Co tam w Zamelu piszczy (10/2019)

• 27 Odpowiedzi
  • 7376 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Co tam w Zamelu piszczy (10/2019)
« dnia: Października 22, 2019, 14:49:24 »
Witajcie,
Pora na małe podsumowanie elementów Exta Life, które Zamel wypuści na rynek w przyszłości (a jak dalekiej to zobaczymy...)
Oto zdjęcie z targów ENERGETAB:

Otóż z analizy aplikacji oraz zdjęć wynika, że do sprzedaży trafią następujące elementy (od lewej na zdjęciu):
  • Czujnik zalania RCZ-21
  • Czujnik ruchu RCR-21
  • Multisensor RCM-21
  • Kontaktron RCK-21
  • Pilot P-501
  • Pilot P-520
  • Pilot P-521L
  • "Inteligentne" gniazdko sieciowe ROG-21
  • GKN-01

Piloty
Prawdopodobnie z myślą o bardziej intuicyjnym sterowaniu paskami LEDowymi SLR-21/22 i/lub ściemniaczami. Jeden z nich posiada nawet wyświetlacz.

Multisensor RCM-21
Sądząc po ikonach na czujniku będzie on mierzył
* temperaturę (jednostka: ℃)
* wilgotność (jednostka: %)
* natężenie oświetlenia (jednostka: lx)
* ciśnienie atmosferyczne (jednostka: hPa)

Gniazdko ROG-21
O nim wiadomo tyle, że będzie miało wbudowany pomiar zużycia prądu do wyświetlania w aplikacji. Po skonfigurowaniu cen prądu będzie można zobaczyć ile kosztuje nas dane urządzenie w walutach zł, $, Euro, funt brutyjski, rubel i korony czeskie.

Sterownik temperatury GKN-01
Owiany już (złą) sławą (z racji rzekomego wprowadzenia go do sprzedaży już w 2017 roku) sterownik dla urządzeń grzewczych typu maty grzewcze.
Poza tym - jeśli dobrze odczytuję kod aplikacji to prawdopodobnie będzie obsługiwać tzw. scheduler konfigurowalny z aplikacji. Tzn będzie można zaprogramować kiedy ma się włączać i wyłączać. Zasada działania prawdopodobnie taka sama jak głowica termostatyczna RGT-01.
Widać, że został zaprojektowany już bardzo dawno temu i odstaje wyglądem od reszty serii. Mom zdaniem wygląda już nieco archaicznie. Zamel powinien tutaj zastosować albo prawdziwy ekran OLED (choć to na pewno podrożyło by podzespoły) albo zastosować e-paper jak robi to np Xiaomi w swoich produktach. Wtedy zużycie energii jest bardzo niskie (energia zużywana tylko na zmianę na wyświetlaczu) a widoczność dobra, ponieważ mamy dobry kontrast. Możnaby zrobić podświetlanie.

Pozostałe
Ponadto co na zdjęciu - w aplikacji pojawiło się coś o nazwie ROP-27. Prawdopodobnie jakaś odmiana odbiornika puszkowego typu ROP-21//22, ale jeszcze nie wiadomo czym się od nich będzie różnić.

Czyli generanie Zamel wypuszcza na rynek kolejne elementy-odpowiedniki z serii Exta Free. Szkoda, że nie zaskoczyli nas czymś zupełnie nowym (może poza multisensorem), choć fakt, że pula urządzeń których będzie brakowało kurczy się. Można będzie później mówić jeszcze o jakiś abstrakcjach typu czujnik wiatru itp. Osobiście uważam, że powinno zająć się zaprojektowaniem uniwersalnego moduły-czujnika z wejściami GPIO - wtedy można mierzyć co się komu będzie podobało.

Szkoda też że nie widać w aplikacji jakiś nowych funkcjonalności. Uważam, że powinni w końcu zająć się tematem zdalnej aktualizacji kontrolera z aplikacji. Aplikacja ma wbudowany zaczątek tej funkcji (polecenie o numerze 152), ale jest tak od bardzo dawna (rok 2017) i nic się z tego do tej pory nie urodziło.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2020, 21:48:54 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Co tam w Zamelu pisczy (10/2019)
« Odpowiedź #1 dnia: Października 29, 2019, 16:23:14 »
Jeśli to powstanie to dobrze.
Choć dwa lata za późno lepiej późno niż wcale.
Teraz kwestia najważniejsza CENA.
Jeśli taki czujnik ruchu będzie po 200zl a kontaktron np. 150zl to tak jak by tych urządzeń nie było.
W czasach jak jest aliexpress i urządzenia Mija  takie ceny urządzeń zamela zabija na dobre ten projekt.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2019, 16:47:42 »
Jeśli to powstanie to dobrze.
Choć dwa lata za późno lepiej późno niż wcale.
Teraz kwestia najważniejsza CENA.
Jeśli taki czujnik ruchu będzie po 200zl a kontaktron np. 150zl to tak jak by tych urządzeń nie było.
W czasach jak jest aliexpress i urządzenia Mija  takie ceny urządzeń zamela zabija na dobre ten projekt.
Święta słowa. Sam jestem ciekawy cen. Myślę, że z cenami nie będą przeginać (jedynym wyjątkiem jest tu głowica RGT-01). Sądząc po cenach za moduły w sklepie https://zamel24.pl/1257-odbiorniki to sądzę, że nowe czujniki będą ok 100 zł, a multisensor do 130-150. Gniazdko pewnie między 130 a 170 (w końcu mierzy zużycie energii).

To prawda, w czasach Aliexpress moduły inteligentnego domu można kupić w dobrych cenach. Np zwave od Neo Coolcam - gniazdko ok 100 zł, multisensory podobnie a najdroższe są moduły wykonawcze-odpowiedniki ROP. Trudno je znaleźć poniżej 120-130 zł, a często więcej.
A jeśli chodzi o moduły WiFi to już w ogóle Zamel przegrywa w przedbiegach (ale to w końcu nie ich wina, że projektują i produkują w Europie). Moduły WiFi typu Sonoff to koszt 30-40 zł, a łądniejsze typu Neo Coolcam i podobne - także kwota 40-70 zł za sztukę. Moduły WiFi, najczęściej oparte na ESP8266 (te same co supla) są na prawdę tanie jak barszcz.
Podobnie seria MiJia i Aqara od Xiaomi - tanio jak nie wiem co.

A co do samych MiJia - to na prawdę jestem zachwycony tymi urządzeniami. Mam MiFlorę do monitorowania wilgotności trawnika i kilka okrągłych czujników temperatury LCD z higrometrem. A od dzisiaj mam także nowy zegarek Xiaomi z wbudowanym higrometrem i termometrem. Wyświetlacz zrobiony w technologii e-ink - bardzo czytelny i ładny (w przeciwieństwie do GKN od Zamela  :P). Rewelacja! Wszystko działa na BLE i jest oczywiście zintegrowane z Home Assistant :) Te urządzenia nie dość że są tanie, to jeszcze bardzo dobrze działają i bardzo ładnie wyglądają. Ciężko im coś zarzucić.

A na koniec - wczoraj przypadkiem szukając jakiegoś termostatu z-wave do sterowania piecem natknąłem się na takie cudo:
https://pl.aliexpress.com/item/32841334656.html

Robi wrażenie co? :) Fakt, że jak na chińczyka jest bardzo drogie (ok 220 zł). Ale jeśli Zamel swojego GKNa wyceni podobnie jak głowicę, a myślę, że jest to dość prawdopodobne biorąc pod uwagę jego funkcjonalność (dajmy na to, że wycenią go na 200-250 zł) to będzie słabo.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline JPAT

• *
  • 12
« Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2019, 19:17:05 »
Przydała by się jakaś aplikacja na androida która pełniła by funkcję stacji do sterowania temperaturą.
Przykład:
na ekranie widzimy wskazania obecnych odczytów temperatury + ustawienie zadanej temperatury, może być tak jak wyżej, chyba że firma ma większe ambicje i wykona takie urządzenie w sensownej cenie i jakości.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #4 dnia: Października 31, 2019, 11:26:09 »
Przydała by się jakaś aplikacja na androida która pełniła by funkcję stacji do sterowania temperaturą.
Przykład:
na ekranie widzimy wskazania obecnych odczytów temperatury + ustawienie zadanej temperatury, może być tak jak wyżej, chyba że firma ma większe ambicje i wykona takie urządzenie w sensownej cenie i jakości.
Coś takiego jak piszesz będzie wykonywał GKN-01. Tak wynika z moim informacji (analiza aplikacji Exta Life). Interfejs prawdopodobnie będzie wyglądał identycznie jak w głowicy RGT-01:

Czy Zamel miał kiedykolwiem ambicję jeśli chodzi o Exta Life? Na usta intuicyjnie ciśnie się, że nie  :P ale gdy przypomnę sobie posta kolegi @Gadulowaty  o początkach Exta Life (wtedy jeszcze pod nazwą Exta Free) to jednak trzeba powiedzieć że tak - ambicje były (obsługa zwave, wykresy dla czujników itp). Tylko niestety na ambicjach się skończyło... :-\

*

Offline JPAT

• *
  • 12
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2019, 00:14:46 »
Mam nadzieje że coś z tego będzie ponieważ już trochę zainwestowałem. Dodatkowo czekam na kolejne moduły więc mam jakieś nadzieje tylko szkoda że tak mało inwestują w ten system.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 01, 2019, 08:46:58 »
Być będzie. Do tej pory jak coś pokazywali na targach to w końcu trafiało to na rynek. Kwestia czasu. Jedne moduły były prezentowane kilka miesięcy po premierze na targach a inne lata po premierze (głowicą RGT po 1,5 roku od premiery została wprowadzona do sprzedaży). Czujniki to proste konstrukcje w porównaniu do głowicy, choć nie będą zapewne dały się aktualizować, dlatego muszą mieć super stabilny soft. To może trochę opóźnić ich wejście na rynek. Doczekasz się, jednak jak to w Exta Life bywa - musisz się uzbroić w cierpliwość

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 04, 2019, 16:35:02 »
UPDATE: po analizie aplikacji udało mi się ustalić, że czwarta wielkością mierzoną przez multisensor RCM-21 będzie ciśnienie.
Trzeba uczciwie przyznać, że czujnik ten prezentuje się "na papierze" całkiem dobrze. Na pewno przyda się do monitorowania pogody i sterowania jakimś typem ogrzewania.
Ciekawi mnie natomiast czy będzie to typowy czujnik, którego nie da się aktualizować ani zmieniać jego parametrów czy jednak Zamel pokusi się o tę możliwość. Czujniki z-wave na ten przykład są dwukierunkowe tak jak odbiorniki i co za tym idzie - można zmieniać ich parametry konfiguracyjne np deaktywować pomiar danej wielkości, zwiększać granularność pomiarów, czułość itp. Ciekawe czy Zamel pokusi się o takie podejście.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2019, 16:51:12 »
I jeszcze ciekawostka odnośnie konkurencyjnych produktów i cen. Zestaw czujników firmy WYZE: https://www.techhive.com/article/3391366/wyze-sense-review.html
W zestawie:
* 1 czujnik ruchu
* 2 czujniki kontaktronowe
* kontroler na USB
Cena: $19.99 😲
Oczywiście działają z Google Assistant i Alexa :)

Czujniki są na prawdę maluteńkie. Najmniejsze jakie dotąd widziałem spośród produktów SmartHome. A ich cena jak słusznie zauważył autor recenzji - odbiera argumenty entuzjastom DYI. Taniej samemu na pewno nie da się zrobić podobnego produktu. A raczej 4 produktów.

Cena oczywiście każe sądzić, że mimo, że produkt typu "Designed in USA" to jednak "Made in China". Ale trudno koło tego przejść obojętnie. Cena powala tym bardziej, że w zestawie mamy wszystko czego potrzeba, aby uruchomić sobie jakiś prosty system alarmowy ew. wykrywania ruchu, łącznie z kontrolerem i aplikacją (a przypomnę że skromniutki EFC-01 kosztuje ok 500 zł = ok $130).  Za 20 USD to jak za darmo...Konkurencja rośnie Zamelowi z każdym dniem. Muszą się na prawdę starać, aby ceny ich produktów były mocno uzasadnione. Przede wszystkim co do ich możliwości.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2019, 16:56:01 wysłana przez admin »

Odp: Co tam w Zamelu piszczy (10/2019)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 01, 2019, 14:57:10 »
Gdyby Zamel wprowadził te czujniki i kontaktrony wraz z aktualizacją oprogramowania (otwarte okno lub zalana podłoga i mamy odrazu sygnał w kontrolerze i w aplikacji) to dla mnie by juz to wystarczyło w zupełności. Ale musiało by to tak działać. Nie wiem czy ten hardware i pasmo jest do tego zdolne... A więc czekamy.
Elementy systemu, których używam: 8xSRP-22, 4xROP-21, 5xROP-22, 2xP-456/8, 2xRNK-24, 1xRCT-21, 1xREP-21, 1xRNP-21, 1x EFC-01, aplikacja na Android.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 01, 2019, 16:32:29 »
Gdyby Zamel wprowadził te czujniki i kontaktrony wraz z aktualizacją oprogramowania (otwarte okno lub zalana podłoga i mamy odrazu sygnał w kontrolerze i w aplikacji) to dla mnie by juz to wystarczyło w zupełności. Ale musiało by to tak działać. Nie wiem czy ten hardware i pasmo jest do tego zdolne... A więc czekamy.
Myślę że dokładnie tak to będzie działało. Obecnie tak już działa dla czujników temperatury więc raczej dla innych także będzie

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 11, 2019, 14:25:49 »
Tak sobie myślę, że ten Zamel to gapy. I nie mam na myśli nikogo technicznego, a tzw. "kierownictwo". Zbliżają się Święta, okres także w Polsce mocno skomercjalizowany. Dlaczego Zamel nie wypuścił zawczasu na rynek gniazdka ROG-21?? Zrobili tak 2 lata temu z modułem supla PNW-21 i myślę, że trochę się tego sprzedało. Dla niektórych był to pierwszy smart-sprzęt w domu. Były też na to promocje. W ExtaLife odpowiednikiem takiego modułu mogłoby być to gniazdko ROG-21.

Ja przez 2 lata kombinowałem z wsadzaniem ROP-21 do puszki instalatorskiej i chowałem jej brzydotę przed Światem a pto za zasłoną, a to gdzie indziej, ale mogłem dzięki temu sterować z telefonu zarówno choinką jak i światełkami na domu.
Na szczęście rok temu odkryłem Home Assistant i jego wielkie możliwości integracyjne i w tym roku sprawę załatwię dzięki dwóm Sonoff Smart Plug za 40 kilka zł na Alim, które przeprogramowałem na ESPhome i mam je zintegrowane z HA.
A w jednym miejscu zrobiłem nowe gniazdko zewnętrzne na stałe, a w nim moduł Shelly zintegrowany także z HA przez MQTT (a awaryjnie mogę też nim sterować z aplikacji lub interfejs web w sieci domowej).
Piękna sprawa.

Gdyby ludzie w Zamelu trochę myśleli, to mogliby ten system na prawdę nieźle sprzedawać. Z resztą pisał już o tym inny forumowicz na oficjalnym forum...ale widać głodem nie przymierają i biedy nie ma, więc nie spieszą się z tematem.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2019, 14:28:16 wysłana przez admin »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2020, 21:46:03 »
Znowu zapomniałem, że trzeba dokumentować i archiwizować oficjalne materiały pochodzące z tej firmy. Z nieznanych mi przyczyn wszystkie zdjęcia nowych produktów zaprezentowanych na Energetab zniknęły z FB Zamela. Zniknął cały post o tym. I tym sposobem zdjęcie w pierwszym poście z nowościami zniknęło z forum. Następnym razem ściągnę i załaduję kopię.
Mam nadzieję, że nie zwiastuje to wycofania ich z oferty jeszcze przed ich premierą 🤔 Po co to ukrywać przed światem?

EDIT. Przypomniałem sobie, że ściągnąłem te zdjęcia, więc podmieniłem na swoją kopię, ale jak to mówią niesmak pozostał
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2020, 21:50:23 wysłana przez admin »

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
zamel.com

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2020, 10:56:15 »
Bardzo proszę:
https://www.facebook.com/zamelpl/photos/pcb.2430801843798690/2430801077132100/?type=3&theater
Aa to w takim razie przepraszam. Wygląda na to, że w takim razie albo link do zdjęcia wygasł z upływem czasu albo też widoczność posta została zmieniona na taką, jaką ma większość postów o Exta Life i które nie jest mi dane zobaczyć. Ja posty o Exta Life przeważnie widzę tak:

Mogę jedynie zobaczyć wylogowując się ze swojego konta FB. Przypadek? ;)