A jeśli jest jakiś inny moduł deklarowany przez Satela, to też na pewno warto go rozważyć. Pytanie czy daje podobne możliwości jak ETHM1 Plus. A zaleta ETHM-1 Plus nad tym innym jest taka, że ten pierwszy jest zintegrowany z HA na zasadzie natywnej integracji, a ten drugi nie. Trzeba by samemu było tą integracje zrobić, a to wymagałoby najprawdopodobniej jakiegoś pośrednika między nim a HA. Na mysł przyhodzi o razu Node Red. Jeśli ETHM-1 Plus jest drogi a ten frugi tani, lub ktoś już go ma - to warto się moim zdaniem pogimnastykować.
Moduł GPRS-A jest modułem, który realizuje powiadamianie i monitoring z systemu alarmowego przez sieć GSM, ale może też być samodzielnym modułem nadzorującym (ma wejścia cyfrowe/analogowe/1-Wire i wyjścia OC/przekaźnikowe), nie jest więc odpowiednikiem ETHM-1. Wspomniałem o nim z uwagi na wsparcie dla m.in. MQTT deklarowane przez producenta. Jednak z uwagi na przeznaczenie tego modułu, "łączność ze światem" ma on przez GSM, więc raczej może być trudny w bezpośredniej integracji z HA.
Hmm, jeśli działa tylko przez sieć komórkową, to faktycznie trochę słabo. Raz, że musimy płacić za kartę SIM (chyba, że jest opłacona w ramach usługi biura ochrony), a dwa faktycznie powstaje problem ze sterowaniem tego. Centralka musiałaby się łączyć z serwerem MQTT dostępnym publicznie. Ze względów bezpieczeństwa ja bym jednak nie ryzykował z wystawianiem swojego serwera MQTT do internetu.
@Piotr_K - HA za wysokie progi? nie żartuj Na początku -fakt jest trochę do ogarnięcia, ale potem to sama przyjemność Ale na szczęście początek czyli instalacja jest banalnie prosta.
Może kiedyś przyjdzie na to czas, na pewno wszystko jest do ogarnięcia, ale na razie szczerze powiedziawszy nie czuję (chyba) potrzeby integracji Exty czy czegoś innego (w sumie to na razie nie za bardzo miałbym co integrować). Z innej beczki - trochę testowałem działanie IFTTT i w sumie spodobało mi się to rozwiązanie, szczególnie powiązania z geolokalizacją (tu akurat żałuję, że ExtaLife nie ma wsparcia w IFTTT).
To prawda, dla samej Exty nie ma co się bawić w zaawansowaną logikę, bo zabraknie warunków do sterowania nią. U mnie taka potrzeba narodziła się z czasem. HA zarządza mi Exta Life, odkurzaczem, Chromecast'ami, podlewaniem opartym o Exta Life a dane z otoczenia dostaje z czujników Bluetooth oraz Z-Wave. I przy takiej puli różnych sprzętów i czujników HA zdecydowanie ma sens jako jeden sprawny nadzorca dla tego bałaganu
Chętnie bym podpytał kogoś kto ma do czynienia z Satelem lub jest użytkownikiem o opinie, ale nie znam nikogo osobiście, a na elektrodzie to najczęstsza odpowiedz to "weź fachowca"...
Mam w domu system alarmowy oparty na Integrze 32 (własnoręcznie uruchomiony), ale nie mam modułu ETHM. Nie bawiłem się też w realizację automatyki na centrali alarmowej (no, może poza włączaniem oświetlenia w jednym pomieszczeniu przez czujkę alarmową, bo taka była akurat potrzeba), więc pewnie nie pomogę w bardziej wyrafinowanym sterowaniu. Jeśli chodzi o sterowanie rolet przez moduły roletowe bezprzewodowe w ramach ABAX2, to myślę, że będzie to dobrze działało (np. opuszczenie rolet przy uzbrojeniu), ale w realizację sterowania innymi obwodami (np. oświetlenie, podlewanie, ogrzewanie) chyba już bym się nie bawił, bo przy zbytnim rozbudowaniu systemu może to być karkołomne do zaprogramowania, a i do obsługi niekoniecznie wygodne. No ale wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań, możliwości kablowych/sprzętowych oraz umiejętności zaprogramowania tego wszystkiego (tu już nie chce się wymądrzać, bo nie robiłem na Integrze bardziej zaawansowanego sterowania).
Dokładnie tak jak piszesz. Ja wyznaję zasadę, że podstawowe rzeczy jak światła, czy ogólnie to co sterujemy łącznikami ściennymi muszą dać się sterować równolegle do automatyki właśnie poprzez łączniki, aby nie musieć sięgać po telefon przy podstawowej czynności jak zapalenie/gaszenie światła. Oczywiście jest jeszcze sterowanie głowowe, także mam, ale rzadko używam. Łącznik to najszybszy i najwygodniejszy sposób, chyba że człowiek pada z nóg i nie chce mu się podejść do ściany, to wtedy wysługuję się Google Home / Asystentem przy sterowaniu oświetleniem
Ja polecałbym rozważyć Satel przy sterowaniu tylko jeśli nie trzeba będzie biegać do centralki, aby coś włączyć i wyłączyć i tylko gdy będzie możliwość sterowania tym Satelem z telefonu. Inaczej cała zabawa chyba nie ma sensu.
Ja zakładam, że czy to moduł GPRS-A czy ETHM-1 umożliwią integrację z HA, a to otworzy nowe pole możliwości dla automatyki.
Dzięki za zainteresowanie, widzę że podzielasz moje obawy co do możliwości zaprogramowania tego i wygody sterowania na Satelu. Postaram się poszukać kogoś kto ma taki system i się wypowie jak to wygląda w praktyce, jak już tak trochę poczytałem o różnych systemach tj. Supla, Fibaro Exta Life to każdy z nich ma swoje bolączki i że tak powiem jestem w kropce Satel wydaje się być najstabilniejszy, ale z kolei obawiam się wygody użytkowania jak już się by udało to wszytko zaprogramować....
Jest o czym myśleć
Oczywiście, żaden system idealny nie jest. HA też nie jest, ale moim zdaniem pozwala obejść ograniczenia innych systemów i nie odczuwać ich bolączek, a dodatkowo daje zunifikowany sposób sterowania tymi wszystkimi klamotami i za to go bardzo cenię.
Daj znać jak ci poszło z wywiadem nt Satela.