Cześć,
Co się musiało "skiepścić". Nigdy nie miałem takiego problemu do tej pory. Pewnie coś z softem EFC-01. Jaką masz wersję?
Ja mam wersję 0.9.4 z dnia 26.10.2017. Zamel nie ma pojęcia o numerowaniu wersji, ponieważ w międzyczasie wypuścili jeszcze 0.9.4. z 30.10 i 16.11 zachowując numerację, co jest wręcz niedopuszczalne z punktu widzenia wszelkich metodologii.
Ja parowałem 2 tygodnie temu jeden ROP-22 i ROP-21 i nie było problemu.
Sugeruję Ci zresetować ROP-21 do ustawień fabrycznych (w jego instrukcji jest opis jak to zrobić), tak aby stał się wykrywalny i spróbować jeszcze raz. U mnie gdy jeden ściamniacz nie chciał się parować i w końcu przestał być wykrywalny do parowania, to przywrócenie jego ustawień fabrycznych pomogło. Niestety w systemie gdy szwankuje komunikacja radiowa (a widać, że to dość powszechny problem) to mogą się wydarzyć różne dziwne rzeczy. Mój problem wynikał zapewne z tego, że gdy RDP-21 dostał od EFC-01 informację, że zostaje dodany do systemu a RDP-21 odsyłał potwierdzenie to coś zakłóciło komunikację i RDP "myślał" że proces już zakończony i nie rozsyłał już informacji do parowania a EFC-01 nie dostał potwierdzenia i w rezultacie nadal próbował wyszukiwać RDP, albo po prostu nie zapisał za pierwszym razem, że RDP już jest sparowany i ponowne wyszukiwanie już niczego nie wykrywało, ponieważ RDP nie rozsyłał informacji w trybie parowania.
Restart EFC-01 też na pewno nie zaszkodzi. Ew. jeśli restart i reset ROP nic nie pomoże, to być może będziesz musiał przywrócić EFC-01 do ustawień fabrycznych i dodać wszystkie nadajniki i oborniki, a także sceny od nowa
Oczywiście funkcja kopii zapasowej w praktyce nie istnieje (nie zaimplementowana), więc będziesz musiał zrobić wszystko od nowa na piechotę, chyba, że nie zależy ci na gwarancji to możesz otworzyć EFC-01 i zapisać zawartość karty microSD na kompie tak jak ja. W plikach na karcie będzie też pewnie widać jakie masz urzadzenia sparowane w systemie. Być może Twój ROP dodał się do EFC-01 i teraz EFC-01 błędnie go identyfikuje. Możesz wyszukac go w aplikacji i odparować / skasować, a jeśli to nie pomoże to do fabrycznych z powyższą adnotacją.
Jest jeszcze oczywiście cień szansy, że Twój ROP ma jakiś błąd i "przedstawia" się jako pilot a nie odbiornik...
Aha - upewnij się też, że parujesz z właściwego ekranu. Ja ostatnio na tym się złapałem, gdy próbowałem parować swój RNK-24 z ekranu "Odbiorniki". Z oczywistych względów nie pojawiało się tam nic nowego w tym momencie
Daj znać czy ci się udało.
Pozdr.