Długo wyczekiwane czujniki w końcu są dostępne!
W oficjalnym sklepie Zamela (e-sklep.zamel.pl) w cenach (chyba) katalogowych, natomiast w hurtowni zamel24.pl w cenach detalicznych.
Ja jednak najbardziej dziwię się i ubolewam, że czujnik multi-sensor nie jest dostosowany do montażu na zewnątrz , przecież aż prosi się go wykorzystać jako stację pogodową z pomiarem temperatury, wilgotności, nasłonecznienia i ciśnienia. Pewnie i tak go zamontuję na zewnątrz, tak jak zrobiłem z czujnikiem RCT-22
Wszystko z RCT-22 ok?
Nasze czujniki mają stopień ochrony obudowy IP20, nie powinno się montować ich na zewnątrz. Jedynie sensor zalania jest chroniony przed wodą (IP67) przy pracy na baterii (nie na podstawce PCZ-21 z zewnętrzną sondą). Wiadomo, klienci są różni, czasem eksperymentują.
Z RCT-22 wystawionym za okno jak do tej pory wszystko OK, a działa już ponad 1,5 roku (w tym dwie zimy) i od tamtego czasu na pierwszej baterii (chociaż już zgłasza konieczność wymiany)
Jednak dla ochrony przed bezpośrednim działaniem wilgoci trafił do szczelnego woreczka i w miejsce nienarażone na deszcz
Jakoś trzeba było sobie radzić, szczególnie że czujnik RCT-21, przy którym można na zewnątrz wyprowadzić sam termistor, nie był chyba jeszcze wtedy dostępny.
Oczywiście mam świadomość, że nowe czujniki są przeznaczone do montażu wewnątrz pomieszczeń i jeśli zdecyduję się zamontować coś na zewnątrz, to będzie to z pełną świadomością i odpowiedzialnością za potencjalne uszkodzenie. Tutaj niestety opakowanie multisensora w woreczek zaburzyłoby pomiar wilgotności...