Witam,
Jeśli ktoś posiada i używa SRP-21 to zapewne spotkał się z problemem niecałkowitego domykania się rolety po zdefiniowaniu czasów opadania i podnoszenia w przypadku, gdy chcemy potem używać suwaka do wyznaczania procentowego zamknięcia rolety.
Uściślając chodzi mi o to, iż gdy zdefiniujemy czas opadania rolety jako czas który upływa od momentu startu opadania do momentu gdy roleta styka się z ziemią lub parapetem, a czas podnoszenia analogicznie w drugą stronę to ustawianie procentowego zamknięcia rolety z poziomu aplikacji będzie działało całkiem poprawnie.
Jednakże - każdy kto ma roletę lamelkową wie, że aby uzyskać 100% zaciemnienia - lamelki rolety muszą się ze sobą stykać. Aby się zetknęły nie wystarczy roletę zamknąć do poziomu ziemi / parapetu, ale kontynuować opadanie lamelek, tak aby przerwy między nimi zniknęły zupełnie. W przypadku rolet z napędem elektrycznym - trwa to kilka sekund.
I właśnie przez te kilka sekund w przypadku Exta Life SRP-21 niemożliwe jest całkowite (bez szpar między lamelami) zamknięcie rolety na pozycji 100% i równoczesne sterowanie wartościami procentowymi, ponieważ gdy zdefiniujemy czasy opadania, aż do całkowitego zaciemnienia, a podnoszenia od całkowitego zaciemnienia do całkowitego podniesienia - wtedy ustawienie rolety np na 50% skutkuje podniesieniem jej ze 100% do jakiś 70-80% długości okna lub rolety zamiast właśnie 50%.
Oczywiście przy zdefiniowaniu czasu opuszczania do zetknięcia z parapetem / ziemią nie powoduje, że nie można rolety domknąć do 100% (całkowite zaciemnienie) ręcznie. Można, jednak potem przy podnoszeniu roleta nie podniesie się do końca i trzeba będzie ja znowu ręcznie podnieść.
Od rozwiązań Smart Home tudzież polskiego Inteligentnego domu oczekiwałbym, że radzą sobie z takimi problemami, które może nie uniemożliwiają korzystanie z rolety, jednak potrafią być bardzo denerwujące gdy taka roleta jest niedomykana (szpary miedzy lamelami) a okno które zasłania znajduje się na wschodzie - rano i tak robi się widno.
Rozwiązanie tego problemu wg. mnie jest całkiem proste i wymaga kilku zmian w aplikacji i zapewne także w samym SRP-21.
Propozycję poprawki w aplikacji - umieszczam je w dziale
"Propozycje zmian".