Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

• 207 Odpowiedzi
  • 36091 Wyświetleń
*

Offline wswsws

• 139
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 31, 2020, 19:15:03 »
Witam!! Właśnie podmieniłem w hassio katalog extalife i restart. Wszystkie urządzenia mam niedostępne. Dobrze że wcześniej skopiowałem oryginał. Podmiana wsteczna i działa jak wcześniej. Czy coś zrobiłem źle czy jednak coś nie tak z tą integracją. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #151 dnia: Marca 31, 2020, 19:36:30 »
Czy coś zrobiłem źle czy jednak coś nie tak z tą integracją. Pozdrawiam
Czy coś zrobiłeś źle to zależy od tego co tak na prawdę zrobiłeś ;) Możesz dokładniej opisać? Ściągnąłeś tą nieoficjalną wersję 1.1 z linka dla kolegi @Cry ?
Co widac w logach HA w GUI w Narzędziach deweloperskich lub pliku home-assistant.log??
Próbowałeś restartować HA?
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 02, 2020, 15:46:34 »
Pobrałem wersje 1.1 wypakowałem. Połączyłem się z hassio. Do katalogu custom_components  wkleiłem katalog extalife zastępując stare pliki nowymi. Po czym zresetowałem hassio.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 02, 2020, 15:53:48 »
Pobrałem wersje 1.1 wypakowałem. Połączyłem się z hassio. Do katalogu custom_components  wkleiłem katalog extalife zastępując stare pliki nowymi. Po czym zresetowałem hassio.
No to zrobiłeś jak trzeba, ale dlaczego twoje encje pojawiły się na szaro - można tylko zgadywać. Bez loga to tylko wróżenie z fusów ;)
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 02, 2020, 21:53:54 »
No więc się poświęciłem hehe, wgrałem wszystko po raz drugi. Wcześniej nie zauważyłem ale dostępne prawidłowo są czujniki temperatury, natomiast wszystkie pozostałe urządzenia są niedostępne. Zrobiłem loga ale nic z niego nie rozumiem jesli mi się uda to go załączę.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 02, 2020, 22:05:43 »
No więc się poświęciłem hehe, wgrałem wszystko po raz drugi. Wcześniej nie zauważyłem ale dostępne prawidłowo są czujniki temperatury, natomiast wszystkie pozostałe urządzenia są niedostępne. Zrobiłem loga ale nic z niego nie rozumiem jesli mi się uda to go załączę.
Na 99% problemem jest timeout podczas pobierania danych z kontrolera. Pamiętam, że w grudniu miałeś identyczny problem: https://www.forumextalife.pl/index.php/topic,311.msg2091.html#msg2091

Rozwiązaniem była zmiana w kodzie. Teraz podmieniłeś plik i modyfikacja przepadła. Musisz ją wykonać ponownie i stawiam, że zacznie działać. Pomyślę, czy w przyszłych wersjach jakoś tego nie sparametryzować pod użytkownika albo zwiększyć domyślny timeout.

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 02, 2020, 22:12:52 »
Faktycznie było coś takiego. Szukam!!!!

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 02, 2020, 22:39:51 »
No i zmiana czasu pomogła. Niestety co do rolet żadnej zmiany nie widzę. Rolety zamknięte 100% aktywna strzałka zamknij.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 03, 2020, 13:15:36 »
No i zmiana czasu pomogła. Niestety co do rolet żadnej zmiany nie widzę. Rolety zamknięte 100% aktywna strzałka zamknij.
Słuszne spostrzeżenie! :) Faktycznie wdarł się mały błąd w kodzie i domyślnie roleta pracuje na starych zamiast na nowych zasadach. Masz dwa wyjścia: zmienić plik configuration.yaml i dodać
  options:
    cover:
      inverted_control: False
...albo ściągnąć świeżą wersję 1.1 z poprzedniego linka. Zmiana jest tylko w pliku `__init__.py`

Po wykonaniu zmiany będzie pracowało tak jak opisałem wcześniej.

Ta wersja to nie jest jeszcze oficjalne wydanie 1.1. To tylko taka beta i parę hot fixów. Aczkolwiek powinna pracować stabilnie. Mogą się zdarzać jednak takie małę wpadki jak ta, bo jeszcze nie jest przetestowana. Gdy wydam oficjalną to poinformuję na forum.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2020, 13:18:04 wysłana przez admin »

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 03, 2020, 17:44:14 »
A więc pobrałem zipa z tego samego linku,  wrzuciłem plik `__init__.py` do maliny i: strzałki rzeczywiście są ok i tyle dobrego. rolety przestały reagować oświetlenie również - nie wiem czy to przypadek wywaliło całkowicie exte. Musiałem sformatować kartę i przywrócić backupa. Exta działa już "normalnie - jak na exty możliwości" ale nie reaguje na jakiekolwiek sygnały z hassio. Po powrocie pierwotnego pliku wszystko działa ale rolety oczywiście są w pierwszej wersji.

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 03, 2020, 17:48:42 »
A więc pobrałem zipa z tego samego linku,  wrzuciłem plik `__init__.py` do maliny i: strzałki rzeczywiście są ok i tyle dobrego. rolety przestały reagować oświetlenie również - nie wiem czy to przypadek wywaliło całkowicie exte. Musiałem sformatować kartę i przywrócić backupa. Exta działa już "normalnie - jak na exty możliwości" ale nie reaguje na jakiekolwiek sygnały z hassio. Po powrocie pierwotnego pliku wszystko działa ale rolety oczywiście są w pierwszej wersji.
Jeśli exta przestała zupełnie działać tzn nawet z aplikacji nie mogłeś nic zrobić, to na pewno nie wina integracji z HA. Kontrolera nie da się zepsuć komendami (chyba że ma jakieś bugi w sofcie i przypadkowo coś mu zaszkodziło). Ja u siebie bombarduję kontroler prawie codziennie niestabilną wersją wewnętrzną integracji i nigdy nie miałem z tego powodu problemu. Widać przypadkowo coś się sypnęło w EFC-01. Mnie niedawno kontroler się zawiesił tak po prostu (akurat wtedy nie działałem w testowej integracji). Są błędy w kontrolerze i tyle.

Co do tego, że exta nie reaguje na sygnały z hassio - to znowu - trudno coś powiedzieć bez loga. Jeśli obserwujesz jakieś problemy z integracją to zawsze wrzucaj log home-assistant.log. Inaczej nic nie można powiedzieć o problemie, bo nie ma się na czym oprzeć

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 03, 2020, 18:03:20 »
Temu kontrolerowi wszystko może zaszkodzić, a mój jest wyjątkowo wredny. Przyjdzie taki dzień że go rozjadę samochodem. Znikające urządzenia 2 razy w tygodniu to u mnie norma. Za chwile zrobię LOGa. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 03, 2020, 18:06:20 »
Temu kontrolerowi wszystko może zaszkodzić, a mój jest wyjątkowo wredny. Przyjdzie taki dzień że go rozjadę samochodem. Znikające urządzenia 2 razy w tygodniu to u mnie norma. Za chwile zrobię LOGa. Pozdrawiam
Wygląda, że kontroler nie radzi sobie po prostu z większymi instalacjami...Chciałbym zobaczyć jak działa u kogoś instalacja z teoretycznie maksymalną liczbą urządzeń czyli 80.

*

Offline wswsws

• 139
« Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 03, 2020, 18:19:37 »
Nie wiedziałem że taki plik z logiem jest na karcie i się męczyłem z kopiowaniem tego z hassio z narzędzi developerskich. Wgrałem ponownie i exta znowu nie reaguje na nic z hassio. Log w załączniku. Niestety ale muszę wracać do pracy dalsza zabawa wieczorem. Pozdrawiam

*

Offline admin

• 1657
    • Forum ExtaLife
« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 03, 2020, 19:11:52 »
No i chyba znalazłem. Ściągnij nową wersję i sprawdź