(...)Widzę potencjał oprogramowania tworzonego w formule open source. Home Assistant jest wielkim przykładem siły i skuteczności tej idei.
Oj tak, szczerze mówiąc to od jakiegoś czasu mam taki pogląd, że to co dzisiaj pozwala na tak szybki rozwój technologii, szczególnie w IT to otwarte oprogramowanie. Zaczynając od Netscape gdzie Mozilla spowodowała rewolucję i rozpoczęła rozwój nowoczesnych przeglądarek internetowych, Linux czający się obecnie w niemal każdym urządzeniu pod jakąś postacią. Możnaby długo wymieniać. Dobry przykłądem jest nawet sama integracja i HA. Integracja supla i wiele innych pozwoliły mi zrozumieć jak mają być zbudowane integracje z HA i na jej bazie napisać integrację z Exta Life.
Producenci systemów często zapominają, że wiele dostępnych dzisiaj rozwiązań na bazie których sami mogą tworzyć swoje produkty istnieje dzięki open source. Nawet Zamel, którego EFC-01 działa dzięki FreeRTOS.
Nie jestem skłonny wydawać dużych pieniędzy jeśli produkt nie ma wartości dodanej. Jestem skłonny zapłacić więcej za rozwiązanie wyprzedzające konkurencję lub pozwalające na niestandardowe, elastyczne zastosowania.
Ja podobnie. Konkurencji w tym segmencie rynku przybywa szybko i w zasadzie wyróżnić można się tylko ceną i możliwościami, choć te są prawie wszędzie podobnez małymi, istotnymi wyjątkami np możliwością integracji z innymi systemami. A tutaj Zamel nie robi sam z siebie kompletnie nic poza prawieniem utartych na pył frazesów, że kwestię integracji traktują poważnie
Mówią, że kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą. Może taka to taktyka? Na przykład na Kremlu to sprawdzony standard.
Jeśli producent nie dostrzega nurtu i nie jest świadomy zmian jakie zachodzą wśród użytkowników technologi, bardzo szybki może przespać swoje szanse. Świat IOT pędzi, kto nie biegnie ten stoi.
Dokładnie. I tu dobrym do naśladowania przykładem jest dla mnie Shelly. Pomijając nieco kulawe kwestie sprzętowe, które pewnie w końcu opanują, to oprogramowanie mają coraz lepsze i przede wszystkim pozwalają sami z siebie na bezproblemową integrację z innymi systemami za pomocną MQTT oraz
udokumentowanego i otwartego Rest API. Do tego egzotyczny protokół ColoT. Czyli 3 protokoły do wyboru! To się nazywa otwartość! Nie dość, że cena jest śmiesznie niska to jeszcze jest do tego ciekawy soft. Sterowanie głosowe za pomocną asystenta? Oczywiście. Aż dziw bierze, że Zamel nie dodał oficjalnej integracji z Google Assistant biorąc pod uwagę, że dużo tańsze chińskie i nie tylko (Shelly) systemy mają to od początku. Implementacja jest prosta i dobrze udokumentowana, utrzymanie chmury serwerów w dzisiejszych czasach także nie kosztuje fortuny, a o ile więcej możliwości to daje (asystent, powiadomienia push, łączenie bez publicznego IP itp). Pewnie kiedyś dodadzą, ale wtedy nikt ich już nie będzie kojarzył z producentem inteligentnych systemów.
P.S. Zdrowych Świąt
Wzajemnie, dla Wszystkich!