Cześć. Na wstępie #goodjob
Sam dopiero zaczynam zabawę z HA a samego Zamela póki co wykorzystuję jedynie do obsługi światła ale po dniu zabawy zaczyna mi się to bardzo podobać
Uwaga, ta zabawa na prawdę wciąga i uzależnia
Szczególnie na początku. Witaj w klubie HA!
Mam jednak problem z zaczytanymi encjami, w Zamelu skonfigurowane mam 14 źródeł światła (7xROP-22) i 7 właczników (RNK-24) natomiast po podpięciu do HA zaczytane zostało 13 encji typu light.* i jedna switch.* w dodatku ten jeden switch to tak naprawdę brakujący light. Spotkał się ktoś może z czymś takim?
Tak ma być. Tak jak w
poprzedniej integracji mapowanie urządzeń ROP/ROM na encje "light" lub "switch" uzależnione jest od tego jaką dany odbiornik posiada ikonę przypisaną w aplikacji Exta Life.
Tutaj jest to dokładnie opisane
Zmieniając ikonę w aplikacji Exta Life twoja encja switch powinna się po restarcie HA stać encją light, chociaż nie mam pewności czy tak się stanie samoczynnie, ponieważ integracja zapewnia każdej encji unikalne ID, po którym HA poznaje, że "ona to ona". Jak dowód osobisty
Nie wiem jak zachowa się HA gdy przy starcie nowa encja light, która poprzednio była reprezentowana przez switch będzie miała taki sam ID jak istniejąca już wcześniej encja switch. Być może HA to ogarnie w swoim rejestrze encji, a jeśli nie, to można to prosto skorygować edytując plik "/config/.storage/core.entity_registry" po uprzednim wyłączeniu HA. Pamiętaj, aby zrobić backup pliku przed edycją i zalecam edycję w Notepad++ lub pod linuxem (np. nano), aby Notatnik Windows nie skopał pliku.
I dodatkowe pytanie, czy włączniki nie powinny się też zaczytać do HA w ilości 7*4 nawet, jeżeli nie wszystkie przyciski są wykorzystywane
Nadajniki Exta Life nie są mapowane do HA, bo nie dla dla nich reprezentacji w HA. A poza tym nie da się z kontrolera EFC-01 kontrolować nadajnika. To działa na odwrót.
Jeśli masz jakieś pytania to śmiało.