Witam.
Czy koledzy mieli doświadczenia z rodzimym projektem AIS "Jolka"?
https://sviete.github.io/AIS-docs/en/
Wydaje się ciekawą alternatywą dla wykorzystania komend głosowych i integracją integracji HA.
A to ciekawostka. Nie miałem z tym do czynienia, ale zdaje się, że to część projektu AI Speaker, o którym sporo można było przeczytać w sieci.
Z tego co pobieżnie zobaczyłem na tej stronie wygląda, że jako bazy do sterowania używają zmodyfikowanej wersji Home Assistant. W sumei trochę szkoda, że nie jest to dostępne na zasadzie komponentu współdziałającego ze "standardowym" HA. Ale rozumiem, że mogą mieć zbyt wiele zależnych komponentów software'owych, aby tak to dystrybuować i pewnie dlatego zrobili fork HA.
Jeśli nie zmodyfikowali HA zbyt mocno (a nie sądzę żeby tak było i pewnie chodzi tylko o zawarcie paczki potrzebnych bibliotek) to integracja ExtaLife powinna działać z tym pakietem, a wtedy droga wolna do sterowania po polsku.
Ja nie zamierzam w to iść, bo nie przekonuje mnie idea zmodyfikowanego HA i wolę mieć ten standardowy, ale pakiet wydaje się ciekawą propozycją. Ma wszystko co potrzebne - backend, aplikację itp. Wygląda więc jak kompletne rozwiązanie.
Może kiedyś uda im się to udostępnić jako integrację HA to wtedy się zainteresuję, a na razie zostanę z angielskim Google Home. Pewnie prędzej Google wprowadzi język polski do Google Home niż oni to zbudują tak jak sobie to wyobrażam. A wtedy niestety staną się mało istotni na rynku. Z hegemonem trudno będzie konkurować.
Dzięki za info o tym. Lubię wiedzieć co piszczy w trawie systemów inteligentnych domów i kontroli głosowej.