Part 6: Tym razem o kopiach zapasowych.Zapewne wielu z was walczy z problemem zapisu na kartę SD w EFC. Z pomocą może przyjść wykonywanie automatycznych kopii zapasowych konfiguracji kontrolera. Rozbudowałem integrację o możliwość wykonania kopii jako usługa integracji. Prezentuje się to tak jak na zdjęciu poniżej:
Można ustawić wykonywanie akcji w schedulerze. Należy wskazać encje kontrolera. Następnie można wybrać Harmonogram - zmianie ulega nazewnictwo backupów dzięki temu jest możliwe ustawienie parametru Retencja i oczywiście należy jeszcze podać ścieżkę gdzie kopie będą tworzone. U siebie mam ustawione trzy harmonogramy:
* Jeden "Dzienny" z retencją 7 i trigger w schedulerze coddziennie o 23.00 (mam kopie z ostatniego tygodnia).
* Drugi ustawiony na "Tygodniowy" z retencja 5 i trigger na każdy poniedziałek o 23.20 (mam kopie z ostatniego miesiąca)
* Trzeci "Miesięczny" z retencją 12 i trigger na każdy 15 dzień miesiąca na 23.50 (mam kopie z ostatniego roku).
W przyszłości dopiszę jeszcze funkcje "restore", a jak na razie usługa backupu tworzy dwa pliki dla każdego uruchomienia:
* pierwszy z rozszerzeniem ".bak" to plik który jest w 100% zgodny z backupem aplikacji z telefonów - można go swobodnie użyć do odzyskania konfiguracji.
* drugi z rozszeszeniem ".json" - jak nazwa wskazuje to plik z danymi w formacie json do poczytania.
Nazewnictow plików kopii ma format "Backup[Harmonogram]__[MAC]__[YYYYMMDD]_[hhmmss]" gdzie Haromonogram to nazwa harmonogramu może być "Daily", "Weekly", "Monthly", "Yearly". MAC to adres MAC kontrolera - może są tacy co mają takich podpiętych kilka i na końcy znacznik daty i czasu.
Na razie,
Gadulowaty