Witaj na forum!
Mam nadzieję, że odezwie się ktoś kto może to u siebie przetestować i dać ci znać. Ja nie mogę, ponieważ jestem za NAT (w sumie publiczny adres IP), ale mam bardzo ograniczoną liczbę możliwych portów do przekierowania (w zasadzie tylko 2 i to już zajęte).
Mimo to sądzę, że to powinno w aplikacji działać jeśli jesteś w stanie się podłączyć lokalnie w swojej sieci domowej. To raczej tylko kwestia poprawnego przekierowania (port forwarding) portów na twoim ruterze.
Na twoim miejscu zrobiłbym prosty test - zainstaluj sobie apkę np PingTools i wykonaj skanowanie portów na publicznym adresie IP, za którym "stoi" twój EFC-01. Oczywiście ten skan musisz wykonać poza twoją siecią lokalną czyli np przez sieć komórkową. Jeśli port zewnętrzny, który jest forwardowany na twój EFC-01 i jego port lokalny (domyślnie 20400) okażę się otwarty - to wszystko powinno działać ok i może tylko masz źle wpisany numer portu dla publicznego IP w apce. Jeśli okaże się że jest zamknięty - to apka na pewno się nie podłączy i wtedy musisz sprawdzić czy prawidłowo forwardujesz porty.
Mam nadzieję, że jakoś ci to pomoże.
Pozdr
Grzesiek