Witajcie podłączeni do HA! 😉👊
Zgodnie z obietnicą oddaję w Wasze ręce kolejną wersję integracji: 2.1
Ogólny opis i możliwości opisane w
wątku o wersji 2.0.
Do pobrania z github:
https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/releases/tag/2.1.2A teraz changelog:
Wiele zmian pod maską. Komunikacja z kontrolerem jest wreszcie w pełni asynchroniczna! To co jeszcze rok temu wydawało mi się niemożliwe teraz stało się normalką
Oznacza to wiele dobrych rzeczy, w tym:
* lepsza wydajność
* większa stabilność połączenia
* lepsza obsługa powiadomień o statusie odbieranych z kontrolera
*
biblioteka wykorzystuje tylko 1 połączenie z kontrolerem! co oznacza, że zużywa się mniej zasobów w HA i w samym kontrolerze! Na to wielu czekało. Oznacza to, że teraz integracja działa dokładnie tak samo jak aplikacja Exta Life (tylko stabilniej😁)
Nowe funkcje* nowa usługa
extalife.refresh_state, aby wyzwalać odpytywanie stanu ad-hoc z automatyzacji HA.
@Cezary.K wedle życzenia
* nowa opcja konfiguracji integracji: interwał odpytywania można teraz konfigurować w opcjach i można go zmienić w dowolnym momencie bez restartu HA,
* nowa opcja konfiguracji integracji: "Wyszarzaj encję gdy urządzenie nie odpowiada (tak jak w aplikacji Exta Life)" Było to domyślne zachowanie w integracji 2.0, ale teraz można je zmienić.
Może to pomóc tym z Was, którzy chcieliby spróbować sterować urządzeniem, które jest oznaczone jako „nie odpowiada”, ale w rzeczywistości zmienia swój status, ale kontroler go nie otrzymuje. Ta funkcja pozwala ominąć standardowe zachowanie natywnej aplikacji Exta Life, która nie pozwala sterować wyszarzonym urządzeniem (mam 1 taki przypadek w domu), ale jak się okazuje - urządzenie odpowiada na sygnały sterujące z kontrolera, ale kontroler nie odbiera z niego danych. Typowy problem z zasięgiem, ale pozwala nadal sterować urządzeniem za pomocą automatyki domowej.
PAMIĘTAJCIE: Opcje są zapisywane tylko wtedy, gdy użytkownik przejdzie do końca wszystkie okna dialogowe, czyli na samym końcu po ostatnim okienku.
* dodana wstępna obsługa dla miernika energii MEM-21 i sterownika bramowego ROB-21
Breaking changes* począwszy od wersji 2.1 integrację można dodać wyłącznie z GUI. Konfiguracja przez plik configuration.yaml jest już niewspieranaPlan na kolejne wersje jest taki, aby spróbować wciągnąć integrację jako komponent dystrybuowany razem z HA
Niewiele już do tego brakuje.
Zapraszam do testowania i komentowania!
Jeśli chcesz wesprzeć moje hobby i pracę to możesz postawić mi kawę na
buycoffee.to