Home Assistant pomoc dla początkujących

• 148 Odpowiedzi
  • 37413 Wyświetleń
*

Offline wswsws

• 139
Odp: Home Assistant pomoc dla początkujących
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 25, 2020, 10:17:36 »
W końcu mam trochę czasu no i wieje wiatr, próbuję zrobić automatyzację z tym wiatrem ale cały czas wywala błąd - czepia się o przecinek i nie mogę zrozumieć o co chodzi.
missed comma between flow collection entries at line 199, column 61:
     ... _attr("weather.dom", "wind_speed") > 30 }}

« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 26, 2020, 22:04:09 »
Chciałbym umieścić w HA (np iFrame) - okno/obraz z prognozą pogody ze strony http://www.meteo.pl
Chodzi o sam obraz, bez reszty strony z reklamami. Wklejam adres URL obrazu i okno iFrame działa do czasu gdy adres nie ulegnie zmianie. Jednak rozwiązanie to jest złe, bo adres zmienia się cyklicznie w związku z aktualizacją prognozy. Zmianie ulega fragment z datą i godziną w adresie jak poniżej. Jak sprawić aby w HA mieć okno, które będzie aktualizować się wraz z obrazem na stronie? Jakaś automatyzacja? Godziny zmiany prognozy są stałe.
http://www.meteo.pl/um/metco/mgram_pict.php?ntype=0u&fdate=2020042612&row=468&col=214&lang=pl
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 26, 2020, 22:10:41 »
Dodam, że chodzi o prognozę generowaną z tego miejsca:
http://www.meteo.pl/
Jestem do niej przyzwyczajony. Jej największą zaletą jest forma. Wystarcza jeden rzut oka i wszystko wiem. Fajnie było by to mieć w HA...
Elementy systemu, których używam: Bramka AIS DEV3 "Jolka" + pilot+aplikacja WearOS, 32 urządzenia Exta Life z EFC-01, Mi-flora, Sonoff, ESP8266, ESP32 (ESPHome, Tasmota) Zigbee2mqtt, kamery IP, inteligentny głośnik w oparciu o AIS DEV1, urządzenia SIP.

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 27, 2020, 12:20:14 »
Ciekawy temat zapodałeś. Z tego co się orientuję to nie ma możliwości wstawiania dynamicznie generowanych ścieżek URL do zasobów w Lovelace UI. Aż się trochę zdziwiłem, gdy trochę poszperałem i okazało się, że HA tego nie ma. Myślę jednak, że to kwestia i czasu i wprowadzą taki feature.
Ale, od czego jest prężne community :) Natknąłem się na kilka custom cards, które to potrafią. Np https://github.com/PiotrMachowski/Home-Assistant-Lovelace-HTML-Jinja2-Template-card
Wtedy wystarczy zainstalować taką kartę, stworzyć automatyzację, która będzie generowała właściwą datę, wstawiała to do pola 'pomocnik' typu tekstowego i gotowe. Z tego co widzę to meteo.pl zmienia prognozę 2 razy na dobę - w południe i o północy czasu UTC+0, czyli wystarczy pobrać aktualną datę i godzinę w tym czasie i można skalkulować poprawną wartość dla obrazka.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 27, 2020, 12:48:42 »
Jest jeszcze inna możliwość. Czy prostsza to sprawa dyskusyjna, bo wymaga kodowania w JavaScript. W folderze /config w HA zakładamy folder `www`. Potem w tym katalogu tworzymy jakiś plik np `meteo.html`. W tym pliku dodajemy kilka linijek JS, których zadaniem będzie zrobienie przekierowania przeglądarki na właściwy adres do obrazka z meteo.pl.
Przykładowy kod: https://www.geeksforgeeks.org/javascript-redirect-a-url/
Do podmiany wartość dla `var url=`. Nie mogłem wstawić kodu HTML, bo nie pozwala na to silnik forum, nawet jako cytat :/

To co zostałoby dla ciebie to oprogramowanie w JS wyznaczenia wartości dla fragmentu `fdate=`.
Na końcu dodajemy standardową kartę iFrame i pidajemy jej adres do pliku lokalnego z adresem/local/meteo.html
Nie wiem też, czy samoczynnie będzie się to odświeżało czy też trzeba będzie odświeżać ręcznie. Ale jest to jakiś sposób.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 27, 2020, 12:57:33 »
W końcu mam trochę czasu no i wieje wiatr, próbuję zrobić automatyzację z tym wiatrem ale cały czas wywala błąd - czepia się o przecinek i nie mogę zrozumieć o co chodzi.
missed comma between flow collection entries at line 199, column 61:
     ... _attr("weather.dom", "wind_speed") > 30 }}
OK, już wiem: brakuje cudzysłowu dla `value_template`
Poprawny kod YAML:
- id: 'jakies_id_moze_z_numerem_moze_bez'
  alias: Scena gdy mocny wiatr
  description: ''
  trigger:
  - platform: template
    value_template: '{{ state_attr("weather.dom", "wind_speed") > 30 }}'
  condition: []
  action:
  - scene: scene.scena_wiatr

« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 27, 2020, 13:07:51 »
Dzięki za podpowiedzi. Mam jeszcze jedn pomysł na zintegrowanie - Mój Licznik Energa. Jest strona z platformą Mój Licznik oraz aplikacja na telefon. Działa dobrze. Wspomniemy przez Ciebie PiotrMachowski zrobił integrację na HA dla platformy Tauron.
https://github.com/PiotrMachowski/Home-Assistant-custom-components-Tauron-AMIplus
Szkoda, że nie ma czegoś dla klientów Energa.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 27, 2020, 13:24:27 »
Dzięki za podpowiedzi. Mam jeszcze jedn pomysł na zintegrowanie - Mój Licznik Energa. Jest strona z platformą Mój Licznik oraz aplikacja na telefon. Działa dobrze. Wspomniemy przez Ciebie PiotrMachowski zrobił integrację na HA dla platformy Tauron.
https://github.com/PiotrMachowski/Home-Assistant-custom-components-Tauron-AMIplus
Szkoda, że nie ma czegoś dla klientów Energa.
Piotr ma kilka ciekawych i przydatnych rozwiązań dla HA. Zrobił także kartę do sterowania odkurzaczami Xiaomi prosto z HA eliminując potrzebę korzystania  z aplikacji, gdy ktoś chce zobaczyć mapę odkurzania.
Dzięki za namiar na licznik Taurona, ale ja mam jeszcze tradycyjny z odczytami co pół roku :)

« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 27, 2020, 13:46:51 »
Dzięki za namiar na licznik Taurona, ale ja mam jeszcze tradycyjny z odczytami co pół roku :)
Może to i lepiej, nie widzieć tych cyfr codziennie...Dawno nie odpałem aplikacji i właśnie odkryłem, że mój licznik nie przesyła odczytów od 6 dni.

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 22, 2020, 14:46:00 »
Mam pewnie błahy problem, ale ukryłem sobie okno" Przegląd" czyli dashboard. Nie mogę się doszukać miejsca aby to zmienić. Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 22, 2020, 14:52:57 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może chodzi o dashboard - menu:Konfiguracja->Dashboardy i tu klikasz na Przegląd i jest opcja Wyświetlanie na pasku bocznym. Może to przestawiłeś?

« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 22, 2020, 15:05:14 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może chodzi o dashboard - menu:Konfiguracja->Dashboardy i tu klikasz na Przegląd i jest opcja Wyświetlanie na pasku bocznym. Może to przestawiłeś?
Tu można zmieniać jedynie dla poszczególnych użytkowników.

Mi chodzi o standardowego dashboardu Lovelace opisany jako przegląd, który generuje się na samym początku dla administratora, właściciela.
Mam taki komunikat: "Standardowego dashboardu Lovelace nie można edytować za pomocą interfejsu użytkownika. Możesz go ukryć, ustawiając jako domyślny inny dashboard."
Jak przywrócić początkowy przegląd z wszystkimi automatycznie dodawanymi tam encjami?
Nie chcę tworzyć go od nowa jako użytkownik.

« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 22, 2020, 15:15:54 »
Generalnie podstawowa definicja dashboardu znajduje się w pliku .storage/lovelace (trzeba włączyć widok ukrytych plików i folderów), możesz go usunąć restart HA i plik powinien utworzyć się od nowa. Zrób kopię configa i spróbuj.

I jeszcze możesz spróbować u góry nacisnąć trzy kropki, 'Konfiguracja interfejsu użytkownika' póżniej jeszcze raz trzy kropki - Manualny edytor konfiguracji i wywalić całosć zapisu który zobaczysz - zapisujesz i HA powinien odtworzyć początkowy dashboard.
Tylko zrób kopię :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2020, 15:26:37 wysłana przez Automatic »

« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 22, 2020, 15:54:42 »
Generalnie podstawowa definicja dashboardu znajduje się w pliku .storage/lovelace (trzeba włączyć widok ukrytych plików i folderów), możesz go usunąć restart HA i plik powinien utworzyć się od nowa. Zrób kopię configa i spróbuj.

I jeszcze możesz spróbować u góry nacisnąć trzy kropki, 'Konfiguracja interfejsu użytkownika' póżniej jeszcze raz trzy kropki - Manualny edytor konfiguracji i wywalić całosć zapisu który zobaczysz - zapisujesz i HA powinien odtworzyć początkowy dashboard.
Tylko zrób kopię :)
Dzięki, trzy kropki nie zadziała. Usunąłem plik lovelace. Po restarcie mam stworzony nowy przegląd lovelace, tak jak chciałem.

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #89 dnia: Października 13, 2020, 20:19:28 »
Mam pytanie dotyczące HA musiałem przywrócić backup, po tym prawie wszystko działa . Dziennik i Historia są puste, myślałem że po jakimś czasie wróci samo ale już mineły 2 tygodnie i nic. "Nie znaleziono historii" , "Nie znaleziono wpisów w dzienniku."
Wszystkie wykresy temperatur mam prostą linie.