Ja osobiście miałem hass.io i jak dla mnie super rozwiązanie wszystko działało bezproblemowo i przyjemnie.
Masz na myśli ten pakiet dla Synology, o którym wspomniał
@shibby ? Jak długo go używałeś? Ja od lipca 2019 roku o tym myślę, gdy tylko ogłosili na forum, że coś takiego powstało, ale jak czytałem to zdarzaja się jakieś niewytłumaczalne błędy wymuszające restart hass.io więc sięwstrzymywałem. Ale być może wszystko zostało już poprawione?
Niezłego gwoździa mi teraz przybiłeś
Mieć hass.io (a teraz po rebrandingu mieć "Home Assistant") w stosunku do Home Assistant Core byłoby miło ze względu na addony. Mnie szczególnie brakuje VSCode w przeglądarce do edytowania konfiguracji z każdego miejsca.
Działało, bo w niedzielę wysiadł mi SSD w serwerze i wszystko poszło się...
Uu, mało przyjemna sprawa. Masz Synology jednozatokowe? Sądziłem, że żywotność SSD jest znacznie lepsza niż zwykłych dysków. Mnie na przykład w ciągu 3 lat padły 3 dedykowane do NAS WD Red. Obecnie mam 1 kolejny raz wymieniony WD Red i 1 Seagate Ironwolf.
Zamówiłem bramkę AIS i dzisiaj będę na niej konfigurował wszystko od nowa, więc teraz to będzie moja platforma robocza
No, widzę, że kolega
@Cezary.K skutecznie rozpropagował Jolkę
Tak czytałem o tej bramce i to faktycznie wydaje się bardzo dobry pomysł jako platforma dla HA. Wbudowana pamięć flash powinna dobrze się sprawdzać.
A backupy konfiguracji HA robiłeś? Bo jak to mówią - ludzie dzielą się na tych, którzy robią backup i na tych, którzy na pewno będą go już robili