W EFC-01 najbardziej prawdopodobną awarią jest wg mnie awaria karty SD. Nawet niekoniecznie fizyczna. Soft EFC-01 przez ostatnie miesiące szwankował i robił błędne zapisy na karicie (u mnie np potworzyły się jakieś dziwne pliki po kilkaset MB). Stawiam na to, że karta albo się zepsuła, albo są na niej jakieś błędne dane i kontroler nie potrafi wystartować.
Czy sam możesz to rozwiazać? To zależy od tego czy nie boisz się grzebać samemu w urządzeniu. Zajrzyj do
tego wątku. Urządzenie jest tam od środka rozebrane i są wskazówki jak dobrać się do karty SD.
Zamel na oficjalnym forum pisze, że są pobłażliwi dla otwarć kontrolera, bo to przynajmniej umożliwia użytkownikom skrócenie czasu gdy są go pozbawieni tzn gdy sami mogą jakiś problem rozwiązać.
Sugeruję:
1. Rozebrać kontroler
2. Wyjąć kartę SD
3. skopiować całą zawartość karty SD na komputer
4. Sformatować kartę SD (wtedy Windows/Mac powie ci też przy formatowaniu czy znaleziono jakieś błędne sektory i czy karta fizycznie nie jest uszkodzona)
5. Włożyć i wystartować kontorler. Kontroler na czystej karcie powinien wystartować i stworzyć potrzebne pliki i katalogi. Będziesz miał czystą instalację
Jeśli odpali to znaczy, że w plikach kontrolera powstał jakiś śmietnik. To bardzo prawdopodoobne biorąc pod uwagę strategię bugfizów Zamela. Dopytywałem czy problem z zapisem plików został rozwiązany u źródła tzn czy udało im się znaleźć pczyczynę czy też tylko maskują problem tworząc kopię plików zapasowych i liczą na to, że obie wersje pliku naraz nie mogą się uszkodzić. Milczą jak grób, więc zakłądam, że jednak tylko maskują problem, bo nie potrafią znaleźć prawdziwej przyczyny.
Jeśli kontroler odpali na czystej karcie i połączysz się z nim aplikacją, to żeby nie stracić całej konfiguracji to możesz po kawałku kopiować stare pliki nadpisując nowe i patrzeć kiedy przestanie działać. To powinno ci umożliwić znalezienie tego pliku, który powoduje problem.
Możesz także napisać o tym na oficjalnym forum Zamela, ale tam żadnych odkrywczych rozwiązań nie zdarzyło im się udzielić. Przypuszczam, że sugerowaliby reklamację, a wtedy rozstajesz się z kontrolerem na dłuższy czas.
Decyzja należy do ciebie.