Dla tych, którzy nie mają powiadomień ze strony extalife.pl - ogłaszam wszem i wobec
że miłościwy Zamel wydał aktualizację softu kontrolera i aplikacji. Tym razem na prawdę dwie bombowe (jak na Zamela) zmiany
W tym jedna, która dodaje istniejącą tylko w teorii funkcję widmo.
CHANGELOG:
* zaimplementowano mechanizm tworzenia oraz odtwarzania kopii zapasowej ( backup )
* zaimplementowano mechanizm sortowania elementów w ekranie Urządzenia ( odbiorniki / nadajniki / czujniki / exta free ), scen w ekrane sceny oraz elementów wewnątrz kategorii w DOM
* poprawiono drobne błędy
Do działania wymienionych funkcji wymagana jest aktualizacja aplikacji exta life do wersji v2.3W końcu (jeśli to tylko będzie działać)
będziemy mogli robić sami backup konfiguracji kontrolera! Świetna wiadomość. Na pewno wielu się ucieszy, szczególnie biorąc pod uwagę, że z EFC-01 nigdy nic nie wiadomo i w najmniej oczekiwanym momencie coś nam może zniknąć
Chciałem także napisać, że piekło zamarzło i Zamel po latach w końcu dodał tak wyczekiwaną (przeze mnie) funkcję własnego sortowania elementów...tyle że jak to zwykle z Zamelem bywa - funkcja ta nie działa
Przytrzymanie palcem w widoku 'Urządzenia' i próba pociągnięcia w górę lub w dół po prostu niczego nie zmienia. W widoku DOM to samo. W widoku Sceny przeciąganie palcem powoduje zmianę kolejności elementów, ale od razu dostajemy komunikat (dymek - tzw . "toast") o błędzie! Ponowne wejście w ekran Sceny wyświetla 'stary' porządzek przed zmianą kolejności. Wielkie brawa dla działu testerów!
Co ja mówię - przecież tam nikt tego softu nie testuje...
Jeszcze w zeszłym roku ta funkcja (gdyby działała) zrobiłaby na mnie bardzo pozytywne wrażenie, gdyż brakowało mi tego od początku, ale odkąd jestem szczęśliwym użytkownikiem Home Assistant to będzie tylko miłym dodatkiem, gdy będzie konieczność uruchomienia aplikacji Exta Life.
Trzeba przyznać szczerze, że w końcu Zamel powoli (i jest to slowo klucz) likwiduje problemy wieku dziecięcego aplikacji (bateria, wielokrotne uruchamienia się czyli konieczność wielokrotnego cofania) i (znowu) powoli dodaje funkcje, aby aplikacja była bardziej przyjazna (sortowanie), ale jedno się nie zmienia - jakość wykonania. Niedotestowany soft nadal opuszcza 'fabrykę'.
Jeśli kiedyś jeszcze dodadzą aktualizację softu EFC-01 z aplikacji oraz naprawią błąd synchronizacji czasu z internetem to w końcu można będzie powiedzieć, że soft spełnia minimalne standardy roku AD 2019...