Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

• 207 Odpowiedzi
  • 36097 Wyświetleń
*

Offline wswsws

• 139
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 28, 2019, 01:46:28 »
Nie wiem czy wszyscy tak mają ale po dodaniu rolet pod ikoną są strzałki, góra dół . Gdy roleta jest zamknięta to aktywna jest tylko strzałka w dół, a gdy roleta jest całkowicie otwarta aktywna jest strzałka w górę ,to raczej powinno być odwrotnie. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 28, 2019, 07:58:38 »
Nie wiem czy wszyscy tak mają ale po dodaniu rolet pod ikoną są strzałki, góra dół . Gdy roleta jest zamknięta to aktywna jest tylko strzałka w dół, a gdy roleta jest całkowicie otwarta aktywna jest strzałka w górę ,to raczej powinno być odwrotnie. Pozdrawiam
https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,311.msg1818.html#msg1818
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 01, 2020, 16:36:37 »
Czy tylko ja mam ciągłe problemy ze znikającymi urządzeniami w kontrolerze? Ile razy można formatować kartę pamięci.

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 01, 2020, 17:52:56 »
Nigdy nie miałem problemy ze znikaniem urządzeń. Nigdy też (odpukac) nie musiałem formatować karty.
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 01, 2020, 18:04:14 »
Czy tylko ja mam ciągłe problemy ze znikającymi urządzeniami w kontrolerze? Ile razy można formatować kartę pamięci.
Nie miałem takiego problemu. Jeśli znikają w aplikacji Exta Life to jest to wina kontrolera
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 02, 2020, 15:14:02 »
Czyli ja mam pecha. A podajcie ile macie urządzeń w systemie. Może ja mam już ich za dużo. W zakładce urządzenia mam 41 pozycji, do tego 6 nadajników , 13 czujników i 2 exta free.. Wykorzystuję 24 sceny, 10 funkcji logicznych i 19 czasowych.
Zmieniłem taż karę pamięci na inną i nic to nie daje . Co kilka czasem kilkanaście dni na karcie pojawiają się jakiś śmieci zaczynają znikać urządzenia.Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 02, 2020, 17:04:06 »
Czyli ja mam pecha. A podajcie ile macie urządzeń w systemie. Może ja mam już ich za dużo. W zakładce urządzenia mam 41 pozycji, do tego 6 nadajników , 13 czujników i 2 exta free.. Wykorzystuję 24 sceny, 10 funkcji logicznych i 19 czasowych.
Zmieniłem taż karę pamięci na inną i nic to nie daje . Co kilka czasem kilkanaście dni na karcie pojawiają się jakiś śmieci zaczynają znikać urządzenia.Pozdrawiam
Chyba nie tylko ty. Ten problem powraca na forach co jakiś czas. Różni użytkownicy się na to skarżą. Zamel nie potrafi zdiagnozować przyczyny. Śmieci na karcie SD mają też inni. 1.6 tego nie poprawiło. Chyba kolega shibby albo SeBiCo też to miał nawet po aktualizacji do 1.6. Zamel znowu nie potrafi zdiagnozować przyczyny a to już ponad rok jak to się dzieje. Oni chyba sami nie używają tego sprzętu bo inaczej pewnie więcej błędów byliby w stanie wyłapać :) Testerami są użytkownicy.
Ja mam kilka scen i kilka nieużywanych funkcji czasowych jeszcze sprzed czasów HA. Całą logikę dawno temu przeniosłem do HA i mój EFC-01 jest tylko niewolnikiem posłusznie wykonującym rozkazy z HA ;) Mimo to błędy na karcie SD także u mnie się pojawiają. Na razie dwukrotnie. Do tej pory jeszcze nie doświadczyłem znikających urządzeń, ale ciekawi mnie jedno: czy po odświeżeniu także urządzenie znika i czy znika na stałe czy tylko co jakiś czas. Niestety koślawy protokół JSON jest zrobiony tak, że sprawia problemy nawet programistom Zamela od aplikacji. Puste zakładki w aplikacji pojawiające się co jakiś czas są tego najepszym dowodem.
Jeśli chodzi o moje urządzenia to mam ich 3 krotnie mniej niż ty. Lista jest w mojej stopce.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2020, 17:06:26 wysłana przez admin »

*

Offline shibby

• 193
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 04, 2020, 07:39:55 »
Takie pytanie odnośnie integracji SLR-22 z HA. Obecnie używam tylko jednego programu "Floading". Z aplikacji Extalife wystarczy tylko włączyć i już działa. Dodałem sobie też sterowanie przez przycisk RNK-24 i tu też jednym klawiszem włączam/wyłączam światełka (można też ściemniać i rozjaśniać diody).

Natomiast w HA samo włączenie nic nie robi. Muszę wejść głębiej i ponownie wybrać program. Nie działa jakby załączenie ostatnio używanego trybu. Czy tak być powinno - taka specyfika działania HA? Czy jednak czegoś brakuje w integracji?
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 04, 2020, 18:59:32 »
Takie pytanie odnośnie integracji SLR-22 z HA. Obecnie używam tylko jednego programu "Floading". Z aplikacji Extalife wystarczy tylko włączyć i już działa. Dodałem sobie też sterowanie przez przycisk RNK-24 i tu też jednym klawiszem włączam/wyłączam światełka (można też ściemniać i rozjaśniać diody).

Natomiast w HA samo włączenie nic nie robi. Muszę wejść głębiej i ponownie wybrać program. Nie działa jakby załączenie ostatnio używanego trybu. Czy tak być powinno - taka specyfika działania HA? Czy jednak czegoś brakuje w integracji?
Nie mam jak tego przetestować więc nie odpowiem. Ale stawiałbym, że w HA jednak trzeba wyraźnie włączyć efekt. Zależy od tego co HA robi w momencie, gdy włączasz efekt. Jeśli nie wywoła metody turn_on to nic się nie wydarzy. Jeśli wywołuje, a mimo to nic się nie dzieje, to jest to błąd, ale jednak stawiam, że to po prostu działa inaczej. Przechwyć proszę logi na poziomie 'debug' i zobaczymy co się tam dzieje.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 30, 2020, 14:25:38 »
Dyskusja o AIS Jolka przeniesiona do osobnego wątku i dedykowanego działu: https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,326.0.html

« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 02, 2020, 19:06:26 »
Prosze o pomoc. Pomyslalem ze zobacze jak to dziala. Ale niestety nie ogarniam tematu. Sam program HA rozumie  pobieramy na telefon?
Gdzie znajduje sie katalog do ktorego wrzucami pliki z pierwszego postu?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 02, 2020, 19:21:26 »
Prosze o pomoc. Pomyslalem ze zobacze jak to dziala. Ale niestety nie ogarniam tematu. Sam program HA rozumie  pobieramy na telefon?
Gdzie znajduje sie katalog do ktorego wrzucami pliki z pierwszego postu?
Pozwól że najpierw odeśle Cię do wcześniejszego posta na ten temat. Kolega wswsws miał podobne rozterki na początku: https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,311.msg1905.html#msg1905

Jeśli to be pomoże to daj znać

« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 07, 2020, 13:14:44 »
Cześć. Na wstępie #goodjob  O0
Sam dopiero zaczynam zabawę z HA a samego Zamela póki co wykorzystuję jedynie do obsługi światła ale po dniu zabawy zaczyna mi się to bardzo podobać  :D
Mam jednak problem z zaczytanymi encjami, w Zamelu skonfigurowane mam 14 źródeł światła (7xROP-22) i 7 właczników (RNK-24) natomiast po podpięciu do HA zaczytane zostało 13 encji typu light.* i jedna switch.* w dodatku ten jeden switch to tak naprawdę brakujący light. Spotkał się ktoś może z czymś takim?
I dodatkowe pytanie, czy włączniki nie powinny się też zaczytać do HA w ilości 7*4 nawet, jeżeli nie wszystkie przyciski są wykorzystywane?

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 07, 2020, 13:27:16 »
Cześć. Na wstępie #goodjob  O0
Sam dopiero zaczynam zabawę z HA a samego Zamela póki co wykorzystuję jedynie do obsługi światła ale po dniu zabawy zaczyna mi się to bardzo podobać  :D
Uwaga, ta zabawa na prawdę wciąga i uzależnia ;) Szczególnie na początku. Witaj w klubie HA! :)
Mam jednak problem z zaczytanymi encjami, w Zamelu skonfigurowane mam 14 źródeł światła (7xROP-22) i 7 właczników (RNK-24) natomiast po podpięciu do HA zaczytane zostało 13 encji typu light.* i jedna switch.* w dodatku ten jeden switch to tak naprawdę brakujący light. Spotkał się ktoś może z czymś takim?
Tak ma być. Tak jak w poprzedniej integracji mapowanie urządzeń ROP/ROM na encje "light" lub "switch" uzależnione jest od tego jaką dany odbiornik posiada ikonę przypisaną w aplikacji Exta Life. Tutaj jest to dokładnie opisane

Zmieniając ikonę w aplikacji Exta Life twoja encja switch powinna się po restarcie HA stać encją light, chociaż nie mam pewności czy tak się stanie samoczynnie, ponieważ integracja zapewnia każdej encji unikalne ID, po którym HA poznaje, że "ona to ona". Jak dowód osobisty :) Nie wiem jak zachowa się HA gdy przy starcie nowa encja light, która poprzednio była reprezentowana przez switch będzie miała taki sam ID jak istniejąca już wcześniej encja switch. Być może HA to ogarnie w swoim rejestrze encji, a jeśli nie, to można to prosto skorygować edytując plik "/config/.storage/core.entity_registry" po uprzednim wyłączeniu HA. Pamiętaj, aby zrobić backup pliku przed edycją i zalecam edycję w Notepad++ lub pod linuxem (np. nano), aby Notatnik Windows nie skopał pliku.
I dodatkowe pytanie, czy włączniki nie powinny się też zaczytać do HA w ilości 7*4 nawet, jeżeli nie wszystkie przyciski są wykorzystywane
Nadajniki Exta Life nie są mapowane do HA, bo nie dla dla nich reprezentacji w HA. A poza tym nie da się z kontrolera EFC-01 kontrolować nadajnika. To działa na odwrót.
Jeśli masz jakieś pytania to śmiało.

« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 07, 2020, 14:10:18 »
Uwaga, ta zabawa na prawdę wciąga i uzależnia ;) Szczególnie na początku. Witaj w klubie HA! :)
No niestety już boję się kolejnego czasoumilacza, od rana kombinuje co by tu jeszcze zintegrować ;)
Tak ma być. Tak jak w poprzedniej integracji mapowanie urządzeń ROP/ROM na encje "light" lub "switch" uzależnione jest od tego jaką dany odbiornik posiada ikonę przypisaną w aplikacji Exta Life.
Zmieniając ikonę w aplikacji Exta Life twoja encja switch powinna się po restarcie HA stać encją light, chociaż nie mam pewności czy tak się stanie samoczynnie...
Dzięki, nie skojarzyłem tego faktu. Dokładnie tak się stało, jedna żarówa miała ikonę lampki wiszącej ale prosto a nie pod kątem. Po restarcie jest ok.
Nadajniki Exta Life nie są mapowane do HA, bo nie dla dla nich reprezentacji w HA. A poza tym nie da się z kontrolera EFC-01 kontrolować nadajnika. To działa na odwrót.
Szkoda... Miałem nadzieję, że będę mógł przechwycić w HA fakt naciśnięcia przycisku RNK. Brakuje mi u Zamela "smart-gniazdek" i póki ktoś w zamelu się nie ogarnie z tematem, chciałem skorzystać z urządzeń od "majfriendów".
No chyba że jest jakiś inny sposób na który nie wpadłem a ktoś z szanownego grona stosuje u siebie:) głównie chodzi o lampy stojące czy nocne podłączone bezpośrednio do ściany... robienie średnio-estetycznych przejściówek na ROP-ach odpada;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2020, 14:19:05 wysłana przez onufr »