A więc rozwijając temat posiadam rolety firmy portos z silnikami firmy Exalus Home model SSR_BIDI które można sterować zarówno radiowo jak i po kablu. Dedykowane do tych rolet jest sterownik Exalus Home TR7, jest to identyczny sterownik jak Exta Life EFC-01 z tym że ma swoją dedykowaną aplikację exalus home do konfiguracji, poza tym nie znalazłem nigdzie integracji Exalus-a z HA. Każdy sterownik czy czujnik firmy Exalus Home posiada logo zamla więc myślałem że nie będzie problemu sparowania moich rolet ze sterownikiem EFC-01 i dodatkowej integracji z HA, ale po zakupie sterownika Exta life okazało się że nie mogę ich sparować i na razie stoję w miejscu.
Niewiarygodne, wygląda jak klon EFC-01 od Zamela. Chyba faktycznie Zamel użyczył technologii dla innej firmy albo po prostu sprzedaje pod inną marką dla niepoznaki.
Ale chyba nie do końca zrozumiałem - czy ty masz sterownik TR7 czy EFC-01? Bo jeśli TR7 to nie wiem czy integracja będzie działać. Jeśli EFC-01 to będzie, ale wtedy musisz mieć z nim sparowane rolety i wtedy sterowanie z HA poprzez integrację.
Generalnie widać, że Zamel ma z tym coś wspólnego bo ani aplikacja Exalus nie jest dopracowana (a de facto to w sklepie Play obecnie jej nie ma, a link do pobrania na stronie exalus jest nieprawidłowy). Zupełnie jakbym widział wczesne początki Exta Life od Zamela - folie, katalog wszystko ładnie, ale w rzeczywistości próżnia;]
Może zadzwoń po prostu do Exalusa i zapytaj czy rolety będą działać z EFC-01. Na stronie Exalus są same kostki z identycznymi oznaczeniami co Zamel Exta Life, więc zakładam, że są kompatybilne, ale w sumie cholera wie co te dwie firmy razem wymyśliły. Strona TR7 nawet nie podaje danych kontaktowych - zero adresu tylko email. Link FB nie istnieje. Podejrzane to wszystko. Ktoś rozpoczął sprzedaż przed zakończeniem produkcji.