Witajcie umiłowani w HA bracia i siostry! 😉
Trochę niespodziewanie wydałem kolejną wersję, abyście w końcu mogli spróbować najnowszej wersji HA.
UWAGA - TO WYDANIE TESTOWE (beta). PEWNE RZECZY MOGĄ JESZCZE NIE DZIAŁAĆ PRAWIDŁOWO DO MOMENTU WYDANIA WERSJI STABILNEJDo pobrania z github:
https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/releases/tag/2.2b5A teraz changelog:
Nowe funkcje* Dla atrybutów encji sensor tworzone są nowe, oddzielne encje sensor. Obecnie obsługiwane atrybuty: stan baterii (batery_state) i wszystkie mierzalne wartości MEM-21 na danej fazie. Można to dość prosto rozszerzyć na pozostałe encje typu light, switch, climate itp - dajcie znać jakich info potrzebujecie z atrybutów innych urządzeń.
* Powiadomienia z kontrolera o aktywacji sceny Exta Life są teraz dostępne w HA jako zdarzenie
extalife_scene. Możliwe jest dizęki temu
wykrycie wciśnięcia klawisza nadajnika Exta Life, jeśli skojarzy się go ze sceną wyzwalaną nadajnikiem
Breaking changes* dodatkowe atrybuty stanu zredukowane do minimum, aby encja sensor była zgodna z wytycznymi dla programistów HA
Poprawki* poprawki dla ROB-21 autorstwa
@SebiCo* naprawiony warning o niezgodności "Detected code that uses deprecated async_get_registry to access entity registry, use async_get instead.""
* naprawiony błęd kompatybilności dla encji light,
* różne mniejsze poprawki
* kod sformatowany w celu dopasowania do stylu kodowania HA
Znane problemy* stan baterii dla urządzeń bateryjnych w rzeczywistości posiada tylko dwie wartości 100% i 0%. Wynika to z modelu danych kontrolera, który raportuje tylko dwa stany baterii: 1(ok) oraz 0 (rozładowana)
Zapraszam do testowania i komentowania!
Jeśli chcesz wesprzeć moje hobby i pracę to możesz postawić mi kawę na
buycoffee.to