Pracuję w tej chwili na obu programach (Domoticz, HA), powoli będę jednak migrował do HA, widzę przewagę w łatwości dodawania szczególnie nowych sprzętów, domoticz jeśli jest na malinie byłby ok, natomiast na synology widzę sporo problemów np. właśnie z odkurzaczem i głośnikiem Google Home Mini niby jest do niego addon ale nie udało mi się uruchomić go właściwie na synology, natomiast na HA i odkurzacz i głośnik Google Home Mini super ze sobą współpracują. Natomiast na pewno HA nie ma takich możliwości graficznych aranżacji. Tak więc całość oświetlenia, TV i amplituner to Domoticz a w HA mam odkurzacz i Google Home z asystentem. Ale wszystko co mam zdefiniowane w obu programach teraz obsługuję głosowo i po polsku więc wydaje się, że interfejsy graficzne już są dla mnie mniej ważne.
Co do odkurzania strefowego w zasadzie wszystko jest
tu oraz dla uzupełnienia
tu opisane. Podsumowując:
1. wyciągamy z odkurzacza token
2. określamy współrzędne lokalizacji
3. tworzymy skrypty w HA
i jeśli chcemy tym sterować głosowo integrujemy przez IFTTT.
Najwięcej czasu to pkt. 2, ale jak już wszystko wyrysowałem to odkryłem, dużo prostszy sposób, piszesz skrypt i uruchamiasz z HA jednocześnie patrząc na mapę w aplikacji xiaomi i od razu pokazuje na niej jaki obszar użyłeś w skrypcie, stopujesz odkurzacz, poprawiasz współrzędnie i w ten sposób wyznaczamy co chcemy. Jak dojdziesz do tego punktu to sam zobaczysz.
Przykładowy skrypt do HA (scripts.yaml):
vacuum_kitchen:
alias: "Odkurzaj kuchnię"
sequence:
- service: vacuum.send_command
data:
entity_id: vacuum.odkurzaczmarysia
command: app_zoned_clean
params: [[27800,27100,30150,29000,1]]
a w samym HA wystarczy użyć:
i narysuje ci w aplikacji po uruchomieniu obszar do którego właśnie jedzie odkurzać. U mnie odkurzacz nazywa się Marysia
. Jak będziesz miał z czymś problem pytaj. Testowałem całość na 2 strefach ale wczoraj podzieliłem już całe mieszkanie, nawet żona stwierdziła, że włączanie głosowe światła to pikuś przy tym, że możesz jednym zdaniem odkurzacz wysłać np. pod stół żeby posprzątał po śniadaniu
. Polecam przy okazji Google Home Mini i przestawienie go na język polski bo to powoduje, że już właściwie nie steruje niczym z aplikacji tylko głosowo.