Cześć,
Nie byłem nawet świadomy tej zmiany w HA. Niestety jest to gruba zmiana. Do tej pory założenie było takie, że mamy mapowanie 1:1 między kanałem Exta Life a encją w HA. Wiele atrybutów Exta Life udostępniałem jako atrybuty encji, ponieważ do tej pory nie było żadnego problemu, aby w HA z atrybutu zrobić sobie sensor za pomocą integracji template sensor. Skoro teraz HA sam blokuje eksponowanie atrybutów to mamy problem. Niestety nie jest to trywialna zmiana, bo trzebaby przebudować integrację tak, aby z mapowania 1:1 zrobiło się mapowanie 1:n. Powstaje problem klucza do odczytu danych między encją a kanałem. Do tej pory numer kanału był przypisany do encji, teraz numer kanału byłby dzielony między kilkoma encjami. Zaczyna się robić jazda. Muszę pomyśleć jak to sprytnie zrobić. Szkoda, że tak to developerzy HA zrobili. Moim zdaniem to zły kierunek, bo pozbawia ludzi możliwości odczytu atrybutów i robienia sobie z nich w razie potrzeby sensorów.
Jak wpadnę na jakiś pomysł to dam znać. Niestety może to trochę potrwać - mówię szczerze jak jest.
Ok, dzięki za wyjaśnienia. Jeżeli tak to wygląda od strony technicznej, to faktycznie może nie być to proste, ale mam nadzieję, że prędzej (na co liczę
) czy później znajdzie się rozwiązanie.
A obecnie jestem zmuszony cały czas pozostać na wersji 2022.3.8, bo możliwość monitorowania napięć w sieci jest dla mnie istotna w kontekście działania (a raczej niedziałania
) fotowoltaiki - problem zbyt wysokiego napięcia w sieci i wyłączania się falownika (na szczęście po złożeniu w energetyce wniosku o pomiary, energetyka obniżyła napięcie w sieci o ok. 10V i od prawie miesiąca nie przekracza już ono parametrów granicznych
.
To jeszcze może przy okazji wspomnę, że od już dość długiego czasu HA zgłasza u mnie takie ostrzeżenie dotyczące odczytów z multisensora RCM-21 (na razie wszystko działa, ale kto wie czy w którejś wersji deweloperzy HA znowu coś zmodyfikują, ze przestanie to działać):
Logger: homeassistant.helpers.entity
Source: helpers/entity.py:601
First occurred: 22:13:51 (33 occurrences)
Last logged: 22:13:59
Entity sensor.temperatura (<class 'custom_components.extalife.sensor.ExtaLifeSensor'>) implements device_state_attributes. Please report it to the custom component author.
Entity sensor.wilgotnosc (<class 'custom_components.extalife.sensor.ExtaLifeSensor'>) implements device_state_attributes. Please report it to the custom component author.
Entity sensor.cisnienie (<class 'custom_components.extalife.sensor.ExtaLifeSensor'>) implements device_state_attributes. Please report it to the custom component author.
Entity sensor.natezenie_osw (<class 'custom_components.extalife.sensor.ExtaLifeSensor'>) implements device_state_attributes. Please report it to the custom component author.
Entity sensor.mem_21_2294558 (<class 'custom_components.extalife.sensor.ExtaLifeSensor'>) implements device_state_attributes. Please report it to the custom component author.
Aha, no i w tym ostrzeżeniu jest również wspomniany przeze mnie wcześniej licznik energii MEM-21, bo ostrzeżenie to dotyczy właśnie atrybutów, do których jak widać HA zmienia podejście.