Menu główne

Co by było gdyby....

Zaczęty przez Gadulowaty, Kwiecień 27, 2026, 12:17:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gadulowaty

Drodzy Forumowicze,
Zwracam się do was z zapytaniem na temat dalszej przyszłości rozwoju systemu ExtaLife. Zamel od jakiegoś czasu bardzo leniwie rozwija linię produktów EL. Wielu z was zapewne ma sporo przemyśleń i pomysłów jak rozwinąć i rozbudować funkcjonalność systemu EL. Mam świadomość że ograniczeniem jest protokół radiowy i szyfrowana komunikacja pomiędzy urządzeniami... Ale gdyby pominąć ten element hamujący jakie były by wasze pomysły na nowości do systemu EL ?

Potraktujcie to zapytanie jako pewnego rodzaju burzę mózgów i podpowiedzcie w jakim kierunku szukalibyście rozwoju tego systemu.

Zapewne wielu z was wykorzystuje integrację EL z HA. Mnie osobiście bardzo brakuje możliwości wykorzystania pilotów i przycisków (piloty P256, P247, przyciski RNK24, RNP-21 etc) do wyzwalania akcji w HA, bo niestety kontroler EFC-01 nie publikuje tego typu notyfikacji przez komunikację ethernetową.

A może od was była by możliwość uzyskania pomysłów na jakieś ciekawe nowości.

Poniżej załączam screen działającego urządzenia (Helltec v2, ESP32) które jest w stanie nasłuchiwać pakietów EL, jak również wysyłać komunikaty do urządzeń EL. W chwili obecnej pracuję nad implementacją
oprogramowania dla modułu Helltec v4 (ESP32S3, 16MB flash + ponad 2MB RAM).

Na razie,
Gadulowaty

Produkcja:RPi5,EFC-01; Sensory:MEM-21,RCK-21,9xRCM-21,2xRCR-21,RCW-21; Odbiorniki: 2xROB-21, 5xROG-21,11xROP-21,11xROP-22,1xRDP-21,11xSRP-22; Nadajniki: 2xP-457/36,4xP-457/4,P-457/8,P-521L,1xRNK-22,1xRNK-24 | Developer:RPi4,EFC-01,RCK-21,ROB-21,ROP-22,ROG-21,RCM-21
  •  
    The following users thanked this post: Cezary.K

Cezary.K

Jak miło przeczytać, że Twoje starania nie ustały. Czytając ten fragment:
Cytat: Gadulowaty w Kwiecień 27, 2026, 12:17:00Ale gdyby pominąć ten element hamujący jakie były by wasze pomysły na nowości do systemu EL ?
Wyobrażam sobie, że mogę na bazie jakiejś płytki dev typu ESP+SX1262 zrobić własne urządzenie EL. To było by wspaniałe otwarcie na wiele nowych funkcjonalnych urządzeń. Takich, których nie uświadczysz w EL jako gotowe do kupienia. Tych pomysłów miałbym co najmniej kilka:
- ekspander wejść/wyjść
- czujnik obecności na bazie LD2410
- obsługa DS18b20 (1-wire)
- pomiar z wejścia ADC
- czujniki i2C
- moduły GSM SIM900
Innymi słowy, gdyby była możliwość dodawania własnych peryferii tak jak dzieje się to w przypadku projektów Tasmota, ESPHome, OpenBeken, Libre Tiny itp, to było by ponad wszystko co  mogę sobie wyobrazić w przypadku EL.
A schodząc na ziemię. Myślę, że najbardziej brakuje właśnie notyfikacji działania nadajnika. To o czym wiemy tu od lat i jak widać nic się nie zmieniło.

Nadal podtrzymuję moją deklarację bycia Twoim beta testerem jeśli chodzi o kontroler na bazie Helltec.
Podpowiedz tylko jaki model płytki mam kupić... V2 czy może już V4? Z radiem SX1262?

EDIT:
Tak rozmarzony przeglądam różne płytki w poszukiwaniu kandydata na zastąpienie kontrolera EL. I tak myślę, że niezłą bazą była by płytka ESP32-S3-POE-ETH-8DI-8DO Waveshare Tylko czy można podłączyć i współdzielić SPI razem z W5500 i SX1262. Ale po za tym widzę same zalety.
Elementy systemu, których używam: 32 urządzenia Exta Life z EFC-01. Zintegrowane z Home Assistant.
  •  
    The following users thanked this post: Gadulowaty