Witajcie,
Właśnie opublikowałem nową wersję integracji - 1.0.2
CHANGELOG:* nowa usługa dostępna w HA: extalife.restart service
* mała poprawka dla usunięcia technicznego błędu w logu HA gdy połączenie z kontrolerem nie uda się podczas uruchamiania HADla szczęśliwców używających integracji z HA dodałem nową usługę do integracji:
extalife.restart
Dzięki temu możliwy jest zdalny restart kontrolera EFC-01 bez fizycznego dostępu do niego. Tak samo jak z aplikacji Exta Life. Nic takiego powiecie - owszem, ale dzięki temu możliwe jest odzyskanie kontroli nad EFC-01 i zalogowanie się do niego potem przez aplikację Exta Life w sytuacji, gdy kontroler się zawiesi - a to sytuacja która zdarza się na wersji softu 1.6 dość często. Są o tym wzmianki na tym forum oraz na form Zamela -
link.
I tutaj co ciekawe użytkownicy integracji z HA są w lepszej sytuacji niż pozostali użytkownicy bez integracji. Jak się bowiem okazuje - integracja z HA nadal działa mimo, że nie ma możliwości zalogowania się do aplikacji Exta Life!
I dlatego właśnie postanowiłem dodać tą funkcjonalność do integracji. Teraz gdy kontroler się zawiesi, a aplikacja Exta Life nie będzie się dała uruchomić - wystarczy wejść w GUI HA i uruchomić usługę extalife.restart i kontroler się zrestartuje, a my odzyskujemy nad nim kontrolę
Początkowo myślałem, aby dodać to na zasadzie "fakeowej" encji switch.restart, ale nie doszedłem do wniosku, że mieszanie nieprawdziwych encji kontrolera z prawdziwymi nie ma sensu i zaciemni kod.
Dla tych, którzy jeszcze się nie oswoili z HA i nie wiedzą o czym mowa: wystarczy wejść w narzędzia deweloperskie w ekranie HA do sekcji Usługi i wywołać tą usługę nie podając żadnych parametrów przez naciśnięcie guzika.
Obrazuje to screen w załączniku.
O ironio - nieoficjalna integracja pozwala na więcej niż oficjalna aplikacja
Zapewne jest to pozytywny skutek uboczny ciągłego podtrzymywania połączenia przez integrację z kontrolerem, ale trzeba przyznać, że stawia nas w dobrej sytuacji
Przejmijcie kontrolę nad swoim EFC-01 dzięki HA.
PS. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić sobie teraz automatyzację w HA, która sama zrestartuje kontroler np co 24 godziny 🙂
Wesołych Świąt! 🎅🎄