Pytanie zanim zacznę się bawić: czy HA obsługuje nadajniki Extalife? Mam tu głównie na myśli przyciski, czy da się je przez HA obsłużyć tak jak przez extę (zarządzać oświetleniem, ściemniać i rozjaśniać itd.
To moje nadal niespełnione marzenie, ale niestety integracja extalife dla HA potrafi odnośnie nadajników tylko tyle co aplikacja Exta Life, czyli wylistują się zarejestrowane w systemie nadajniki, ale nic ponadto. Nie jest możliwe odbieranie w aplikacji zdarzeń z nadajników. Czy o to ci chodziło?
Jeśli tak to z kolegą
@Cezary.K mieliśmy kiedyś pomysł, aby podpiąć się do jakiegoś klocka ExtaLife i przechwytywać ramki z nadajników poprzez magistralę SPI do ESP32 i tam forwardować je dalej jakimś protokołem do HA albo brokera MQTT. Niestety na razie spęłzło to na niczym.
Ja już wielokrotnie poruszałem ten temat z Zamelem, ale moje prośby trafiały w próżnię...
A jeśli chodzi ci o Exta Free i klonowanie nadajników to nie jest to możliwe w Exta Life. W apce Exta Life nie ma takich możliwości i protokół aplikacji też na to nie pozwala, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.