Witaj,
Ma to co prawda związek ze założeniami, ale tamten dział jest bardziej właśnie o dyskusji nad założeniami systemu a nie pytaniami jak on działa. Dlatego przeniosłem.
Wracając do tematu. W przypadku Exta Life jak na razie nie ma możliwości, aby każdy z odbiorników pełnił funkcję retransmitera dla innych. Z tego co już zdążyłem się zorientować z różnych dyskusji na forum taka funkcjonalność istnieje w systemie Z-Wave, który obsługuje np. Fibaro.
Exta Life posiada komunikację przypominającą kablową topologię gwiazdy, czyli każdy odbiornik komunikuje się tylko z EFC-01 - czyli centralką, nie komunikuje się z innymi.
Zamel planuje wydanie do sprzedaży dedykowanego retransmitera sygnału na
początku przyszłego roku (przy czym trzeba być nieco ostrożnym z tymi ich szacunkami, bo jak na razie to wiele z nich było nietrafionych i terminy się przesuwały). Retransmiter powinien teoretycznie pomagać w przypadku większych instalacji.
Co do zasięgu - ja posiadam 2 urządzenia z ich starszego systemu Exta Free i nadajnik mam schowany w ścianie pod klawiszami a 2 pokoje dalej (czyli 2 ściany konstrukcyjne dalej) na tym samym poziomie znajduje się odbiornik. Komunikacja jak dotąd nigdy nie szwankowała i odbiornik bezbłędnie odbiera sygnały.
Przykład z Exta Free daję nieprzypadkowo, ponieważ jest to wg mnie z punktu widzenia założeń komunikacji radiowej system bliźniaczy wręcz do Exta Life.
Co do samej komunikacji Exta Life - mam w tym zrobiony tylko salon i wszystkie odbiorniki oddalone są od EFC-01 w odległości max 7 metrów. Te które są schowane w ścianie pod łącznikami - nie mają problemu z komunikacją. Przez 3 miesiące używania tylko raz się zdarzyło że jeden z nich nie załapał. Sprawa wygląda jednak nieco inaczej w przypadku ściemniaczy schowanych w metalowych obudowach lamp sufitowych. Tutaj jest już znacznie gorzej i na prawdę musiałem się nagimnastykować, aby wszystkie ściemniacze bez problemu komunikowały się z EFC-01, co w 100% się nie udało. Mimo, że są one oddalone od centralki od 3 do 5 metrów to jeden z nich szwankuje kilka razy w tygodniu, a gdy steruję je z pilota - to owszem załączają się, ale centralka prawie nigdy nie odbiera ich poprawnego statusu, ponieważ nadają wszystkie na raz (brak mechanizmu CSMA/CA w systemie). Przy sterowaniu z EFC-01 jest natomiast całkiem ok - może raz na tydzień jeden z nich nie skomunikuje się z EFC-01 i tym samym jego status w aplikacji jest niepoprawny.
Po opinii innego forumowicza sądzę, że ściemniacze po prostu im się niezbyt udały i może dlatego komunikacja trochę szwankuje, bo reszta odbiorników (ROP i SRP) działa dobrze.
Mnie brakuje z tego powodu możliwości podłączenia kawałka kabelka do odbiorników, aby móc zwiększyć zasięg (kabelek taki mają odbiorniki Fibaro). Może jak gwarancja minie to pobawię się i obedrę je z obudowy i dolutuję taki kabelek sam.
Jeszcze a propos Fibaro - moim zdaniem to zupełnie inna półka cenowa - 2-3 krotnie droższa niż Exta Life, ale za to daje bardziej zaawansowanę technologię i świetne wzornictwo (chociaż ich centralka moim zdaniem wygląda gorzej niż EFC-01 Zamela, a przede wszystkim jest po prostu kobylasta). To takie Apple w polskich systemach automatyki budynkowej. Nomen omen wspierają Apple HomeKit. Ale to na prawdę zupełnie inny system.
Pozdrawiam