Satel

• 24 Odpowiedzi
  • 11064 Wyświetleń
Satel
« dnia: Września 22, 2019, 08:51:44 »
Widziałem tą promocję :):)

Hmm co do tego co planuje a w sumie planowałem to przede wszystkim chciałem zrobić czujniki zalania połączone z zaworem odcinającym wodę oraz czujniki dymu/czadu z powiadomieniem i jakimś alarmem dźwiękowym, do tego bramy i rolety, podlewanie trawnika. Ale powoli chyba dojrzewam do myśli żeby czujniki zalania połączone z zaworem odcinającym wodę oraz czujniki dymu/czadu zrobić na Satelu razem z alarmem. a do tego bramy i rolety, podlewanie trawnika chyba na Supli. (ewentualnie zostawić moduły E Free a dokupic EFC-01)
Jak tak czytam o tych ciągłych problemach Zamela z oprogramowaniem to chyba nie zaryzykuję aby ten system czuwał na zalaniem i pożarem (dymem).
Satel zrobiłbym przewodowo (mam okablowanie pod to przygotowane) a jak gdzieś nie mam to ewentualnie ABAX2 i też da radę.
Niestety nie miałem nigdy do czynienia z satelem i nie wiem do końca czy poradzę sobie z programowaniem
Przeszło mi też przez myśl żeby wszystko zrobić na satelu ale doczytałem że niby rolety itd to nie do końca się sprawdza.

Chciałbym mieć wszystko w jednej apce ale chyba będzie to trudne do realizacji.
Co do robienia samemu modułów to właśnie kwestia estetyki i rozmiarów jest też problemem...

P.S może ktoś z was ma doświadczenia z Satelem??
ExtaFree 12xSRP-02 2xROB-01 EFC-02

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Satel
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2019, 11:46:32 »
Zdecydowanie pewniej będzie gdy zrobisz te czujniki na Satelu. Exta to probkemuwy system, a poza tym radiowy. Wystarczy że pakiet z czujnika zostanie zakłócony i kontroler nie dowie się że jest pożar lub zalanie i co wtedy? 😳 Tzn wiadomo co - system który pożarł pieniądze i nie pomógł jak trzeba było.
Nie mam niestety doświadczenia z Satelem. Ale to chyba na tyle popularny system że coś w sieci na pewno znajdziesz.
Co do posiadania wszystkiego w jednej apce to raczej jest to możliwe i chyba moja odpowiedź w tej kwestii znasz 🙂 A poza tym to rozwiązanie jest kompatybilne z Satel Integra Plus. Jeśli taki masz to już wiesz co robić 🙂
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2019, 11:52:08 »
Powaga? Hmmm bo mnie chyba namówisz na HA 😉 ale tylko centrala Integra Plus tak? Czy inne też? Bo napewno muszę kupić Integra bo tylko ona ma logikę ale akurat wersja plus chyba jest ... Najdroższa  :o
Czyli teoretycznie można zintegrować i suple i integre plus w HA? Czy wymaga to dużo kodowania czy bardziej P&P?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2019, 11:56:13 »
Tylko Integra Plus.
https://www.home-assistant.io/components/satel_integra/
Chyba nie wymaga kodowania. Poczytaj. Dzięki temu zintegrujesz są też suplę. Tyle co dostała wsparcie w HA
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2019, 19:54:12 »
Koledzy, chyba nie do końca dobrze rozumujecie z tym Satelem - centrale z serii Integra w wariancie Plus spełniają wymagania normy na poziomie GRADE‑3 (w przeciwieństwie do "zwykłych" central Integra - GRADE-2) - co zasadniczo nie ma związku z możliwością integracji w HA. W podanym linku jest informacja o module ETHM-1 Plus, który jest "wyjściem na świat" dla central Integra, czyli modułem Ethernet. I to zapewne właśnie on jest wspierany przez HA (a nie np. ETHM-2). Przy okazji zwrócę jeszcze uwagę na uniwersalny moduł monitorujący GPRS-A, który wg producenta wspiera "IoT - obsługa otwartych protokołów: MQTT, JSON, MODBUS RTU, przez GPRS". Nie bawiłem się w HA (chyba za wysokie progi dla mnie), ale śledząc forum widuję pojęcie MQTT w kontekście HA, co znaczy że pewnie dałoby się ten moduł zintegrować.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2019, 21:49:15 »
Koledzy, chyba nie do końca dobrze rozumujecie z tym Satelem - centrale z serii Integra w wariancie Plus spełniają wymagania normy na poziomie GRADE‑3 (w przeciwieństwie do "zwykłych" central Integra - GRADE-2) - co zasadniczo nie ma związku z możliwością integracji w HA. W podanym linku jest informacja o module ETHM-1 Plus, który jest "wyjściem na świat" dla central Integra, czyli modułem Ethernet. I to zapewne właśnie on jest wspierany przez HA (a nie np. ETHM-2). Przy okazji zwrócę jeszcze uwagę na uniwersalny moduł monitorujący GPRS-A, który wg producenta wspiera "IoT - obsługa otwartych protokołów: MQTT, JSON, MODBUS RTU, przez GPRS". Nie bawiłem się w HA (chyba za wysokie progi dla mnie), ale śledząc forum widuję pojęcie MQTT w kontekście HA, co znaczy że pewnie dałoby się ten moduł zintegrować.
Jak miło widzieć, że ktoś jeszcze czyta forum i to ze zrozumieniem ;)
Tak, chyba faktycznie trochę niejasno i zbyt skrótowo to napisałem. Faktycznie chodzi o Satel Integra moduł ETHM-1 Plus. Komunikacja HA-Satel odbywa się protokołem TCP. Tak jak piszesz - to modu Ethernet. Podobnie jak dodatkowy modu smart home w systemie Grenton.

A jeśli jest jakiś inny moduł deklarowany przez Satela, to też na pewno warto go rozważyć. Pytanie czy daje podobne możliwości jak ETHM1 Plus. A zaleta ETHM-1 Plus nad tym innym jest taka, że ten pierwszy jest zintegrowany z HA na zasadzie natywnej integracji, a ten drugi nie. Trzeba by samemu było tą integracje zrobić, a to wymagałoby najprawdopodobniej jakiegoś pośrednika między nim a HA. Na mysł przyhodzi o razu Node Red. Jeśli ETHM-1 Plus jest drogi a ten frugi tani, lub ktoś już go ma - to warto się moim zdaniem pogimnastykować.

Kolego @wojtek06061989 - sorki, jeśli ci namieszałem w głowie. Przede wszystkim trzeba uważnie czytać dokumentację

@Piotr_K - HA za wysokie progi? nie żartuj :) Na początku -fakt jest trochę do ogarnięcia, ale potem to sama przyjemność :) Ale na szczęście początek czyli instalacja jest banalnie prosta.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 24, 2019, 12:51:36 »
Nie ma sprawy właśnie zagłębiam się nieco w satela i już też doczytałem że właśnie moduł ethm plus jest tutaj kluczowy. Coraz bardziej myślę o tym satelu, ba nawet widzę że przy użyciu abax2 i asw-210 mogę ogarnąć sterowanie rolet z alarmu i klawiszy i to bez konieczności prucia ścian. Co do integry plus to główna jej zaletą to możliwość sterowania ogrzewaniem, inne centrale nie mają funkcji obsługi czujki temp. w postaci termostatu.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2019, 14:47:13 »
Tylko dobrze przestudiuj dokumentację Satela, aby być pewnym co ze sobą będzie współpracowało. Nie daj się omotać marketingowym hasłom tak jak daliśmy się my, w wielu przypadkach użytkownicy Exta Life omotać Zamelowi. Powodzenia!

« Odpowiedź #8 dnia: Września 24, 2019, 15:25:03 »
Tylko dobrze przestudiuj dokumentację Satela, aby być pewnym co ze sobą będzie współpracowało. Nie daj się omotać marketingowym hasłom tak jak daliśmy się my, w wielu przypadkach użytkownicy Exta Life omotać Zamelowi. Powodzenia!
Dokładnie dlatego wstrzymałem się z decyzją i w wolnych chwilach studiuję nieco dokumentację.
Chętnie bym podpytał kogoś kto ma do czynienia z Satelem lub jest użytkownikiem o opinie, ale nie znam nikogo osobiście, a na elektrodzie to najczęstsza odpowiedz to "weź fachowca"...

« Odpowiedź #9 dnia: Września 24, 2019, 20:27:59 »
A jeśli jest jakiś inny moduł deklarowany przez Satela, to też na pewno warto go rozważyć. Pytanie czy daje podobne możliwości jak ETHM1 Plus. A zaleta ETHM-1 Plus nad tym innym jest taka, że ten pierwszy jest zintegrowany z HA na zasadzie natywnej integracji, a ten drugi nie. Trzeba by samemu było tą integracje zrobić, a to wymagałoby najprawdopodobniej jakiegoś pośrednika między nim a HA. Na mysł przyhodzi o razu Node Red. Jeśli ETHM-1 Plus jest drogi a ten frugi tani, lub ktoś już go ma - to warto się moim zdaniem pogimnastykować.
Moduł GPRS-A jest modułem, który realizuje powiadamianie i monitoring z systemu alarmowego przez sieć GSM, ale może też być samodzielnym modułem nadzorującym (ma wejścia cyfrowe/analogowe/1-Wire i wyjścia OC/przekaźnikowe), nie jest więc odpowiednikiem ETHM-1. Wspomniałem o nim z uwagi na wsparcie dla m.in. MQTT deklarowane przez producenta. Jednak z uwagi na przeznaczenie tego modułu, "łączność ze światem" ma on przez GSM, więc raczej może być trudny w bezpośredniej integracji z HA.

@Piotr_K - HA za wysokie progi? nie żartuj :) Na początku -fakt jest trochę do ogarnięcia, ale potem to sama przyjemność :) Ale na szczęście początek czyli instalacja jest banalnie prosta.
Może kiedyś przyjdzie na to czas, na pewno wszystko jest do ogarnięcia, ale na razie szczerze powiedziawszy nie czuję (chyba) potrzeby integracji Exty czy czegoś innego (w sumie to na razie nie za bardzo miałbym co integrować). Z innej beczki - trochę testowałem działanie IFTTT i w sumie spodobało mi się to rozwiązanie, szczególnie powiązania z geolokalizacją  :) (tu akurat żałuję, że ExtaLife nie ma wsparcia w IFTTT).

Chętnie bym podpytał kogoś kto ma do czynienia z Satelem lub jest użytkownikiem o opinie, ale nie znam nikogo osobiście, a na elektrodzie to najczęstsza odpowiedz to "weź fachowca"...

Mam w domu system alarmowy oparty na Integrze 32 (własnoręcznie uruchomiony), ale nie mam modułu ETHM. Nie bawiłem się też w realizację automatyki na centrali alarmowej (no, może poza włączaniem oświetlenia w jednym pomieszczeniu przez czujkę alarmową, bo taka była akurat potrzeba), więc pewnie nie pomogę w bardziej wyrafinowanym sterowaniu. Jeśli chodzi o sterowanie rolet przez moduły roletowe bezprzewodowe w ramach ABAX2, to myślę, że będzie to dobrze działało (np. opuszczenie rolet przy uzbrojeniu), ale w realizację sterowania innymi obwodami (np. oświetlenie, podlewanie, ogrzewanie) chyba już bym się nie bawił, bo przy zbytnim rozbudowaniu systemu może to być karkołomne do zaprogramowania, a i do obsługi niekoniecznie wygodne. No ale wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań, możliwości kablowych/sprzętowych oraz umiejętności zaprogramowania tego wszystkiego (tu już nie chce się wymądrzać, bo nie robiłem na Integrze bardziej zaawansowanego sterowania).

« Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2019, 08:14:34 »

Mam w domu system alarmowy oparty na Integrze 32 (własnoręcznie uruchomiony), ale nie mam modułu ETHM. Nie bawiłem się też w realizację automatyki na centrali alarmowej (no, może poza włączaniem oświetlenia w jednym pomieszczeniu przez czujkę alarmową, bo taka była akurat potrzeba), więc pewnie nie pomogę w bardziej wyrafinowanym sterowaniu. Jeśli chodzi o sterowanie rolet przez moduły roletowe bezprzewodowe w ramach ABAX2, to myślę, że będzie to dobrze działało (np. opuszczenie rolet przy uzbrojeniu), ale w realizację sterowania innymi obwodami (np. oświetlenie, podlewanie, ogrzewanie) chyba już bym się nie bawił, bo przy zbytnim rozbudowaniu systemu może to być karkołomne do zaprogramowania, a i do obsługi niekoniecznie wygodne. No ale wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań, możliwości kablowych/sprzętowych oraz umiejętności zaprogramowania tego wszystkiego (tu już nie chce się wymądrzać, bo nie robiłem na Integrze bardziej zaawansowanego sterowania).

Dzięki za zainteresowanie, widzę że podzielasz moje obawy co do możliwości zaprogramowania tego i wygody sterowania na Satelu. Postaram się poszukać kogoś kto ma taki system i się wypowie jak to wygląda w praktyce, jak już tak trochę poczytałem o różnych systemach tj. Supla, Fibaro Exta Life to każdy z nich ma swoje bolączki i że tak powiem jestem w kropce  ??? Satel wydaje się być najstabilniejszy, ale z kolei obawiam się wygody użytkowania jak już się by udało to wszytko zaprogramować....

Jest o czym myśleć  :)
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2019, 10:20:10 wysłana przez wojtek06061989 »

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #11 dnia: Września 25, 2019, 09:27:23 »
Moduł GPRS-A jest modułem, który realizuje powiadamianie i monitoring z systemu alarmowego przez sieć GSM, ale może też być samodzielnym modułem nadzorującym (ma wejścia cyfrowe/analogowe/1-Wire i wyjścia OC/przekaźnikowe), nie jest więc odpowiednikiem ETHM-1. Wspomniałem o nim z uwagi na wsparcie dla m.in. MQTT deklarowane przez producenta. Jednak z uwagi na przeznaczenie tego modułu, "łączność ze światem" ma on przez GSM, więc raczej może być trudny w bezpośredniej integracji z HA.
Hmm, jeśli działa tylko przez sieć komórkową, to faktycznie trochę słabo. Raz, że musimy płacić za kartę SIM (chyba, że jest opłacona w ramach usługi biura ochrony), a dwa faktycznie powstaje problem ze sterowaniem tego. Centralka musiałaby się łączyć z serwerem MQTT dostępnym publicznie. Ze względów bezpieczeństwa ja bym jednak nie ryzykował z wystawianiem swojego serwera MQTT do internetu.
Może kiedyś przyjdzie na to czas, na pewno wszystko jest do ogarnięcia, ale na razie szczerze powiedziawszy nie czuję (chyba) potrzeby integracji Exty czy czegoś innego (w sumie to na razie nie za bardzo miałbym co integrować). Z innej beczki - trochę testowałem działanie IFTTT i w sumie spodobało mi się to rozwiązanie, szczególnie powiązania z geolokalizacją  :) (tu akurat żałuję, że ExtaLife nie ma wsparcia w IFTTT).
To prawda, dla samej Exty nie ma co się bawić w zaawansowaną logikę, bo zabraknie warunków do sterowania nią. U mnie taka potrzeba narodziła się z czasem. HA zarządza mi Exta Life, odkurzaczem, Chromecast'ami, podlewaniem opartym o Exta Life a dane z otoczenia dostaje z czujników Bluetooth oraz Z-Wave. I przy takiej puli różnych sprzętów i czujników HA zdecydowanie ma sens jako jeden sprawny nadzorca dla tego bałaganu ;)

Dokładnie tak jak piszesz. Ja wyznaję zasadę, że podstawowe rzeczy jak światła, czy ogólnie to co sterujemy łącznikami ściennymi muszą dać się sterować równolegle do automatyki właśnie poprzez łączniki, aby nie musieć sięgać po telefon przy podstawowej czynności jak zapalenie/gaszenie światła.  Oczywiście jest jeszcze sterowanie głowowe, także mam, ale rzadko używam. Łącznik to najszybszy i najwygodniejszy sposób, chyba że człowiek pada z nóg i nie chce mu się podejść do ściany, to wtedy wysługuję się Google Home / Asystentem przy sterowaniu oświetleniem :)

Ja polecałbym rozważyć Satel przy sterowaniu tylko jeśli nie trzeba będzie biegać do centralki, aby coś włączyć i wyłączyć i tylko gdy będzie możliwość sterowania tym Satelem z telefonu. Inaczej cała zabawa chyba nie ma sensu.
Ja zakładam, że czy to moduł GPRS-A czy ETHM-1 umożliwią integrację z HA, a to otworzy nowe pole możliwości dla automatyki.

Dzięki za zainteresowanie, widzę że podzielasz moje obawy co do możliwości zaprogramowania tego i wygody sterowania na Satelu. Postaram się poszukać kogoś kto ma taki system i się wypowie jak to wygląda w praktyce, jak już tak trochę poczytałem o różnych systemach tj. Supla, Fibaro Exta Life to każdy z nich ma swoje bolączki i że tak powiem jestem w kropce  ??? Satel wydaje się być najstabilniejszy, ale z kolei obawiam się wygody użytkowania jak już się by udało to wszytko zaprogramować....

Jest o czym myśleć  :)
Oczywiście, żaden system idealny nie jest. HA też nie jest, ale moim zdaniem pozwala obejść ograniczenia innych systemów i nie odczuwać ich bolączek, a dodatkowo daje zunifikowany sposób sterowania tymi wszystkimi klamotami i za to go bardzo cenię.
Daj znać jak ci poszło z wywiadem nt Satela.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 25, 2019, 10:29:03 »
Ja polecałbym rozważyć Satel przy sterowaniu tylko jeśli nie trzeba będzie biegać do centralki, aby coś włączyć i wyłączyć i tylko gdy będzie możliwość sterowania tym Satelem z telefonu. Inaczej cała zabawa chyba nie ma sensu.
Ja zakładam, że czy to moduł GPRS-A czy ETHM-1 umożliwią integrację z HA, a to otworzy nowe pole możliwości dla automatyki.

W 100% się zgadzam biorę Satela pod uwagę tylko i wyłącznie w połączeniu z aplikacją Integra Control, być może w ogóle nie będę zakładał manipulatorów na ściany, ewentualnie jeden w centralnym punkcie salonu. Z tego co już wiem do makra właśnie służą do konfiguracji aplikacji w telefonie, na pewno dam znać jak coś więcej ogarnę.
P.S zastanawiam się czemu często na elektrodzie padają stwierdzenia żeby zamiast Satela dać Fibaro. Ok Fibaro wygląda dosyć imponująco, ale widzę że tam też są chocki klocki różne no i do tego system bezprzewodowy a więc baterie i większa możliwość utraty łączności, no i także cena...

« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2019, 12:39:48 »
Ok Panowie, a więc Satel jednak wyleciał z gry chociaż nie do końca  O0
Jako że faktycznie sterowanie smart domem z aplikacji Satel nie jest zbyt wygodne i przede wszystkim tylko jedno urządzenie może się łączyć w tym samym czasie z centralą stwierdziłem że jednak to nie to...
Centrala jakiej użyję to Centrala Neogsm-IP polskiej firmy Ropam a peryferia będą Satela.
Generalnie Ropam na prawdę ma bardzo fajną aplikację i sama centrala w standardzie ma gsm i wifi. Programowanie centrali też jest łatwiejsze niż w satelu.
Ropam ma również swój system bezprzewodowy (chce go użyć do rolet bo tam niestety nie poprowadziłem skrętki na etapie budowy), na tą chwilę nie ma jeszcze bezprzewodowego sterownika rolet, ale jest już w trakcie opracowania (info bezpośrednio od przedstawiciela Ropam) także rolety dołożę, gdy osprzęt ujrzy światło dzienne.

Teraz analizuję jaką centrale wybrać tzn 32 czy 64 różnica między nimi oprócz ilości wej/wyj to obsługa termostatów pokojowych, 32 obsługuje 1 a 64 obsługuje 8 termostatów pokojowych. Co prawda na tą chwilę nie planuje sterować ogrzewaniem ale w przyszłości hmm kto wie :)
Załączam jako ciekawostkę opis central.
Słyszeliście panowie może o tej centrali z ciekawości o sądzicie o tym pomyśle?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #14 dnia: Października 05, 2019, 13:12:00 »
Przegapiłem twojego posta z czwartku.
Czyli jeśli dobrze rozumiem, to zamierzasz kupić centralę Ropam i sterować modułami Satela przewodowo? Da się tak? Tzn Satel ma przewodowo sterowane moduły współpracujące z niesatelową centralą? Jeśli tak to wydaje się to być niezłym pomysłem. Cenowo pewnie wyjdzie nienajgorzej.

A ta centrala ma jakieś API oprócz aplikacji? Pytam z wiadomego powodu :) Jak zrobisz sobie sterowanie to prędzej czy później będziesz chciał to zintegrować z jakiś innym urządzeniem lub systemem :) W integracjach HA nie widzę nic z Ropam, ale Exty Life też tam w sumie nie ma (choć to może się wkrótce zmienić).