Reset urządzenia

• 20 Odpowiedzi
  • 23101 Wyświetleń
Reset urządzenia
« dnia: Listopada 10, 2017, 01:25:12 »
Cześć,
mam małe pytanko ponieważ jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem ściemniacza RDP-21 po resecie guzikiem PROG. urządzenie przestało działać tz nie reaguje na żadne działania aplikacja w telefonie ani nadajnik go nie widzi. Dodam że dioda mruga cały czas jednostajnie. Zrobiłem reset ponieważ ściemniacz działał nieprawidłowo  najpierw było ciężko go sparować z aplikacją a jak już się udało ściemnił światło i już niestety nie rozjaśnił...
Co mogę z tym zrobić jakieś podpowiedzi ??

pozdrawiam i czekam na jakieś newsy

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Odp: Reset urządzenia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 10, 2017, 10:40:51 »
Cześć, witaj na forum!
Miałem w zasadzie podobny problem z dwoma ściemniaczami. Widać są najmniej udanymi produktami z rodziny, ponieważ z resztą urządzeń nie miałem absolutnie żadnego problemu. Najpierw nie dawały się parować, a potem jak już się sparowały to były problemy z obsługą w aplikacji. Jeden nawet poszedł do reklamacji. Zamel nie stwierdził problemu i po ponownym sparowaniu (dał się sparować o dziwo) jakoś działa, chociaż czasem nie zareaguje.

Na drugim, który nie dał się sparować, a potem zniknął z aplikacji (nie było możliwości sparowania, ponieważ nie pokazywał się w aplikacji) - wykonałem reset do ustawień fabrycznych i od tego czasu działa. Upewnij się, że poprawnie robisz reset wg sekwencji z instrukcji:

1. Wcisnąć przycisk PROG. na około 5 s – dioda STATUS zaświeci się na kolor zielony.
2. Po wygaszeniu diody STATUS należy zwolnić przycisk PROG. i w czasie < 5 s ponownie na
krótko go nacisnąć.
3. Zakończenie kasowania sygnalizowane jest 3-krotnym szybkim zamruganiem diody STATUS na
zielono.

Skoro dioda miga cały czas - to znaczy, że ściemniacz jest niesparowany. Na wszelki wypadek go wyzeruj do fabrycznych i spróbuj sparować ponownie. Upewnij się, że ściemniacz będzie miał dobry zasięg do EFC-01. Ja mam kilka metrów między nimi w tym samym pokoju.

Pozdr
Grzesiek
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2017, 12:57:14 »
Niestety restart nie pomaga w zasadzie to dioda po wciśnięciu PROG. nie przestaje migać  :(

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2017, 13:18:15 »
Niestety restart nie pomaga w zasadzie to dioda po wciśnięciu PROG. nie przestaje migać  :(
Ale zeby sparowac z aplikacja to nie trzeba wciskac PROG...chyba ze chodzi ci o to ze nie mozesz wykonac resetu do ustawien fabrycznych??

Jesli nic ci nie pomaga - to proponuje dzwonic na infolinie techniczna exta life a jak oni nie pomoga to reklamuj.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2017, 16:52:37 »
Ogólnie urządzenie oprócz migania nie robi nic więcej :-( w poniedziałek będę dzwonił na infolinię:)
dzięki za zainteresowanie
pozdrawiam
Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2017, 10:57:44 »
No dobrze dziś wywalił się drugi ściemniacz tym razam włącza się światło ale na jakieś kilka procent tz ledwo się świeci... i nie chce się wyłączyć ani z aplikacji ani wyłacznikiem... dodam że jakieś pół dnia wszytsko działało do momentu kiedy nie zmieniłem kolejnosci włączania i wyłączania (teraz żałuję)... co tutaj począć... dodam że po restarcie nic się nie zmienia
pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2017, 18:14:13 »
No dobrze dziś wywalił się drugi ściemniacz tym razam włącza się światło ale na jakieś kilka procent tz ledwo się świeci... i nie chce się wyłączyć ani z aplikacji ani wyłacznikiem... dodam że jakieś pół dnia wszytsko działało do momentu kiedy nie zmieniłem kolejnosci włączania i wyłączania (teraz żałuję)... co tutaj począć... dodam że po restarcie nic się nie zmienia
Hmm aż takich jaj ze ściemniaczami nie miałem. A czy sterowanie łącznikiem bezpośrednio podpiętym do RDP-21 też nic nie daje? Bo jeśli nawet to nie - to chyba twoje ściemniacze "padły" i trzeba je zareklamować. Powodzenia

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 17, 2017, 12:14:56 »
Hmm aż takich jaj ze ściemniaczami nie miałem.
Też tak myślałem, aż do dziś :)
Chciałem sprawdzić i opisać na forum ściemnianie żarówek LED z Biedronki. Zacząłem sprawdzać poziomy na aplikacji (ponieważ od 0 do ok 25% żarówki ściemniają się ładnie ale widać wyraźne migotanie) i w pewnym momencie aplikacja straciła synchronizację z odbiornikiem. Działał przycisk fizyczny, sparowany z nim nadajnik 2 kanałowy ale w aplikacji kiszka. Nie pomógł reinstall aplikacji. Postanowiłem zresetować odbiornik i powtórnie sparować. Niestety nie można było usunąć odbiornika z aplikacji a co za tym idzie dodać tego samego (choć poprawnie go wykrywało jako nowy odbiornik). Pomógł dopiero reset kontrolera EFC-01. Potem reset wszystkich odbiorników i ponowne parowanie.
Przy okazji dowiedziałem się również, że nie działa backup i przywracanie :(
Poważna skucha. Mój entuzjazm spada w zatrważającym tempie .

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 17, 2017, 12:40:13 »
Chciałem sprawdzić i opisać na forum ściemnianie żarówek LED z Biedronki.
A jesteś pewny, że te żarówki są ściemnialne? Czyżby Biedronka postanowiła sprzedawać tak niszowy produkt? :) Jeśli mówisz o tym http://www.biedronka.pl/pl/product,id,60455,name,zarowka-led - to po opisie wnioskuję, że to nie będzie współpracowało z "zewnętrznymi" ściemniaczami, ponieważ ma własny sterownik

Pomógł dopiero reset kontrolera EFC-01. Potem reset wszystkich odbiorników i ponowne parowanie.
O motyla noga! To się musiałeś nieźle natrudzić skoro musiałeś parować wszystkie od nowa. Powiem tak - ja miałem problemy z dwoma ściemniaczami. Tak jak pisałem - jeden nawet odesłałem do reklamacji (nie dawał się parować - system go widział, ale nie dodawał), ale nie stwierdzono wady. Wrócił do mnie i o dziwo zaczął działać, chociaż jest jedynym, który nadal sprawia problemy - a to się nie załączy, a to nie wyłączy czasem i co ciekawe właśnie z aplikacji czasem nie da się go włączyć lub wyłączyć a z pilota już tak. EFC-01 powinien mieć antenkę, chociaż małą, bo widać, że ma słabszy zasięg niż nadajniki.

Widać tak jak pisałem - ściemniacze to trudny temat (szczególnie w połączeniu z LEDami), który im ze wszystkich sterowników wyszedł najgorzej.

Chociaż, co ciekawe - dla kontrastu - jeden z nich prawie usmażyłem, gdyż wsadziłem go do lampy sufitowej, gdzie pracował "pleckami" do ceramicznej obudowy żarówki halogenowej GU10 o mocy jedynie 40W. Żarówka miała być tam tylko przez kilak dni do testów, ale po właśnie kilku dniach zapomniałem, że jest tam prawdziwy halogen a nie LED i po ok 30 minutach świecenia ściemniacz się wyłączył a potem nie dawał znaków życia. Obudowa byłą mocno podtopiona. Myślałem, że się usmażył, ale o dziwo na drugi dzień podłączyłem go i nie dość, że "wstał", to jeszcze działa do dzisiaj zupełnie poprawnie....
Tak więc RDP-21 to po prostu magia, a niezawodnością rządzi przypadek.

Tak też podejrzewałem...bo jak klikam na te przyciski to nic się nie dzieje w aplikacji. Zastanawiałem się czy to nie jakaś wydmuszka. Logika nakazywałaby, aby pojawiało się jakieś okno z wyborem dnia zrobienia kopii zapasowej, a tu nic. I już miałem pisać, że zrobię test z przechwytywaniem pakietów, ale postanowiłem zajrzeć do instrukcji EFC-01 i...cytuję "( funkcjonalność obecnie niedostępna )." No i wszystko jasne. Ciekawe kiedy będzie dostępna...
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2017, 12:44:49 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 18, 2017, 10:25:55 »
A jesteś pewny, że te żarówki są ściemnialne?
No właśnie nie jestem ale na próbę wkręciłem w oprawki i działają. Może nie idealnie bo to migotanie ale bardziej potrzebne mi to do symulacji obecności niż siedzenia w przyciemnionym pokoju.

O motyla noga! To się musiałeś nieźle natrudzić skoro musiałeś parować wszystkie od nowa.
Nawet że nie, mam póki co 2xROP-22, 1xRDP-21, 2xRNK-22, 1xRNK-24. Najgorsze odkręcanie włączników ze ściany. Ale i tak teraz nie jestem pewien czy będę kupował więcej bo Supla kusi coraz bardziej.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 18, 2017, 11:59:51 »
A jesteś pewny, że te żarówki są ściemnialne?
No właśnie nie jestem ale na próbę wkręciłem w oprawki i działają. Może nie idealnie bo to migotanie ale bardziej potrzebne mi to do symulacji obecności niż siedzenia w przyciemnionym pokoju.
Moim zdaniem nie są przeznaczone dla zewnętrznych ściemniaczy, ponieważ na pewno mają swój sterownik ściemniania skoro dają do nich pilota. To tak jakbyś sterował przepustnicą gazu silnika poprzez silnik innego auta.
Co więcej - jeśli będziesz próbował ściemniać nieściemnialne żarówki to jest duża szansa, że je dość szybko uszkodzisz

Ale i tak teraz nie jestem pewien czy będę kupował więcej bo Supla kusi coraz bardziej.
No właśnie, mam ten sam problem. Czekam z niecierpliwością na nadajniki dopuszkowe, których w supli jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że kiedyś będą. Chciałem kupować też czujniki światła, które Zamel ma dopiero gdzieś w planach na świętego Dygdy :/ i sprzęgać to z logiką.

Jeśli w supli pojawią się dopuszkowe nadajniki, ściemniacze, czujnik światła, sceny oraz dobra logika - to przechodzę na suplę.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2017, 12:05:30 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 18, 2017, 12:54:38 »
Moim zdaniem nie są przeznaczone dla zewnętrznych ściemniaczy, ponieważ na pewno mają swój sterownik ściemniania skoro dają do nich pilota. To tak jakbyś sterował przepustnicą gazu silnika poprzez silnik innego auta.

EEE tam z pilotem. Kupiłem na próbę jakieś zwykłe niedrogie tyle że 15W. Miały być na zapas ale wyszło tak, że są na stałe i przy okazji testowane ściemniaczem :). Zdechną to przynajmniej będę wiedział czy i ile wytrwały. W załączniku zdjęcia.

Co do Supli to szkoda mi trochę wydanych pieniędzy na sterownik i klocki Exta, no ale cóż. Myślę, że tak czy inaczej kilka klocków Supli kupię do zabawy :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 18, 2017, 13:58:07 »
EEE tam z pilotem. Kupiłem na próbę jakieś zwykłe niedrogie tyle że 15W. Miały być na zapas ale wyszło tak, że są na stałe i przy okazji testowane ściemniaczem :). Zdechną to przynajmniej będę wiedział czy i ile wytrwały. W załączniku zdjęcia.
hehe, no chyba, że taki był zamysł :)
Co do Supli to szkoda mi trochę wydanych pieniędzy na sterownik i klocki Exta, no ale cóż. Myślę, że tak czy inaczej kilka klocków Supli kupię do zabawy :)
Kusisz :) Ja też bym coś zakupił..może w ramach eksperymentu ten wyłącznik podłogowy do choinki nie byłby wcale takim złym pomysłem? Zarejestrowałem się na supla cloud i widzę, że są tam harmonogramy - czyli sterowanie czasowe już jest możliwe, chociaż zegara astronomicznego nie ma. Pewnie zostanie dodany z czasem. Planują też coś o nazwie "zdarzenia" czyli odpowiednik funkcji logicznych z Exta Life. Mają być też sceny. Jestem pod wrażeniem jak szybko się to rozwija. Bug fixy to kwesta 1-2 dni na drobnotski. Jeśli dodadzą te funkcjonalności i wyjdzie więcej urządzeń wykonawczych to coś czuję, że w przyszłym roku zmienię kolor z czerwonego na zielony :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2017, 14:15:15 wysłana przez admin »

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 18, 2017, 19:06:19 »
No widzę, że też jesteś już "zarażony". Ja mam własny serwer więc chyba stworzę swoją chmurę żeby zobaczyć z czym się to je. Co do sterowników to zastanawiam się czy samemu czegoś nie zmajstrować na bazie ESP8266. Jak nie dam rady to mam kolegę który elektronicznie to chyba wszystko umie zrobić :)

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2017, 21:31:51 »
No widzę, że też jesteś już "zarażony". Ja mam własny serwer więc chyba stworzę swoją chmurę żeby zobaczyć z czym się to je. Co do sterowników to zastanawiam się czy samemu czegoś nie zmajstrować na bazie ESP8266. Jak nie dam rady to mam kolegę który elektronicznie to chyba wszystko umie zrobić :)
Trochę off-topic zrobił się z tego wątku, więc chyba wypada skończyć tutaj temat supli i kontynuować w dziale z porównaniami. A ja tak dalej czytam i pewnie aż tak daleko nie pojdę, aby tworzyć coś samemu, ale gdy przeczytałem o ESP8266 to powiem krótko - jestem pod wrażeniem. Internet rzeczy jest teraz na wyciągnięcie ręki, bliżej niż kiedykolwiek wcześniej.