PS. Jeśli połączenie się uda i integracja na prawdę wystartuje to w logach widać coś takiego:
Exta Life integration setup successfully!
Generalnie nie wiem co u ciebie jest nie tak, ale jestem na 99.9% pewny, że teraz kod jest ok i że zmiany stanu występują przy ręcznym sterowania lub z pilotów.
Przeładowałem integrację kolejny raz na HA.
W logach jest "Exta Life integration setup successfully!"
Ok to teraz zostaw na 5-10 minut, zmień stan lokalnie i obserwuj co się będzie działo w HA a jak nie zadziała to podeślij log
Poszedł plik 10MB na pocztę.
Stan której encji zmieniałeś ręcznie? Kotłownia zewn? Bo jeśli tak to w logu wszystko wygląda ok. Cykliczny odczyt zawsze zwracał, że jest wyłączone i HA nie zmienia wtedy stanu, bo nie ma zmiany stanu. W logu widziałem, że raz nastąpiło załączenie, ale albo z innego HA albo poprzez aplikację Exta Life, bo dane pochodziły z notyfikacji stanu.
Jeśli zmieniasz stan jakiejś encji ręcznie to staraj się nie zmieniać jej dodatkowo z apki lub innego HA, bo potem ciężko czyta się logi. Już teraz to jest mały koszmar wydobyć istotne informacje. W wersji HA chyba 0.107 rozbudowali komponent zeroconf, który bombarduje loga mnóstwem informacji.
Polecam dodać do konfiguracji loga:
zeroconf: error
w tym samym miejscu, w którym ustawiasz logowanie dla extalife i homeassistant.core