności w systemach alarmowych. A tego się nie da za bardzo zrobić, bo nie ma powiadomień. Trzebaby kombinować z włączeniem RO*-2* i zwieraniem wejścia w jakimś innym systemie np alarmowym, ale to już kombinacja. Wg Zamela tak właśnie pownno integrować się Exta Life z innymi systemami...🤦‍♂️
Osobiście zdziwiło mnie zachowanie firmy zamel z dwóch powodów:
a) po pierwsze jeżeli jest już po targach to niech uchylą trochę tajemnicy na forum - chyba że jeszcze nie wrócili...
b) tworzą promocje na efc01 a zapominają o obecnych użytkownikach
No mogliby coś więcej faktycznie napisać. Ale moim zdaniem nie robią tego, ponieważ te czujniki to na razie tylko wydmuszki, obudowy bez wnętrza. Choć z drugiej strony mogliby przynajmniej napisać ich specyfikacje.
Zamel to dziwna firma, która prowadzi biznes w oparciu o znaną tylko im sobie logikę. Mnie już nic nie dziwi jeśli o nich chodzi
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant