Witaj,
Nie mam co prawda doświadczenia z antenami LTE, tylko z antenami do GSM i UMTS, ale temu drugiemu dość blisko do LTE jeśli chodzi o podstawy działania.
Ja polecam ci najpierw rozeznać się gdzie jest najbliższy Tobie nadajnik. Najlepiej gdybyś miał z nim widoczność optyczną - tzn aby nic ci (a w zasadzie antenie) go nie przesłaniało.
Polecam ci w tym celu dwa narzędzia:
- apliakcję Netmonitor dzięki której będziesz widział na swojej komórce będąc na dachu moce sygnałów z pobliskich nadajników. Pod warunkiem, że też masz komórkę w PLUS (a jeśli nie to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś włożył SIM Plus LTE do swojego telefonu i sprawdził jaki nadajnik twój telefon widzi na dachu najlepiej).
- stronę www.btsearch.pl z mapą - link dzięki której możesz sprawdzić gdzie geograficznie rozlokowane są nadajniki LTE Plusa. Ze strony btsearch możesz pobrać bazę i zaimportować ją do aplikacji - wtedy masz już w telefonie dokładne położenie swojego nadajnika wraz z opisem na wbudowenej mapce
Wtedy pozostaje ci tylko nakierowanie anteny na nadajnik najbliżej ciebie, albo taki, który nie jest najbliżej, ale jest nieprzysłonięty przez inne obiekty.
Tak ja bym do tego podszedł.
Co do odległości anten - może to mieć znaczenie. W mojej instalacji wzmacniacza UMTS była informacja, aby antena była w odległości minimum 1 metr od jakiejkolwiek innej, ale ja mam tylko jedną. Najlepiej zadzwoń do tego sprzedawcy i zapytaj jak masz to ustawić. Pobaw się także w ustawienie polaryzacji anteny - to może mieć na prawdę duże znaczenie. Przykładowo w przypadku instalacji anten satelitarnych wręcz ogromne.
Powodzenia