muszę to przyznać, HA Core nie ma porównania do Hassio Autoaktualizacja HA, snapshoty (pełne i częściowe), dodatki, HACS i jeszcze więcej dodatków Nawet node-red udało mi się postawić ale nie było jeszcze czasu by przysiąść i się nim pobawić.
Trochę szkoda że przez dobrze działającą integrację i sporą ilość poprawionych błędów przez Zamela forum tak opustoszało
Oj tak, hass.io to super sprawa!! U mnie działa z tym nieoficjalnym pakietem jako instancja testowa na Synology, ale produkcyjnej z niej nie zrobię, bo jednak to rozwiązanie mie ma oficjanego wsparcia i od czasu do czasu pojawiają się kłopoty z działaniem albo aktualizacją. Winnym jest najczęściej samo Synology, które zbyt rzadko aktualizuje pakiety np Docker, a ten jest potrzebny zawsze w najnowszej wersji, aby hass.io mógł działać poprawnie z każdą nową aktualizacją.
Ale nie poddaję broni i rozważam uruchomienie hass.io jako maszynę wirtualną pod DSM dzięki pakietowi VMM. 8GB RAM spokojnie na to pozwoli, tylko trochę boję się ile to procka będzie zużywało i że nie zostanie wystarczająco dużo na inne zadania np transkodowanie wideo itp czyli to co wymaga dużej mocy. Ale pobawię się kiedyś i zobaczymy. Niestety w ostatnich miesiącach czasu na zabawę mało, a różnych priorytetów dużo
No niestety po forum w ostatnich miesiącach hula wiatr i pewnie już tak zostanie. Integracja działa nadzwyczaj dobrze, a EFC-01 nie zawiesił mi się ani razu odkąd działa wersja 2.1. To drugie równoległe połączenie i nieodbieranie danych na bieżąco zapewne było powodem kłopotów ze stabilnością kontrolera. Szkoda, że sam Zamel tego nie wykrył i nie dali znać od razu, to pewnie dużo wcześniej skupiłbym się na tym.
A wracając do tematu warninga - to wygląda na drobnostkę i chyba tylko drobna aktualizacja pliku manifest będzie potrzebna.
Tymczasem przesiadam się na nowego HA 2021.4.0 - w końcu dodali niesamowicie przydatną rzecz: możliwość debugowania automatyzacji! I to w jakim stylu! Graficzny flow kroków - rewelacja!