Sorry pisze z komórki. A więc zainstalowałem sterowniki w puszkach poustawialem przesowy w dół i w górę następnie podlaczylem kontroler EFC i zaktualizowalem go do najnowszej wersji. Odpalilem aplikacje i próbowałem sparowac sterowniki niestety apka nie widzi sterowników.
No i to już jest jakiś konkret. Zakładam, że dopiero zaczynasz z Exta Life?
Możliwe przyczyny idąc od najprostszych i najbardziej oczywistych - pierwsze do sprawdzenia:
1. Jesteś w niewłaściwym ekranie w aplikacji. Upewnij się, że jesteś w ekranie "Urządzenia", zakładka "Odbiorniki" i że wcisnąłeś przycisk parowania "+"
2. Nie wiem jaką masz odległość EFC-01 do swoich sterowników rolet. Może być problem z zasięgiem. Podłącz EFC-01 w pobliżu jednego ze sterowników i spróbuj wtedy parować. Jeśli nie masz tak długiego kabla-skrętki to może masz jakiś stary access point i możesz EFC-01 podłączyć przez WiFI w trybie AP-bridge. Na forum znajdziesz o tym więcej jeśli przeszukasz FAQ i temat problemu z zasięgiem.
Upewnij się, że podczas parowania dioda sterowników miga co ok 1 sekundę na zielono. EFC-01 w tym czasie wysyła "impulsy" z komendą parowania. W tym momencie diody odbiorników migają na zielono przez ok minutę dopóki na ekranie aplikacji parowanie się nie skończy. Jeśli nie miga - to raczej zepsuty
3. Być może jakimś cudem twoje sterowniki zostały sparowane już wcześniej z innym kontrolerem i wtedy nie będą reagowały na proces parowania. Aby móc je sparować ponownie - musisz wykonać reset do ustawień fabrycznych. Instrukcja podaje jak to zrobić. To bardzo proste.
4. Być może Zamel nie przewidział jednej rzeczy w swojej najnowszej aktualizacji 0.9.5 (zakładam, że taką wersję softu masz na EFC-01, bo piszesz, że zaktualizowałeś do najnowszej). Mianowicie najpierw zaktualizowałeś soft EFC-01 a dopiero potem zacząłeś parowanie. Nie wiem czy nowa wersja zmieniająca sposób komunikacji radiowej ma wpływ na proces parowania. Być może dopóki sterowniki nie otrzymają nowej wersji softu to nie da się ich sparować. Jeśli tak jest to mamy dead-lock. Nie wykonasz ich aktualizacji bo nie są sparowane z kontrolerem. Wtedy musisz cofnąć soft EFC-01 do wersji 0.9.4 (do pobrania np. z forumowej Wiki -
http://wiki.forumextalife.pl/) i spróbować ponownie. Inaczej zostaje ci tylko kontakt ze wsparciem Zamel
Nie widzę więcej możliwości. Exta Life to prosty system i opisałem chyba wszystkie możliwe przyczyny