Witam,
Wydaje mi się, że odkryłem błąd w działaniu funkcji logicznych, ale nie wykluczam też, że nie do końca rozumiem ich działanie.
Scenariusz: w miesiącach 5-9 między godziną 13 a 19:00 wywołanie sceny opuszczającej rolety gdy temperatura na czujniku przekroczy 24.9 stopnia.
Wydaje się, że realizacja będzie banalnie prosta i w tym celu skonfigurowałem co następuje
1. Funkcja logiczna z warunkiem czasowym: "wybrane dni miesiąca" 1-31, miesiące 5-9
2. Warunek: czujnik "Salon"
- operator relacji: >
- Wartość: 24.9
- op. logiczny: KONIEC
3. Wynik: Scena funkcji logicznych o nazwie "Rolety goraco 90"
Po aktywacji funkcji logicznej (przełącznik) w godzinach zawierających się w warunku czasowym podniosłem temperaturę w pobliżu czujnika (przy definiowaniu funkcji wynosiła ona właśnie 24.9 stopnia) i po kilkunastu minutach miałem już 25.5 stopnia. Niestety scena nie uruchomiła się. Po kolejnej podwyżce temperatury do 25.7 stopnia - nadal nic.
Wnioskuję więc, że funkcje logiczne nie działają poprawnie.
Całość konfiguracji załączam w załącznikach.
Pytania do michal1981:
Pytanie 1. Kiedy funkcja ma zadziałać? Natychmiast gdy wartość przesłana z czujnika spełni warunek?
Pytanie 2. Ile razy dziennie funkcja się uruchomi? Tylko raz i kolejne uruchomienie dopiero kolejnego dnia zdefiniowanego w warunku czasowym?