U mnie ostatnio kontroler dwukrotnie się zawiesił (aplikacja nie mogła się z nim połączyć, ale na ping z sieci kontroler odpowiadał). Nie pamiętam tylko czy pierwsze zawieszenie było po aktualizacji 1.6.3, ale chyba tak, więc na pewno jest coś na rzeczy, skoro u innych użytkowników też są takie objawy.
Natomiast co do działania z integracją HA - testowałem to przez ok. tydzień i na razie zrezygnowałem, bo właśnie zauważyłem również zawieszanie się kontrolera (i samego HA chyba też), ale winę zrzuciłem na to, że HA miałem uruchomionego na tablecie z Windows 10. A może właśnie dzieje się to po aktualizacjach z serii 1.6.x - wcześniej nie korzystałem z HA, a rozpoczęcie jego testowania przeze mnie zbiegło się z aktualizacjami 1.6.x. W najbliższych dniach będę miał więcej czasu, więc chyba wrócę do tego tematu - wrzucę najnowszą wersję integracji i będę dalej testował. No tylko skoro teraz kontroler potrafi się sam z siebie zawiesić, to może być trudne określenie źródła zawieszenia (sam EFC-01 czy HA).