Nowa wersja softu EFC-01 - 1.6.5

• 16 Odpowiedzi
  • 4579 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Nowa wersja softu EFC-01 - 1.6.5
« dnia: Marca 02, 2020, 10:16:13 »
Witajcie,
Końcem zeszłego tygodnia pojawiła się nowa wersja softu 1.6.5. Oto changelog:
- dodano możliwość szybkiego przełączania się nawersję ‘beta’ w celu testowania jeszcze nieupublicznionego oprogramowania kontrolera
- dodano pełny format karty zgodny z FAT32 ( format robiony jest podczas resetu kontrolera do ustawień fabrycznych )
- wprowadzono poprawki do ściągania plików aktualizacyjnych z serwera
- wyeliminowano dublowanie urządzeń oraz poprawiono obsługę urządzeń dla użytkownika root ( zawsze ma dostęp do wszystkich urządzeń )
- dodano parametr ‘Czas ostatniej synchronizacji’ w konfiguracji głowicy RGT-01
- poprawiono czas wyświetlany w ekranie konfiguracyjnym głowicy RGT-01
- wprowadzono wsparcie dla ikony sygnalizującej potrzebę aktualizacji urządzenia ( kółko z dwoma strzałkami przy ikonie urządzenia )
- wprowadzono wsparcie do aktualizacji głowic RGT-01 opartych na procesorze STM32L073

Jak widać zaadresowano sporo błędów. Miejmy nadzieję, że EFC-01 będzie w końcu działał stabilnie jak za dawnych czasów.
Są też ulepszenia - np wsparcie dla pokazywania, które urządzenie wymaga aktualizacji. Bardzo przydatna drobnostka.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Nowa wersja softu EFC-01 - 1.6.5
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2020, 11:12:38 »
Mam zainstalowaną wersję 1.6.5. Na ten moment bez uwag. Zmusił mnie do tego błąd zdublowania urządzenia, kosztem utraty z listy innego. Udało się sprawnie przywrócić z .bak w aplikacji, czyli bez wyciągania karty SD.
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2020, 11:14:50 »
Mam zainstalowaną wersję 1.6.5. Na ten moment bez uwag. Zmusił mnie do tego błąd zdublowania urządzenia kosztem utraty innego. Udało się sprawnie przywrócić z .bak w aplikacji, czyli bez wyciągania karty SD.
To super. Jest postęp. Dobrze, że Zamel zdecydował się zaimplementować format karty zamiast kasowania plików jeden po drugim, bo to pozwoli uniknąć problemów związanych z błędami w strukturze plików na karcie, które zdarzały się w przeszłości (tajemnicze pliki 500 MB).
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2020, 11:26:32 »
wprowadzono wsparcie do aktualizacji głowic RGT-01 opartych na procesorze STM32L073

testy trwają ale widać dużą poprawę w stabilności pracy głowicy :)
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2020, 11:41:57 »
wprowadzono wsparcie do aktualizacji głowic RGT-01 opartych na procesorze STM32L073

testy trwają ale widać dużą poprawę w stabilności pracy głowicy :)

Dobrze to słyszeć!  ;)
zamel.com

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2020, 20:43:26 »
po aktualizacji nie mogę się zalogować do EFC-01 z zewnętrznej sieci, poprzez serwer Zamela DDNS. Podobnie jak sie loguję w tej samej sieci - to wychwytuje mi poprawne hasło dopiero za 2 lub 3 razem. Czy ktoś też ma ten problem?

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2020, 20:56:51 »
Do jakiego urządzenia jest podłączony kontroler EFC-01?
W dniu jutrzejszym będę mógł sprawdzić czy urządzenie poprawnie się u nas rejestruje. Proszę spróbować uruchomić ponownie kontroler/router.
zamel.com

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2020, 23:19:08 »
W dniu jutrzejszym będę mógł sprawdzić czy urządzenie poprawnie się u nas rejestruje. Proszę spróbować uruchomić ponownie kontroler/router.

To jest router Huawei B535. Poprzednio wszystko działało. Próbowałem też już kilka razy resetować oba urządzenia.  Na priv podeśle info o EFC-01 - będę wdzięczny za sprawdzenie:)

Pozdrawiam

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2020, 07:07:03 »

To jest router Huawei B535. Poprzednio wszystko działało. Próbowałem też już kilka razy resetować oba urządzenia.  Na priv podeśle info o EFC-01 - będę wdzięczny za sprawdzenie:)

Pozdrawiam

Kontroler został poprawnie u nas zarejestrowany i można się z nim połączyć. Proszę spróbować przeinstalować aplikację Exta Life lub skorzystać z wersji Beta. Jeśli problem nadal występuje to proszę o kontakt z naszym działem technicznym: https://zamel.com/pl-PL/wsparcie-techniczne
zamel.com

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2020, 10:25:14 »
Problem 1. Potwierdzam problem kolegi REVERALE. Tylko w DHCP pobierają się aktualizacje. Logowanie sie w DHCP nie za każdym razem jest z sukcesem po WIFI.

Problem 2. Po restarcie kontrolera wyłącza się TEST BETA.

Wersja kontrolera: 1.6.5 release. Apka na Androida 2.5.72 Samsung Galaxy A70.

Elementy systemu, których używam: 8xSRP-22, 4xROP-21, 5xROP-22, 2xP-456/8, 2xRNK-24, 1xRCT-21, 1xREP-21, 1xRNP-21, 1x EFC-01, aplikacja na Android.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2020, 10:36:16 »
Chyba zasięg beta testów jest nadal zbyt mały, aby wykrywać błędy zawczasu 🤔
Oczywiście błędy się zdarzają, rozumiem to, ale mam pewną propozycję dla Zamela: skoro nowe wersje softu psują pewne funkcjonalności, nawet kluczowe jak logowanie, to proponuję, aby jednak Zamel publikował nadal na swojej stronie poprzednie wersje softu w postaci binarek do ściągnięcia jak za dawnych czasów. To umożliwi użytkownikom rollback do poprawnie działającej wcześniejszej wersji za pomocą aktualizacji przez USB.

*

Offline _prz_

• **
  • 82
  • zamel.com
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 04, 2020, 11:48:22 »
Oczywiście błędy się zdarzają, rozumiem to, ale mam pewną propozycję dla Zamela: skoro nowe wersje softu psują pewne funkcjonalności, nawet kluczowe jak logowanie, to proponuję, aby jednak Zamel publikował nadal na swojej stronie poprzednie wersje softu w postaci binarek do ściągnięcia jak za dawnych czasów. To umożliwi użytkownikom rollback do poprawnie działającej wcześniejszej wersji za pomocą aktualizacji przez USB.

Na stronie https://extalife.pl/do-pobrania zostały udostępnione wersje softu 1.6.2, 1.6.4 oraz 1.6.5.
zamel.com

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 04, 2020, 11:51:43 »

Na stronie https://extalife.pl/do-pobrania zostały udostępnione wersje softu 1.6.2, 1.6.4 oraz 1.6.5.
👍 I to jest dobra wiadomość. Myślę, że warto, aby stało się to regułą, że starsze wersje softu są nadal dostępne po wydaniu aktualizacji dka takich właśnie przypadków jak te.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 04, 2020, 12:39:56 »
Jeżeli chodzi o przedstawione problemy:

Problem 2: potwierdzam, że obecnie jest tak jak zostało napisane przez użytkownika szoferr tzn. "Beta test" jest aktywny tylko do momentu restartu kontrolera. Będzie tak jednak tylko do czasu aż wypuścimy jakąś wersję beta ( obecnie taka nie jest dostępna na naszym serwerze ). Wówczas po pobraniu takiej wersji nawet po restarcie kontrolera przełącznik "Beta testy" będzie aktywny

Problem 1: w tym przypadku też jest ziarno prawdy, chociaż zauważyliśmy, że w dużej mierze zależy to od samego routera z którym współpracuje EFC-01. Jednak znamy problem i z tego względu zalecamy, aby w samym kontrolerze pozostawić aktywną funkcję DHCP natomiast adres IP przypisać kontrolerowi statycznie na routerze ( na podstawie adresu MAC ).  Tak ustalony adres należy wpisać w zakładce Zaawansowane>dostęp lokalny (wraz z portem 20400) - wówczas aplikacja nie wyszukuje kontrolera tylko od razu łączy się przez ten adres. Są też znacznie mniejsze problemy z połączeniem zdalnym.

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 04, 2020, 12:57:50 »
PS. jeżeli chodzi o problem 1 to spróbujemy się temu przyjrzeć i ustalić co może być powodem jego występowania