Witam.
Jestem ciekawy na jakiej podstawie dostaja te wszystkie nagrody za ten system, skoro większość z opcji systemu nie działa (np. backup, ustawianie odbiorników z aplikacji itd.)
Myślę, że działa to tak jak wszędzie indziej - trzeba zapłacić komu trzeba, a ten w zamian daje piękną nagrode i dzięki swojej marce darmową reklamę w mediach. Tak działa "Nagroda Profesorów Farmacji", certyfikaty Matki i dziecka i wiele, wiele innych konkursów i odznaczeń. Czysty biznes nie mający wiele wspólnego z realnym docenianiem za osiągnięcia.
Mam zestaw 17 rolet na tym systemie i powiem szczerze, że chodzi to jak koń na glinianych nogach. Musiałem obracać w puszkach sterowniki, sam kontroler przemaszerował po całym domu, tak aby znaleźć jakieś optymalne miejsce. Mimo tego codziennie jakiś sterownik nie odpowiada po czym nagle się objawia.
Ja mam tylko jedno pomieszczenie i 3 rolety i akurat z tymi sterownikami nie miałem do tej pory (odpukać!) żadnego problemu. Ale u mnie EFC-01 jest w tym samym pomieszczeniu oddalony o 5-7 metrów od najdalej położonej rolety. Gdyby to mi szwankowało to by mnie chyba trafiło. Co innego ściemniacze - mam 5 w metalowych lampach sufitowych i tutaj problemy z zasięgiem można zwalić na metal osłabiający zasięg, ale mam też 1 ściemniacz w odległości 1 metr (!) od EFC-01 - pod łóżkiem schowany w plastikowej puszce instalatorskiej i on też potrafi czasem nie odpowiadać lub nie wysyłać kompletu informacji do EFC-01 (np lista sparowanych nadajników). I tutaj to już konkretna uwaga bo drewno to nie metal ani mur i aż takiego tłumienia nie wprowadza.
Takie problemy jak Twoje możnaby rozwiązać retransmiterem, ale oczywiście nie ma go jeszcze w sprzedaży...gdy potencjalny klient przeczyta Twoją opinię to powinien się dwa razy zastanowić czy chce robić za pomocą Exta Life cały dom, bo w tym przypadku (bez retransmitera) problemy z działaniem/zasięgiem prawie gwarantowane.
Do aplikacji z Andkiem zanim się zalogujesz to przechodzi ci ochota na jakiekolwiek sterowanie. Lepiej i szybciej podejść i podnieść lub opuścić roletę z wyłacznika. Brak obiecanych nadajników dopuszkowych( a tak nawiasem to dzięki za opis jak zrobić nadajnik z klawiszowca). To chyba jakaś parodia, że sami musimy kombinować jak zapchać dziurę przez ich niefrasobliwość.
No tak, też ostatnio o tym myślałem, że to parodia, że kupuję zupełnie nowy sprzęt i od razu przerabiam go na coś co producent obiecuje już od długiego czasu...I tak mam jeszcze 3 łączniki ścienne do "obsadzenia" nadajnikami dopuszkowymi, ale na razie nie będę się dalej bawił w przeróbki kolejnych RNK, bo zależy mi na tym, aby to jednak było zasilane 230V a nie baterią, którą co 2-3 lata trzeba będzie wymienić. Mój przerobiony RNK steruje tym na czym mi najbardziej zależało - oświetleniem, bo właśnie je najczęściej się przełącza - szczególnie o tej porze roku...Rolety dość często uruchamiam jak za "starych" czasów łącznikiem....szczególnie gdy trzeba coś szybko zrobić. Niestety aplikacja ładuje się prawie tak długo jak gra na Commodore 64 (ktoś pamięta?
)...trochę przejaskrawiam, ale standardy jeśli chodzi o aplikacje mobilne są zdecydowanie inne. A dodatkowo wkurza mnie, że na iOS akurat ładuje się dość szybko w 2-3 sekundy. michal1981 zapewnia, że uda się wersję Androidową poprawić, aby było tak samo...oby, tylko ciekawe w którym roku to nastąpi...nie przyłożyli się do wersji na Androida, a po statystykach odwiedzin forum widzę, że praktycznie nie odwiedzają go osoby mające sprzęty z iOS. Czyli to my, ich obecny, rzeczywisty target dostajemy po tyłku...
Może jakiś pozew zbiorowy?? Przecież to co pokazuj w reklamach i opisuja w swoich instrukcjach to jakaś jawna kpina z potencjalnych klientów i nijak się ma do rzeczywistości. Najlepiej jakby wzięli przykład z Firmy ROPAM i ich centrali Optima gsm, w jak sposób można zrobić w prosty sposób sterowanie przy wykorzystaniu centrali alarmowej. Działa wszystko jak należy, zaawansowana logika. A tu co? Przecież Exta Life jest specjalnie stworzona do celów sterowania i kicha. Szkoda słów. Mam nadzieję, że moja opinia będzie przestroga dla innych. Na ten system będzie można się pokusić dopiero jak doprowadza wszystko do stanu zgodnego z opisem i Twoimi sugestiami (a tak na marginesie wielki szacun za rolę testera i czas poświęcony na wylanie tych wszystkich uwag na forum. Powinni Ci chociaż podziękować).
To wszystko prawda, może gdyby Polska była Ameryką to poszedłby jakiś pozew za to...To jest zdecydowanie nie fair, a ja to w swoich opiniach nazywam po imieniu - oszustwo. Zamel oczywiście obrusza się takimi uwagami, ale ciekawe czy gdyby np. kupili sobie w sklepie telewizor smart TV, z pięknymi naklejkami jaki to on nie jest fantastyczny i jakich to funkcji nie ma, a potem w domu okazałoby się że to bujdy na resorach - to czy po prostu by się z tym pogodzili? Czy nie wkurzyliby się, że ktoś ich mówiąc kolokwialnie - wydymał? Myślę, że wielu klientów ma prawo się tak poczuć po zakupie Exta Life, szczególnie gdy producent obiecywał szybki rozwój i dostępność elementów. U mnie te dwie rzeczy przypieczętowały latem zakup tego systemu. Gdyby nie to, to bym się nie zdecydował.
W podziękowaniu za wpisy na forum jestem już przez PR-owca na FB oraz menadżera produktu olewany (a moje niektóre komentarze - cenzurowane; bynajmniej nie z powodu niecenzuralnych wyrażeń, a niewygodnych faktów jakie przytaczam) . Nie jestem testerem, a właśnie przez wzgląd na brak RNP-21 - chciałem nim być. Proponowałem nawet Panu Rojowi odkup testowych (!) egzemplarzy, byle tylko mieć sprzęt w puszkach, ale nie dostałem odpowiedzi. Właśnie to mnie zmotywowało, żeby spróbować przerobić RNK-24 na wersję dopuszkową. Oczywiście z ich perspektywy jestem naiwnym klientem. Firma mnie olewa a ja nadal w nią inwestuję... Jedyną osobą, która jeszcze stara się trzymać jakiś kontakt i poziom jest Michal Tyc obecny na forum (dzięki P. Michale)