A więc w dniu wczorajszym o godz. 16 odinstalowałem a następnie ponowienie zainstalowałem integrację ver.2.0 Ustawiłem czas na 7 min.Wszystko poszło gładko. Integracja działała poprawnie. Wieczorem po zachodzie słońca rolety zostały opuszczone i zostało to odnotowane w home assistant. O godz. 23.33 utracona została łączność między kontrolerem a home asistantem (w załączeniu wykres). O godz. 00.26 w logach kontroler redy do 5.23, od 5.24 do 5,26 łączność utracona, od 5.27 - 5.46 redy, od 5,47 - 6.27 łączność utracona, od 6.28 - 10 redy.
Co dziwne mogę pingować do kontrolera i odpowiedź jest prawidłowa. Mogę podłączyć się do apki kontrolera. Niestety odczyt stanu odbiorników jest nieprawidłowy. Rolety są podniesione a w home assistant nadal pokazuje, że są opuszczone. Czy odczyt nie powinien być sprawdzany co 7 min? Dlaczego mogę pingować i uruchamiać apkę kotrolera a w logach home assistanta jest informacja, że łączność utracona??
Jak do tej pory od wczoraj od godz.16 nie było totalnej zwiechy kontrolera tylko te dziwne informacje o kłopocie łączności integracji z kontrolerem (pomimo tego jak już zaznaczyłem można pingować i logować się do apki).
Błąd 113 z twojego screena to błąd zgłaszany przez system operacyjny serwera na którym działa Twój HA. Z moich testów wynika, że jeśli wystąpi raz podczas gdy HA działa i integracja jest połączona z kontrolerem, to nie ma możliwości wznowienia połączenia dopóki cały HA nie zostanie zrestartowany. Być może to wina sposobu w implementacji TCP w Pythonie, chociaż wydaje mi się, że to mało prawdopodobne, bo to są same wywołania niskopoziomowej, systemowej biblioteki do socket'a TCP, dla której Python ma tylko wrapper'a.
Jak dotąd nie udało mi się znaleźć rozwiązania na ten błąd innego niż restart HA (wtedy proces pythona wykonujący HA kończy się i powstaje nowy). Przeszukiwałem fora, próbowałem różnych sztuczek, ale nic nie działało. Obawiam się, że wystąpienie tego błędu jest "nieuleczalne".
Jeśli w HA stan encji kontrolera to 'ready' a mimo to ani sterowanie ani odczyt stanów nie działa to faktycznie coś jest nie tak w kodzie integracji. Ale jeśli kontroler jest jako 'unavailable' z powodu braku łączności to oczywiście odczyt stanów także nie będzie działał.
@jm jak to jest u ciebie, bo nie do końca zrozumiałem?
@Cezary.K wysyłałeś dzisiaj jakąś wiadomość na forum? W nocy przyszło mi powiadomienie o błędach bazy danych forum, pewnie provider hostingu coś spaprał i raz zobaczyłem twoją wiadomość, ale nie mogę nijak zobaczyć jej ponownie. Skasowałeś ją? Jeśli nie to jest jakiś błąd w bazie forum