Witam po przerwie. Mogę z zadowoleniem powiedzieć, że integracja na bramce AI-Spicker "Jolka" działa super stabilnie. EFC-01 bez problemów/zwiech i zaczynam o nim zapominać.
Tak, to zdecydowanie najlepsza wersja integracji. Wszystko dzięki przejściu na asynchroniczne wykonanie (tak jak HA) i jedno połączenie. U nie EFC-01 zawieszał się i tak dość rzadko, raz na parę miesięcy, ale na 2.1 jeszcze się nie zawiesił
Do aplikacji Zamel nie zaglądam.
Tak jak i ja i to jest chyba normalne jeśli ma się taki system jak HA i można sterować tak wieloma urządzeniami/systami z jednego miejsca. To tak wygodne, że natywne aplikacje przydają się tylko do ustawiania szczegółów w systemie i parowania odbiorników z bramkami itp.
Kto ma oprócz systemu inteligentnego domu inne urządzenia ten szybko znudzi się tym całym smart domem i zauważy, że to wszystko nie ma sensu jak się człowiek co chwila między różnymi aplikacjami musi przełączać, albo w każdej aplikacji z osobna budować jakieś rutyny czy automatykę. Widać to tym szybciej im więcej tych różnych smart gadżetów w domu.
Popełniłem ostatnio długi
post na forum Grentona o tym dlaczego integracja systemów sprzętowych z takim rozwiązaniem jak HA to po prostu mus. I widać, że nie jestem odosobniony w tej opinii.
Grenton co prawda umożliwia integrację z dowolnym systemem poprzez dedykowany moduł HTTP, ale to bardziej rozwiązanie do budowania swojej integracji niż gotowy protokuł. No i mają wymówkę, że można, ale nie robią zbyt wiele, aby zaoferować gotowe rozwiązanie do integracji z HA.
Na szczęście u nas jest inaczej i Zamel sprawę integracji z systemami otwartymi traktuje bardzo poważnie
Od kiedy mam na ręku zegarek z aplikacją od AI-Spicker, bardzo wygodnie steruję głosowo. Już tylko notyfikacji z przycisków do szczęścia brakuje. Ale pojawiły się tagi NFC więc wciąż pojawiają się nowe możliwości sterowania w HA.
Oj tak, dużo się w tym roku dobrego w HA wydarzyło. W 2019 było może max połowa taj całej dobroci. Tak do szczęścia brakuje notyfikacji z nadajników, ale mój optymizm i nadzieja w tej kwestii się kończy...
Ten projekt mnie nie przestaje zaskakiwać i przygoda trwa już od roku. Na każde nowe wydanie czekam jak na kolejny odcinek ulubionej sagi. Już nie mogę się doczekać świątecznego wydania...
Ja tak samo
A w Zamelu jakaś cisza ostatnio, ani softu nowego ani aplikacji...Cisza przed burzą czy stagnacja? Oto jest pytanie. Ciekawe czy będzie coś wartego uwagi z nowości Exta Life na Święta....