Witam. Czy wprowadzenie nowej wersji apki w PS oraz nowego softu oraz czujników RCT (o ile już są na rynku bo niby są się nie wiadomo gdzie;)) przybliża nas do głowic do grzejników? Czy ktoś z Was na jakieś info na ten temat?
Czy jest jeszcze szansa na jakiś realny termin na kontaktrony czy czujniki natężenia światła?
Dobre pytanie. W sklepie zamel24.pl dostępność określana jest nadal jako "lipiec 2018", więc zakładam, że jeszcze ich nie ma. Pewnie dopiero w sierpniu się pojawią. Wprowadzenie ich obsługi do aplikacji i kontrolera to jednak znak, że to pewnie kwestia najbliższych tygodni.
Co do głowic - to coś się w temacie dzieje, bo w aplikacji pojawiły się po cichu nowe ikony dla głowic ze wskazaniem stanu słabej baterii i tajemniczym symbolem strzałki w kształcie koła, który najczęściej oznacza odświeżanie stanu danych.
Natomiast kiedy pojawią się te głowice w sprzedaży - tego pewnie nawet w samym Zamelu nie wiedzą. Skoro wg kolegi Gwozdziu944 Zamel wprowadza do sprzedaży urządzenia zaprezentowane we wrześniu 2017 na Energetab - i z całej puli tych urządzeń pojawiły się dopiero niedawno moduły ROM i SRM - to o głowicach możemy pewnie jeszcze tylko pomarzyć. Te dwa typy urządzeń pojawiły się na stronie extalife.pl, a od tego momentu do wprowadzenia ich do sprzedaży minęło kilka miesięcy. O głowicach w oficjalnych kanałach informacji - martwa cisza, więc to jeszcze na pewno potrwa parę dobrych miesięcy. Chyba, że Zamel postanowi zrobić swoim klientom niespodziankę (ale taką prawdziwą, a nie tylko zapowiadaną na fejsbuku, która nigdy się nie wydarzyła) i zaprezentuje coś przed jesienią na pokrzepienie serc
Jak widzisz - nawet sam Zamel nie potrafi dokładnie określić terminów - przykład RCT-22, retransmiter dopuszkowy i wiele wcześniejszych przypadków terminu wydania aktualizacji softu.
A co do czujnika oświetlenia. To jak pisałem powyżej - skoro w kolejce są do wprowadzenia moduły zapowiedziane prawie rok temu i mające być wypuszczone do końca roku (a moje przypuszczenie: do połowy 2019 roku) to o zupełnie nowych modułach o których nawet jeszcze jaskółki nie ćwierkają w tym roku nie ma mowy. Sam szef produktu Ł. Roj o czujnikach oświetlenia mówił mi w lutym, że pod koniec roku może ktoś dopiero będzie pracował nad ich koncepcją, ale nic poza tym. W aplikacji i kontrolerze jest wiele przesłanek świadczących o pracach nad retransmiterem, czujnikami RCT i głowicą - a mimo tego tych modułów w sprzedaży nie ma. A skoro jeszcze nikt nie mówił o nowych i nie ma też na ich temat śladu w oprogramowaniu - to moje przypuszczenie jest takie, że dobrze będzie, jeśli zobaczymy czujnik światła i kontaktrony pod koniec 2019 roku.
Tak na prawdę cała nadzieja w tym, że albo Zamel albo kolega Gadulowaty wypuszczą soft, który wprowadzi kompatybilność z Exta Free. Wtedy dostaniemy do dyspozycji całą gamę sprzętu, który istnieje i jest w ciągłej sprzedaży a na nowe moduły Exta Life już nikt nie będzie tak bardzo czekał i niech sobie je opracowują swoim tempem przez kolejne lata...