Witam,
mam prośbę do osób u których wystąpił problem z kartą SD i dziwnie duzymi plikami. Czy są może osoby które mogły by mi w jakiś sposób dostarczyć spakowany obraz uszkodzonej karty lub chociaż listę plików jakie zostały utworzone i ich zawartość ?
Pozdrawiam,
Gadulowaty.
O ile pamiętam to tych plików nie dawało się skopiować, ani też podejrzeć bezpośrednio na karcie. Może obraz karty by coś dał, ale tego nie robiłem. Z ciekawości sprawdziłem przed chwilą zawartość karty SD i o dziwo (!) nie było na niej żadnych błędnych plików (!). Czyżby w końcu zostało to poprawione w wersji 1.6.4 softu? A może pliki te powstają w momencie jakiegoś konkretnego działania w kontrolerze/aplikacji? O ile pamiętam, to od ostatniego doprowadzenia do porządku karty SD, nie tworzyłem żadnych nowych scen, programów czasowych, czy logik, a tylko zaglądałem w aplikacji w poszczególne menu. Ale oczywiście kontroler wykonuje zapisy na karcie chociażby przy każdym odpytaniu stanu urządzeń.
Dodam też, że kontroler jest u mnie na UPSie, a mimo tego błędy na karcie powstawały. Teoretycznie można powiedzieć, że mogły powstać w momencie jak wyłączałem zasilanie kontrolera, by dostać się do karty, ale wiemy, że problemy znikających urządzeń i inne występują u wielu użytkowników, więc błędy powstają na pewno w trakcie działania kontrolera.
Załączam zrzut ekranu z listą tych błędnych plików w folderze Devices, które były jak pierwszy raz dobrałem się do karty SD. Oprócz nich problemem była niemożliwość skopiowania kilku plików urządzeń (DEVICE...) i funkcji czasowych (TFUNC...). I faktycznie windowsowe narzędzie sprawdzania dysków naprawiało te błędy (chociaż raz nie do końca mu się to udało i musiałem skorzystać z wcześniej skopiowanych plików).