Nowa aktualizacja kontrolera - funkcja aktualizacji bez pendrive USB!

• 63 Odpowiedzi
  • 10927 Wyświetleń
Odp: Nowa aktualizacja kontrolera - funkcja aktualizacji bez pendrive USB!
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 26, 2019, 20:43:30 »
U mnie ostatnio kontroler dwukrotnie się zawiesił (aplikacja nie mogła się z nim połączyć, ale na ping z sieci kontroler odpowiadał). Nie pamiętam tylko czy pierwsze zawieszenie było po aktualizacji 1.6.3, ale chyba tak, więc na pewno jest coś na rzeczy, skoro u innych użytkowników też są takie objawy.

Natomiast co do działania z integracją HA - testowałem to przez ok. tydzień i na razie zrezygnowałem, bo właśnie zauważyłem również zawieszanie się kontrolera (i samego HA chyba też), ale winę zrzuciłem na to, że HA miałem uruchomionego na tablecie z Windows 10. A może właśnie dzieje się to po aktualizacjach z serii 1.6.x - wcześniej nie korzystałem z HA, a rozpoczęcie jego testowania przeze mnie zbiegło się z aktualizacjami 1.6.x. W najbliższych dniach będę miał więcej czasu, więc chyba wrócę do tego tematu - wrzucę najnowszą wersję integracji i będę dalej testował. No tylko skoro teraz kontroler potrafi się sam z siebie zawiesić, to może być trudne określenie źródła zawieszenia (sam EFC-01 czy HA).

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 27, 2019, 22:31:41 »
U mnie ostatnio kontroler dwukrotnie się zawiesił (aplikacja nie mogła się z nim połączyć, ale na ping z sieci kontroler odpowiadał). Nie pamiętam tylko czy pierwsze zawieszenie było po aktualizacji 1.6.3, ale chyba tak, więc na pewno jest coś na rzeczy, skoro u innych użytkowników też są takie objawy.

Natomiast co do działania z integracją HA - testowałem to przez ok. tydzień i na razie zrezygnowałem, bo właśnie zauważyłem również zawieszanie się kontrolera (i samego HA chyba też), ale winę zrzuciłem na to, że HA miałem uruchomionego na tablecie z Windows 10. A może właśnie dzieje się to po aktualizacjach z serii 1.6.x - wcześniej nie korzystałem z HA, a rozpoczęcie jego testowania przeze mnie zbiegło się z aktualizacjami 1.6.x. W najbliższych dniach będę miał więcej czasu, więc chyba wrócę do tego tematu - wrzucę najnowszą wersję integracji i będę dalej testował. No tylko skoro teraz kontroler potrafi się sam z siebie zawiesić, to może być trudne określenie źródła zawieszenia (sam EFC-01 czy HA).
Mamy już potwierdzenie, że to nie wina HA. Innym, którzy nie używają integracji kontroler się też zawiesza na 1.6.x. U mnie na 1.6.2.
A jeśli ktoś używa HA to jest w lepszej sytuacji, bo przynajmniej kontroler działa cały czas i można go z HA zrestartować. A z apki Exta Life nie bo nie da się do niej zalogować. I trzeba fizycznie dostać się do kontrolera.

Testuj HA - warto 🙂
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 06, 2020, 10:41:04 »
czy udało się komuś rozwiązać problem z zawieszającym się kontrolerem? Juz 5ty raz mi sie zawiesza a trzymam go w mało dostępnym miejscu...
Zamówiłem właśnie gniazdko wifi - zeby móc go resetować - ale fajnie by było jakby Zamel znalazł jakieś rozwiązanie....

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 06, 2020, 10:58:23 »
czy udało się komuś rozwiązać problem z zawieszającym się kontrolerem? Juz 5ty raz mi sie zawiesza a trzymam go w mało dostępnym miejscu...
Zamówiłem właśnie gniazdko wifi - zeby móc go resetować - ale fajnie by było jakby Zamel znalazł jakieś rozwiązanie....
Dopóki Zamel nie wyda jakiejś aktualizacji softu to problem sam nie zniknie. Choć muszę przyznać, że mi już niespełna 2 tygodnie działa i nie zawiesił się. Niemniej jednak nie można mu ufać.
Na oficjalnym forum Zamel proponuje kontaktować się z ich infolinią. Ale jakoś nie wierzę, że będą w stanie coś sensownego wymyślić oprócz restartowania kontrolera, bo winny jest soft.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 10, 2020, 12:41:22 »
Wygląda, że problem jest poważniejszy niż się wydawało. Soft jest na prawdę wadliwy. Miałem brak zasilania u siebie na chwilę. Po powrocie kontroler EFC-01 nie startuje (boot loop - pulsują zielone diody). Sformatowałem SD, włożyłem i to samo. Kontroler zbrickowany sam z siebie. Mam nadzieję, że pomoże wgranie starszego softu np 1.5. 1.6 to jakaś katastrofa!!! >:(

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 10, 2020, 12:50:43 »
Masakra, mam zbrickowany kontroler...nie da się nawet zaktualizowąć z Pendrive... :( :( :(

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 10, 2020, 17:33:24 »
Próbowałeś z innym penem?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 10, 2020, 17:36:57 »
Próbowałeś z innym penem?
Tak, ale w każdym kolejnym kroku jaki próbowałem było już tylko gorzej. Skończyło się na tym że kontroler już nawet nie próbuje się aktualizować ani uruchamiać bez pendrive. Świecą tylko białe diody i kaplica. Totalny brick :( Paczka już spakowana i wysłana do Zamela do serwisu. Mam nadzieję, że uda im się to naprawić....jak miałbym obstawiać to albo kontroler się fizycznie uszkodził z jakiegoś powodu, albo software'owo coś w pamięci flash padło, bo ani rozruch ani aktualizacja nie działała. Jak dla mnie to jest prawdopodobne, że to wina tego wadliwego softu 1.6. Jak wróci to wracam do 1.5 i zostawiam jak jest. Działał stabilnie a z 1.6 same problemy...

*

Offline SebiCo

• 225
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 10, 2020, 20:53:14 »
Myślę, że to soft się wysypał i wystarczy zaprogramować, STM32 mają bootloader w ROMie wiec nie powinno być problemu, no chyba że to uszkodzenie sprzętowe...

« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 21, 2020, 22:28:47 »
I jak tam kontroler ? wysłany do zamela ? naprawili ? zwrócili ?

czy biedak dogorywa bez prądu na półce ?

Pozdrawiam,
Gadulowaty.
Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 21, 2020, 22:38:04 »
I jak tam kontroler ? wysłany do zamela ? naprawili ? zwrócili ?

czy biedak dogorywa bez prądu na półce ?

Pozdrawiam,
Gadulowaty.
Kolego Gadulowaty! (Very) long time no see ;) Myślałem że zniknąłeś ze świata Exta Life na dobre. Cieszę się że jednak nie.

Serwisanci Zamela gdzieś zapodziali mój kontroler na tydzień, ale po mojej interwencji cudownie się odnalazł. Jutro może coś będzie wiadomo. Nadal czekam i pozostaję w epoce włącznika łupanego.

A jak tam u ciebie? Masz jeszcze Exta Life? Kombinujesz dalej z softem?

« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 28, 2020, 12:24:23 »
Dziś aplikacja zaproponowała instalację aktualizacji oprogramowania dla EFC-01. Poczekam nie instaluję...
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 28, 2020, 12:25:53 »
Dziś aplikacja zaproponowała instalację aktualizacji oprogramowania dla EFC-01. Poczekam nie instaluję...
Ja też nie. Zamel przestał pisać changelog do softu kontrolera. Nie wiadomo co zmieniono w 1.6.4 i 1.6.5

« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 29, 2020, 14:58:07 »
Ja też nie. Zamel przestał pisać changelog do softu kontrolera. Nie wiadomo co zmieniono w 1.6.4 i 1.6.5

Jak to mówią - do odważnych świat należy  :) zaktualizowałem kontroler do wersji 1.6.5 i z zauważalnych zmian, to w menu Ustawienia / Aktualizacje pojawiła się opcja "BETA testy", którą można włączyć. Czyli zamiast nieoficjalnego bycia betatesterem (jak do tej pory wszyscy użytkownicy :D) można nim zostać oficjalnie. Zapewne ma to służyć testowaniu nieoficjalnych przyszłych wersji softu kontrolera. Na razie jednak taka wersja się u mnie nie pojawiła.

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 01, 2020, 11:46:49 »
ja nie mogę włączyć BETA testów. Tzn przestawić suwak mogę, zaczyna wyszukiwać aktualizacje ale nigdy mu się tego nie udaje. Wyjście z ustawień i wejście raz jeszcze sprawia że BETA testy są ponownie wyłączone.

PS mam też w google play zaznaczone by używać wersji BETA aplikacji Extalife.
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR