Witaj na forum!
U mnie akurat wszystkie ściemniacze sterowane są radiowo, więc na temat problemu ze sterowaniem z fizycznego łącznika się nie wypowiem. Jednakże ja stawiałbym, że problemy ze sterowaniem dotyczyć będą tylko sterowania radiem przy problemach z transmisją, co się zdarza od czasu do czasu.
Ja sterowałem jednym ściemniaczem z łącznika tylko prze krótki czas gdy robiłem testy Exta Life u siebie w domu i sprawdzałem jak to wszystko działa. Nie doświadczyłem wtedy żadnych problemów.
W twoim przypadku radziłbym ci sprawdzić jednak stan łącznika podpiętego do twojego ściemniacza. Może jest tam jakiś paproch lub kurz, które przeszkadzają w sterowaniu. U mnie tak miałem kiedyś przed Exta Life na jednym z łączników roletowych.
Ewentulnie sprawdź jeszcze łączenia kabli łącznika z RDP-21.
RDP-21 to moim zdaniem nieudany produkt sprawiający najwięcej problemów ze wszystkich modułów. Możliwe też, że coś z nim jest nie tak, więc reklamuj. Niedawno inny kolega na forum pisał, że jego ściemniacz nie pożył długo (kilka dni) i poszedł do reklamacji.
Wyzwalanie zerem - to fakt - Zamel poszedł w "taniość". Czytałem wiele opinii mówiących o tym, że konstrukcje leading-edge jak RDP-21 są po prostu tańsze. Mają jednak wady jak produkcję większej ilości zakłóceń. Dziwi więc wybór akurat takiego sposobu sterowania w elemencie, który może być podatny na zakłócenia elektromagnetyczne przy sterowaniu radiowym.. Dobrze by było, gdyby kiedyś wprowadzili do obrotu ściemniacze RDP-21 v2 i wykonali tam sterowanie trailing-edge.
Wydaje też mi się, że sterowanie leading-edge powoduje, że jest mało kompatybilnych LEDowych żarówek współpracujących z tymi ściemniaczami.