Cześć,
Ja miałem podobny problem. Jak może czytałeś - przez kilka miesięcy "szajsował" mi jeden ze ściemniaczy i z aplikacji praktycznie nie mogłem nim sterować (oprócz wyzwalania scen). Dostawałem za każdym razem dobrze ci znany komunikat "urządzenie nie odpowiada". Po iluś takich próbach - miałem podobne objawy - kontroler zawieszał się i nie dało się już wtedy niczym sterować z aplikacji - pokazywała się ikonka ładowania zawartości (obracająca się strzałka) i tak to sobie wisiało. Restart EFC-01 z aplikacji nie pomagał. Pomagało jedynie tak jak u ciebie odłączanie zasilania. Dopóki nie męczyłem kontrolera sterowaniem tego ściemniacza z aplikacji - wszystko działało dobrze, ale dało się problem powtórzyć gdy uparcie chciałem sterować tym problematycznym ściemniaczem.
Zgłaszałem sprawę do Zamela z naciskiem na dopracowanie funkcji resetu z aplikacji. Zamel twierdził, że reset softwareowy z aplikacji działa tak jak odłączenie od zasilania, co wg mnie nie jest prawdą, gdyż wykonywanie go z aplikacji nie przynosiło poprawy.
Wg. mnie kontroler (soft) ma jakiś błąd w oprogramowaniu i pewnie coś mu się przepełnia (takie programistyczne określenie) i przestaje poprawnie reagować - zawiesza się.
Teoretycznie EFC-01 jest w stanie obsłużyć 100 odbiorników, ale to tylko teoria. Nie sądzę, aby Zamel w swojej niefrasobliwości faktycznie przetestował 100 odbiorników współpracujących z EFC-01. Myślę, że tylko tak obliczyli możliwości. I wg mnie to jest raczej ograniczenie pamięci kontrolera - podobnie jak z ilością scen. Tak mi to wytłumaczono w przypadku scen.
Proponuję Ci uderzyć do Zamela z tym problemem - niech się trochę postarają. Możesz dodać, że ja także coś takiego zgłaszałem parę miesięcy temu.
Daj znać jak poszło.